Győr és környéke

2016.07.21. 12:23

Lezárultak a sorompók+káosz: nincs korlátlanul ingyenes parkolás a Győr Plazában

Szerdától működik az új parkolási rend a Győr Plazában; náluk nincs is semmi gond. A szomszédos Petz-kórházban ugyanakkor a szokásosnál is nagyobb káosz alakult ki napközben.

Sudár Ágnes

A Győr Plaza parkolójában már működnek a sorompók: a vásárlók egy, a mozizók három óráig parkolhatnak a plázánál ingyenesen. Utána óránként kétszáz forintot fizetnek. A kérdés az volt, hogy a rendszer valóban elűzi-e onnan azokat az autósokat, akik vagy kórházi dolgozóként, vagy betegként, vagy látogatóként, vagy helyi lakosként használták eddig a bevásárlóközpont helyeit. A válasz: igen. A káosz ötven méterrel arrébb költözött – a Petz-kórház parkolójába.


Megnéztük, bejött-e a forgatókönyv, amelyet sokan megjósoltak - Délelőtt


Menjünk sorban: a kórház kis- és nagyparkolója csurig volt autókkal délelőtt tíz és tizenegy között. Többen köröztek, hátha szerencséjük lesz, s épp megüresedik egy hely. Aki feladta, a fűben parkolt. Nagy Enikő néhány hónapos kicsi lányával, Hedvig Lujzával vizsgálatra érkezett Győrbe. A család Komárom megyéből, Vérteskethelyről származik, általában a tatabányai kórházba küldik őket, de most speciális vizsgálatról volt szó, amelyet a Petzben végeznek el. Ahogy a fiatal anya mondja, Tatabányán sem egyszerű helyet találni a kórház előtt, de ez most meglepte.

 

Minden sorompónál állt biztonsági őr, aki segített.


Menekülő útvonal?


„Azért tudtunk megállni, mert reggel hat előtt érkeztünk. Akkor még volt hely" – válaszolta Szopkó János lánya, aki szemműtéten átesett édesapját vitte haza Bőnybe. Ahogy mondta, aki nem győri, nem biztos, hogy tudja a „menekülő útvonalakat", vagyis azokat a kis utcákat, ahol meg lehet még állni. A családnak üzenjük: mi tudjuk, de hiába. Tegnap körbeautóztuk a környéket, az utcák tele voltak. S a kórházhoz közeli üzletközpontok parkolói is hirtelen megteltek. Nem magas matematika kitalálni, hogy vélhetően az eddig a plázát használók egy része oda menekült.


Több ezer


A kórházba 2016 első felének statisztikája szerint naponta több mint háromezer járóbeteg érkezik. A számot prof. Oláh Attila orvos igazgatótól tudjuk, aki kérésünkre nézett utána a számoknak. Ebben nincsenek bent a látogatók és a dolgozók.


A helyzet megoldásáért sajnos sem ő, sem a kórház nem nagyon tud mit tenni, ugyanis a parkoló a városé, nem az intézményé. „Befelé sem tudunk bővíteni a mentők és a napi munkához szükséges forgalom miatt. A dolgozók egy része – bérleti díjat fizetve – használhat egy-egy parkolóhelyet, de nem mindenkinek tudjuk ezt biztosítani. És csendben jegyzem meg, hogy bár látom, teljes katasztrófa, ami kint van, a helyzet még rosszabb lesz szeptembertől. Mert a mostaninál többen dolgoznak, csak szabadságon vannak" – tette hozzá az orvos igazgató.


Ez nem állapot


Valamit azonban tenni kell(ene) – mondja Pintér Mihályné, aki unokájával, Dórával érkezett tüdőszűrésre. Ő győri, s el is mondja, nemegyszer használta korábban a pláza parkolóját, amit most nem tud. Néhány száz méterre, a pecsenyesütőnél tudott megállni, ami most nem gond, mert nem betegként érkezett, tud gyalogolni. De nem mindig van így.


