Győr és környéke

2016.07.18. 12:03

Kifosztották Győzike családjának sertéstelepét Nagyszentjánoson

Nyomravezetői díjat ajánl fel Győzike édesapja, idősebb Gáspár Győző. Így próbálja megtalálni azokat, akik kifosztották nagyszentjánosi sertéstelepüket. A terület a tévésztár fivérének lányáé, s nemrég a teljes beépített automata vezérlést ellopták a birtokról. A rendőrség nyomoz.

Laczó Balázs

Kétszázezer forint üti annak a markát, aki a tolvajok nyomára vezet

 

– Ez egy igen rejtélyes ügy – bocsátotta előre id. Gáspár Győző, a tulajdonos nagyapja. A Kisalföldnek beszámolt a nagy értékű lopásról, ami őt és unokáját, „Győzike" unokahúgát érte a Győr melletti Nagyszentjánoson. A salgótarjáni család több mint tíz éve egy volt téeszterületet birtokol, s amint id. Gáspár Győző elmondta: most akarták betelepíteni és oktatóközpontot avatni a területen. Ám a közelmúltban beszerzett berendezésnek – valamikor az év során – lába kelt, hogy pontosan mikor, azt nem tudni, mivel ritkán tartottak bejárást a területen. Állatokat még nem tartottak.


– A legkorszerűbb gépek tűntek el. A disznók számára alakítottunk ki vezérlőt, klímát, önetetőt, önbeadót, ami reggel, délben, este automatizált módon végezte volna az etetést. Aki ellopta, nem kisstílű tolvaj volt és persze nem egyedül jött. Nagy szakértelem kellett hozzá, tudta, hogy pontosan mi van ott, teherautóra volt szüksége és speciális szerszámokra. Csak a portás engedhette be, de egyelőre nem jutottunk dűlőre vele – mondja.

A Kisalföld számára a rendőrség egyelőre annyit erősített meg: a megyei főkapitányság lopás bűntette miatt nyomoz.


Kiderült aztán: a „portás" nem vagyonőr, csak egy azok közül, akik a hajdani gazdaság szolgálati épületében lakhattak Gáspárék engedélyével s cserébe az illető nyitva tartotta a szemét. Úgy, ahogy.


„Ide az nem jutott be, aki nem akart" – mondta ezzel kapcsolatban egy helybéli, aki szerint az is elképzelhető, hogy ez a bizonyos őrszem egyszerűen nem figyelt oda. Mindenesetre túl nagy érték volt ott ahhoz, hogy hosszú távon ne jelentsen csábítást valakinek, id. Gáspár Győző szerint 40 és 50 millió között mozog az általa becsült kár.


Újabb rossz hír: a berendezés nem volt biztosítva. Körülbelül két hónapja észlelték a berendezés eltűnését, de előtte több hónapon át nem jártak a területen.


– Bízom benne, hogy a nyomozás előbbre vezet, de mi mindenképpen betelepítjük az állatokat: a disznókat, marhákat. Amint nyerünk a pályázaton – amit romafoglalkoztatásra nyújtottunk be –, elindítjuk a közmunkások képzését. Ez volt az eredeti cél is, ősztől itt egy oktatóközpont működött volna, de sajnos a telep motorját vitték el. Nekünk megéri, hogy nyomravezetői díjat adjunk. Aki segít az ellopott értékek nyomára bukkanni, annak kétszázezer forintot ajánlunk – mondta Gáspár Győző, hozzátéve: akinek információja van, a 06-20/965-8157-es számot hívhatja.

A traktor is megkerült


Friderics Cecília, Nagyszentjános polgármestere kérdésünkre elmondta: sajnálja a történteket, amikről maga is csak néhány napja értesült Gáspár Győzőtől. A területet messziről ismeri, valószínű, hogy a bejutás nem okozott komoly nehézséget a tolvajnak. – A nyomravezetői díj hatásáról jó a tapasztalatom. A Kisalföld is megírta, amikor az önkormányzat ellopott traktorát hiába kereste a rendőrség és a díj felajánlása után azonnal előkerült egy informátor és a traktor megkerült – kommentálta a dolgot a polgármester.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!