Győr és környéke

2016.07.27. 02:19

Több vödörnyi elpusztult halat szedtek ki az adyvárosi tóból, kacsák is elhullottak - fotók

Az elmúlt napokban Olvasóink jelezték: sok hal pusztul el az adyvárosi tóban. Amikor a volt "ruszki tó" partjára érkeztünk kedd délelőtt, a Győr-Szol munkatársai épp szedték ki a döglött példányokat a tóból.

Szeghalmi Balázs


Ott jártunkkor két nagy vödör telt meg az elhullott példányokkal, ráadásul egy döglött kacsát is ki kellett halászni. Kérdésünkre, hogy az elmúlt hetekben mennyi elpusztult halat gyűjtöttek össze, a következő választ kaptuk: "volt az biztos hét-nyolc vödör".


"Kár, hogy nem mindenki vigyáz a környezetére"


Türk Béla adyvárosi lakos sűrűn megfordul a tó partjánál. "Június vége óta pusztulnak a halak, pár napja két elhullott kacsát is láttam a tóban. Napi beszédtéma a tó partján, hogy vajon az oxigén kevés a tóban vagy valamilyen szennyeződés került a vízbe. Az utóbbi években megszépült a tó, öröm ide jönni feltöltődni. Kár, hogy nem mindenki vigyáz a környezetére. Elkeserítő látni, hogy sok szemét úszik a tóban" - hallottuk Türk Bélától.


 

Videó: Cseh RóbertNos, a szemetet valóban nem kell sokat keresni a tó partján. Dobozos sör, zsebkendő, nejlonszatyor, két kidobott női táska (!) csúfítja a víz felületét. Úgy, hogy száz méteres körzeten belül öt kukát számolunk össze. "Bár tudomásom szerint a terebélyesedő hínár nem rontja a víz minőségét, nem nyújt szép látványt. Szokták vágni a vízi növényt, de ha amurokat telepítenének a tóba, a növényevő halak sokkal jobb eredményt érnének el" - zárta szavait Türk Béla.


 

Türk Béla adyvárosi lakos szerint az elmúlt egy hónapban figyelhető meg a tó élővilágának pusztulása.


A tó nem horgásztó


"Az adyvárosi egyes számú csapadékvízgyűjtő tavon a kotrás, a környezet védelmét szolgáló szűrők üzembe állítása, a víz oldott oxigén tartalmát növelő nagy teljesítményű szökőkút üzemeltetése ellenére előfordul, hogy halak pusztulnak el. A tó mesterségesen létrehozott, zárt rendszerű csapadékvíz-elvezetésére és tárolására alkalmas állóvíz-felület. Ez a tó rendeltetése. Nem horgásztó, nem halastó, hanem vízi létesítmény" - hangsúlyozta Nagy Csaba. A Győr-Szol kommunikációs menedzsere hozzátette: gondoskodnak az elpusztult halak eltávolításáról.


 

Sörös doboz a tóban... - fotók: Béres Márton


200 millió forintból született újjá a tó az elmúlt években


"Az adyvárosi tó az elmúlt években több jelentős fejlesztésen esett át, 200 millió forintot költöttünk a tó és környezete rendbetételére. A kikapcsolódást többek között sétányok, pihenőpadok teszik kellemesebbé. A szomszédos várjátszótérre Győr más negyedeiből is jönnek gyerekek a szüleikkel.


Ennek tükrében szomorú látni, hogy sokan szemetelnek a tóba, a tiltás ellenére pecáznak. Arra szintén van példa, hogy a kifogott, sérült halakat visszadobják a vízbe. A magunk részéről mindent megteszünk azért, hogy a tó kellemes pihenést nyújtson a környéken élőknek. Napi szinten történik az utcai hulladékgyűjtő edények ürítése, a hínárt évente kaszáljuk, a nádat vágjuk" - mondta Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere, Adyváros önkormányzati képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!