Győr és környéke

2016.07.02. 12:38

Menekültek Vámosszabadin: aki jön, az rögtön megy is tovább

A vámosszabadi menekülttábor létszáma teljesen tele van.

A Kisalföld információi szerint pénteken 350–380 között ingadozott a vámosszabadi menekülttábor létszáma. A számok beszédesek: egyrészt teljesen tele van az eredetileg kétszáz személyesre tervezett tábor, másrészt folyamatosan mennek tovább az ide érkező  migránsok.


 

 Hiába veszünk vonatjegyet, ott elkapnak – jól látja a reális helyzetet az afgán Jana. Fotó: H. Baranyai Edina


 A rendőrség ezen a hétvégén 306 határsértőt fogott és 794 külföldi állampolgár illegális belépését akadályozta meg. A válasz tehát kérdés nélkül is megvan: továbbra is érkeznek migránsok a magyar határra. Annak, hogy a témát egy hónap után ismét  elővettük,  a legfőbb oka a múlt szerdai  migránsfogás. Beszámoltunk róla: a hegyeshalmi  vasútállomáson várakozó nemzetközi gyorsvonaton a rendőrök  59 külföldit ellenőriztek. A 26 afgán, 26 szír, 6 bangladesi és 1 pakisztáni állampolgár érvényes menetjeggyel, de úti okmányok és vízum nélkül akart Ausztriába utazni.


Egyéni csempészakciók természetesen addig is voltak, s vannak most is. Összegyűjtöttük egy hét rendőrségi híreit, eszerint   június 21-én egy iráni és egy csecsen férfi összesen hét embert akart külföldre vinni; másnap három orosz férfi négy határsértőt csempészett volna át a határon, de lebuktak. Rendőri akcióból június 23-án is akadt, akkor egy szerb szállított hat migránst –  ezek mind Győr-Moson-Sopron megyei adatok. A hétvégéről már országos összesítésünk van, cikkünk elején olvashatták is.


A kérdés joggal adott: a rendőrség ismét ellenőriz a vonatokon? Nem hivatalos forrásból úgy tudjuk, rendszeresek a szolgálatvezénylések, vagyis igen. Ezt pontosan tudják az érintettek is. A vámosszabadi befogadóállomáson jelenleg tartózkodó, kilencfős afgán család egyik férfi tagja pontos képet rajzolt az útjukról és lehetőségeikről. Jana a neve, azt mondja, hat hónappal ezelőtt indultak el, apja akkor már halott volt, megölték.  A háború miatt nem volt nekik sem maradásuk. Mindenüket eladták, ez az otthonaikat és az állatokat jelenti – egy addig állattartással foglalkozó família rajzolódott ki előttünk. Kilencen vannak tehát, fejenként 5 ezer dollárt fizettek, s most itt vannak Vámosszabadin.


Jana sem titkolja, ahogy az eddig megkérdezettek egyike sem állított mást: nem Magyarország a cél, ők is Németországig akarnak eljutni. „De hiába veszünk jegyet vonatra, ott elkapnak." Most várják a rokonok segítségét, hogy továbbmehessenek. Nyilvánvaló a hogyan. A családban két gyermeket és egy várandós asszonyt is látunk. A fiatal férfi azt mondja, ez a tábor sokkal jobb, mint délen (nyilván Röszkénél) volt, ott csak vártak és vártak, amit pedig kaptak, az szinte a semmivel volt egyenlő. Megváltás volt, amikor busszal idehozták őket.  A szúnyogokkal azonban nem tudnak mit kezdeni.


 Ez nemcsak a menekültekre igaz, egész Vámosszabadi szenved a vérszívóktól, a faluvezetés önerőből és a katasztrófavédelem keretéből igyekszik az irtásokat megrendelni. Apropó, önkormányzat – a képviselő-testület pontosan egy hónapja írt nyílt levelet a kormánynak, amelyben sokadszor is  a tábor bezárását kérték. Mint megtudtuk: választ sem kaptak.

HOGYAN JUTNAK A NYUGATI HATÁRHOZ?


A déli határhoz érkező migránsok kérelmük elbírálásáig Röszkénél és Tompánál várakoznak a tranzitban; az ottani körülményekről többen is beszámoltak,   ideálisnak közel sem nevezve azokat. Kérelmük jogerős elbírálásáig a magyarországi befogadóállomások valamelyikébe szállítják őket. Vámosszabadi valóban „egy köpésre" van csak az osztrák határtól, de ez Körmendre is igaz. Az érintettek ezért próbálnak meg embercsempészek segítségével kijutni. Mivel egyre több a rendőrségi akció, ezért most már nem is előre fizetnek, hanem csak akkor, amikor az autó leparkol Bécsben – tudtuk meg az embercsempészekhez több alkalommal is kirendelt győri ügyvédtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!