Győr és környéke

2016.09.05. 13:36

Az egyetemi tanév is elkezdődött Győrben - fotók

 

„Már hagyomány, hogy az évnyitók alkalmával új infrastrukturális fejlesztésekről számolhatok be. Erre most is ékes bizonyítékot szolgáltatnak a körülöttünk forgolódó daruk és építő gépek" – kezdte hétfői tanévnyitó ünnepi beszédét a Széchenyi István Egyetem rektora. Földesi Péter a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra készülő multifunkciós épületre, az intézmény új kollégiumára szimbólumként is tekint: „Azt jelzi, hogy jó úton járunk. Kifejezi azt a bizalmat, melyet a szűkebb és tágabb környezetünk felénk sugároz" – mondta. Egy régi mondást idézve hozzátette: „Aki diófát ültet, az bízik a jövőben, fogalmazhatunk úgy is: aki kollégiumot épít, az bízik a jövőben". 

Az egyetemi tanév is elkezdődött Győrben


Az egyetemen hétfőn kezdődött el a tanév, 3728 első éves hallgató kezdte meg tanulmányai a Széchenyin. Az intézmény karainak, intézeteinek közös tanévnyitó ünnepségén a rektor beszélt a város szellemi és kulturális életéről, a sokszínű programlehetőségekről, az erős és innovatív ipari-gazdasági környezetről és a Széchenyi terveiről: „Évekkel ezelőtt azt tűztük ki célul, hogy a huszonegyedik század felsőoktatási modelljét alakítjuk ki, és ennek érdekében bátran vállalkozunk új utakra, nyitott megoldásokra". Földesi Péter az egyetem céljai között említette „az alapkutatások, az alkalmazott kutatás, az ipari kutatás és fejlesztés, valamint az innováció összekapcsolását", a nemzetköziesedést, a külföldi hallgatók felé való nyitást és a tantervi struktúra és tartalom fejlesztését annak érdekében, hogy a hallgatók sikerrel készüljenek fel a technológiai jövőre. „Abban bízunk, hogy végzett hallgatóink nemcsak értik majd ezt a jövőt, hanem tudásuk birtokában maguk is aktívan alakítják azt" – fűzte hozzá. A gólyákat, az „új egyetemi polgárokat" arrakérte, hogy legyenek ők is a jövő „alakítói, építői". 


Az ünnepségen elhangzott: a Széchenyi egyetem azon dolgozik, hogy a magyar felsőoktatásban Budapest, Debrecen, Szeged és Pécs mellett Győr legyen az ötödik felsőoktatási pólus. Ennek kapcsán a rektor kitért arra, hogy az intézmény két új karral „gazdagodott", a Széchenyihez csatlakozott a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar és a győri Apáczai Csere János Kar. „A párbeszéd és az együttműködés rendszere további eredményeket hozott, a mostani évnyitón köszönthetjük az Egészség- és Sporttudományi Kar megalakulását" – jelentette be.

Címkék#Győr
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!