Oláh professzor is ezt mondta: mindenkinek bosszantó, ha vásárolni, mozizni nem tud leparkolni. De annál kevés dühítőbb helyzet lehet, mint amikor a beteggel nem tud az ember közel a bejárathoz megállni. S abban is közös az álláspontjuk Pintér Mihálynéval, hogy nem új keletű problémáról beszélünk. Tíz éve „helyzet van" Adyvárosban, a pláza most sokallt be, s lépett a vásárlói érdekében. Ennyi történt.


Mi a megoldás?


Valami megoldásnak kell lennie – próbáltuk megtudni Radnóti Ákos alpolgármestertől, hogy mi lenne az.

A Vasvári Pál utca felőli nagyparkolónál tervezett parkolólemezről már írtunk, látványterv is készült hozzá, körülbelül ötszázmillióba kerülne. Az alpolgármester ugyanakkor azt mondja, városvezetőként első körben a helyiek érdekét kell nézniük. Mindez azt jelenti, hogy nem a kórháznál, hanem a Kuopio parknál építik meg előbb a parkolólemezt. A panelházak között is kriminális ugyanis a parkolás, az utcában csak tízemeletes házak vannak, a város legsűrűbben lakott része, s égetően szükség van parkolófejlesztésre. Az idei költségvetésben már elkülönítették a pénzt a tervezésre, a folyamat elindult.


Radnóti Ákos felvetette, hogy a kórház nem Győré, a város csak a parkolót és az ott keletkezett helyzetet kapta meg. Önerőből – ami 750 millió forintot jelent – még ebben a ciklusban megépítik tehát a Kodály Zoltán utcánál a parkolólemezt, amely a városrész több évtized alatti legnagyobb beruházása lesz. Azt követően jöhet egyszer a kórház is.


Hogyan működik?


Ez csekély vigasz. Lássuk ezért a rendszer működését. A plázába érkezőket valóban megerősített biztonsági szolgálat fogadta, ahogy ígérték. Minden sorompónál állt biztonsági őr, aki segített. Ott egy gombot kell megnyomnunk, ami kiadja a jegyet. A jegyre érdemes vigyázni, mert ha elveszik, négyezer forint pótdíjat kell fizetni. A jegy ne az autóban, inkább nálunk legyen. Ha ugyanis moziba megy az ember, akkor a jegypénztárnál tudja igazoltatni. Vásárlóként pedig kifelé menet, a pláza bejáratánál találja az automatákat, ahol a jegyet ellenőrizni kell. A gép leolvassa a jegyen látható kódot, és vagy azt írja ki, hogy nem kell fizetni, vagy megadja, mennyit kell az automatába bedobni. Onnantól számítva tíz percen belül el kell hagyni a parkolót.


Ha kórházba megy...


Ha végképp nem talál parkolót, de beteget visz valaki a kórházba, egy megoldás még kínálkozik. Bent, a Magyar utca felől is bejuthat a sürgősségi bejáratához, de figyeljen arra, hogy a parkolás csak az első fél órában ingyenes! Ez arra elég, hogy a beteget biztonságosan el tudja helyezni, aztán menjen parkolót keresni valahol kint. Fél óra után a második 30 perc 500 forintba kerül, onnantól pedig minden megkezdett fél óra 1000 forint.


Délután


Akkor mentünk vissza – délután három óra környékén –, amikorra a járóbetegekkel általában végeznek, vagyis a kórházi dolgozók és a látogatók autóira számíthatunk. A kisparkoló (a Tihanyi út melletti) délután már félig üres szokott lenni, most kicsivel kevesebb szabad hely maradt, de láthatóan fellélegzett a reggeli sokk után. A nagyparkoló most is szinte teljesen tele volt – jó tanácsnak fogadják el tehát, ha a nagyobbik részen nem látnak helyet, a kicsi nagyobb esélyekkel kecsegtet.

 

Járóbetegek


3100 páciens érkezik napi átlagban a győri Petz-kórházba. A parkolószám ennek a töredéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!