Győr és környéke

2016.10.11. 14:48

4,6 milliárd jut a megyében arra, hogy jobb legyen a foglalkoztatás

Emellett különféle támogatásokkal ösztönöznék az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalókat, hogy itthon dolgozzanak.

A foglalkoztatási problémák feltérképezésére, valamint a foglalkoztatást elősegítő és a  munkaerőpiacra visszatérők támogatását szolgáló megyei  foglalkoztatási együttműködést kötött 27 szervezet, intézmény,

illetve város a megyei önkormányzat vezetésével Győr-Moson-Sopron megyében. Az erről szóló megállapodást kedden írták alá Győrben.      

   

A megyei önkormányzat vezetésével alakult konzorcium és paktum célja, hogy öt év alatt a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű álláskeresők, köztük az életkoruk, iskolai végzettségük, egészségi állapotuk, nemzetiségi hovatartozásuk miatt  elhelyezkedési nehézségekkel küzdők, a gyermekgondozásról, vagy  ápolásból visszatérők bérjellegű támogatást és szakmaszerző képzéseket kaphassanak. Emellett arra szeretnék ösztönözni  különféle támogatásokkal az Ausztriában dolgozó magyar  munkavállalókat, hogy itthon dolgozzanak.     

   

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a  programokba legalább 3100 embert szeretnének bevonni.    


Részletezte: 2021-ig a megyében összesen 4,6 milliárd forint áll rendelkezésre a foglalkoztatási programokra. Ebből a megyei  önkormányzat 1,9 milliárd forinttal, a győri önkormányzat 1,8  milliárd forinttal, a soproni önkormányzat pedig 902 millió forinttal rendelkezik.    

   

A paktumszervezet az év végéig térképezi fel a megyei  foglalkoztatási problémákat, s elkészíti intézkedési stratégiáját,  a megvalósítás januárban indul.    

   

Németh Zoltán beszélt arról is, hogy a stratégia megalkotásánál  figyelembe veszik majd a megye speciális munkaerő-piaci helyzetét,  amely részben a munkaerőhiányt jelenti.    

   

Az együttműködésben a megyei városokon kívül szakképző  centrumok, felsőoktatási intézmények, a megyei kereskedelmi és  iparkamara, a Vállalkozók Országos Szövetsége, a megyei  kormányhivatal, a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar  Máltai Szeretetszolgálat vesznek részt.   

   

Győr-Moson-Sopron megyében idén augusztusban 3673 regisztrált  munkanélkülit tartottak nyilván, számuk 1036-tal csökkent az előző  év azonos időszakához képest. Az álláskeresési ráta 1,7 százalék  volt, amely 0,8 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbi  adatnál.    

   

Országos szinten idén augusztusban 283 ezer 350 regisztrált  álláskeresőt tartottak nyilván, amely 55 ezer 628-cal kevesebb az  előző évi adatnál. Az országos álláskeresési ráta 6,3 százalékos  volt.    

   

A foglalkoztatási arány Győr-Moson-Sopron megyében 69,4  százalékos volt 2016. második negyedévében, amely 3 százalékponttal jobb az országos átlagnál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!