Győr és környéke

2016.09.29. 17:10

A MiG-ekkel harcoltak a győri katonák - videó, fotók

Európa legjelentősebb légvédelmi hadgyakorlatát tartották két hétig a Besztercebányához közeli Lesten. Nyolc NATO-tagállam (amerikai, cseh, lengyel, litván, lett, szlovák, szlovén) között a magyar honvédséget a győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred képviselte Szlovákiában.

Szeghalmi Balázs


MiG 29-es különleges vadászgépnek számít a NATO-kötelékében  

A hadgyakorlat súlyát nem csupán a résztvevő több mint 1250 katona száma jelzi, hanem az is mutatja, hogy a zárónapon óriási médiaérdeklődés mellett adtak számot tudásukról a katonák. A hadgyakorlat legnagyobb attrakcióját egyértelműen a szlovák légierő kötelékében repülő MiG 29-es vadászgépek jelentették. A szovjet technikai alapokkal rendelkező MiG-ek kuriózumnak számítanak a NATO-kötelékén belül.A nagy fináléban tűnt fel a MiG

Ennek megfelelően a zárógyakorlat forgatókönyvében csak a fináléra, az utolsó percekre dobták be az egyik MiG-et. Előtte két amerikai és egy szlovák helikopter közreműködésével szimulálták a légitámadásokat, majd cseh felségjelzésű Albatros vadászgépeket "vettek célkeresztbe" a légvédelmi rakétaegységek.Hiába voltak jelen a nyolc tagállam legmagasabb rangú katonai vezetői – a magyar elöljáró Szűcs Pál ezredes, Magyar Honvédség légierejének megbízott főnöke volt –, az első MiG érkezésére nekik is közel fél órát kellett várniuk. A szlovák MiG végül két magyar Gripen társaságában "támadott".

 

Böcz Dániel, Mravik Kornél, Vajda Tihamér, Dombi István és Nyemcsok Dániel győri katonák értékes tapasztalatokat gyűjtöttek Lesten.


Egyre jobban céloztak a győri katonák

Arra a kérdésünkre, milyen találati aránnyal dolgoztak a győri katonák a hadgyakorlat során, Könczöl Ferenc alezredes, a győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka úgy válaszolt: "ahogy haladtunk előre a két hét során, egyre eredményesebben `vadászták´ az ellenséges repülőket az ezred katonái. Az első napokban a kommunikációt gyakoroltuk, mivel a NATO köteléken belül védett adat- és hangkommunikációt használunk. Abban, hogy az utolsó napokban érte el a legjobb mutatókat a győri alakulat, szerepet játszott, hogy a forgatókönyv szerint békehelyzetből fokozatosan alakult ki válság, majd háborús konfliktus. Mi közvetlenül elsősorban cseh légvédelmi rakétaezred katonáival dolgoztunk közösen, remekül megértettük egymást. Ne kerüljön rá sor, de éles helyzetben is kiválóan tudnánk együtt dolgozni a cseh légvédelmisekkel".

 

Készültségben.


Távol a déli határtól

A győri katonákkal pár szót sikerült váltanunk, egytől egyig azt mondták, hogy sikeres két hetet zártak Szlovákiában. Közülük többen teljesítenek a kőkemény szolgálatot a déli határszakaszon, számukra jó érzés volt kicsit kiszakadni a határ menti taposómalomból.
 

Mentették a "sebesült" társakat

A lesti kiképzőpályán a katonai alakulok rengeteget gyakorolták a "bajba jutott, sebesült" társak egészségügyi mentését helikopterrel. Közel 40 fős egészségügyi csapat (orvosok, ápolók) segítette a katonák felkészítését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!