Győr és környéke

2016.07.09. 09:03

Kutya esett az emésztőbe Győrújfalun, kellett egy bátor ember

Egy emésztőgödörbe esett kutyát mentettek ki tegnap Győrújfalun - jobb híján a falugondnok és a közmunkások. A tűzoltókra nem tartozott, az állatvédők nem vállalták a feladatot, a gyepmesteri szolgálattal pedig - akárcsak a legtöbb falunak - költségtakarékossági okokból nincs szerződésük.

Cséfalvay Attila

 „Attól félek, ha lemegyek, megharap" – jogos volt az aggodalma annak a győrújfalui közfoglalkoztatottnak, aki társával a két és fél méter mély, láthatóan már használaton kívüli, de annál bűzösebb, fedetlen emésztőnél figyelte péntek reggel a bajba jutott kutyát. Egy helyi jelezte lapunknak, hogy a mellékutcától pár méterre lévő gazos részen egy eb ugat a mélyből – ő vette észre a csapdában lévő állatot, s rajta keresztül jelezték lapunknak, hogy valamit tenni kellene. A férfi először a tűzoltókat hívta, ám ott azt javasolták, másszon le s szabadítsa ki maga az állatot. Miután jelezte, hogy ő bizony nem kér egy „fenékbe harapást", a gyepmesteri szolgálathoz irányították. Ezt követően állatvédőket próbáltak a helyszínre hívni, de itt is sikertelenül jártak. A mentőakcióba Nagy Imre Attila polgármestert is bevonták, ő is több kört futott sikertelenül. 

„A gyepmesteri szolgálattal – sok másik önkormányzathoz hasonlóan – évek óta nem szerződtünk, mert úgy láttuk, a készenlétért is indokolatlanul magas költséget kérnek" – mondta. Így aztán a közfoglalkoztatottak próbálták kiszabadítani a kutyát, eleinte kevés sikerrel. A láthatóan éhes, szomjas és kimerült állat ugatott az emésztőben, szakember híján és a küszködést látva egyértelmű volt, hogy egy bátor ember kell, aki lemegy hozzá, mert létra és kötél segítségével „magától" nem tudott feljönni. A bátor ember végül Szabó Zoltán falugondnok lett, aki lemászott az állathoz, s végül – némi segítséggel – felhozta. Beigazolódott az is, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap.

Reményteli csaholás - Órányi küzdelem után a falugondnok mászott le az állathoz, s mentette ki a csapdából.

Reményteli csaholás – Órányi küzdelem után a falugondnok mászott le az állathoz, s mentette ki a csapdából.

„A terület kezelőjének kötelessége a gazdátlan eb befogatása" – közölte korábban lapunknak dr. Szabó Tamás, az állatorvosi kamara megyei elnöke. A szabály világos, a megvalósítás már – vándorló, kódorgó állatokat, s az önkormányzatok anyagi lehetőségeit figyelembe véve – jóval nehezebb. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!