Győr és környéke

2016.06.14. 02:13

Hurrá! Az ÉNYKK-buszokon nem büntetnek a vízivásért

Pár hete óriási felháborodást váltott ki a közösségi médiában az hír, hogy 3000 forintra bírságoltak egy utast, mert vizet ivott egy debreceni villamoson. A Kisalföld Olvasói közül többen kérték: járjunk utána, vajon szabad-e vizet inni az ÉNYKK buszain?

Szeghalmi Balázs


"Eszembe nem jutott volna"


Cserháti Zoltánnak, a Nemzeti Sport újságírójának volt érvényes jegye a debreceni villamoson. A "bűne" annyi volt, hogy belekortyolt a palackjába utazás közben. A belvárosi Zechmeister úti megállóban Csincsi Józsefet, a győri Széchenyi-egyetem végzős járműmérnök hallgatójának vetettük fel, hogy hallott-e a debreceni esetről?


"Igen és bevallom, korábban eszembe nem jutott volna, hogy a vízívás tilos lehet a hazai tömegközlekedési járművökön. Különösen nyáron fontos kérdés, hogy nyugodtan frissíthessük magunkat a buszokon. Úgy, hogy közben természetesen figyelünk utastársainkra" - mondta a Győrben tanuló fiatalember.


 

Lugosi Károly, Győrben vezető buszsofőr a megállókban szokta magát frissíteni ásványvízzel. Elmondása szerint különösen kánikulai melegben van erre szükség.

Lugosi Károly, Győrben vezető buszsofőr a megállókban szokta magát frissíteni ásványvízzel. Elmondása szerint különösen kánikulai melegben van erre szükség.Pótdíjat akkor fizet az utas, ha kárt okoz


Nos, meg tudjuk nyugtatni Olvasóinkat: az ÉNYKK járatain senkit nem bírságolnak meg azért, mert pár korty vizet iszik. "Társaságunk a közlekedés biztonságát, a buszok kulturált használatát, tisztaságát illetően a megelőző és figyelemfelhívó intézkedésekre helyezi a hangsúlyt. Célunk, hogy utasaink elégedetten szálljanak le a buszról. Ezt szolgálja, hogy a nyári hőségben a buszállomásokon vízosztást is végzünk. Ennek megfelelően nem büntetjük meg azt az utast, aki az italából kortyol, majd a kupakot visszazárva utazik. Pótdíjat akkor fizettetünk az utassal evés-ivás után, ha szándékosan vagy gondatlanságból az autóbuszt szennyezi, utastársainak és az ÉNYKK-nak kárt okoz" - tudtuk meg Kuti Piroskától, az ÉNYKK kommunikációs vezetőjétől.


Budapesten és Miskolcon is óvatosan a buszokon a vízzel!


Hangsúlyozzuk ugyanakkor: ez nem minden közlekedési társaság esetében magától értetendő. Debrecen mellett Budapesten szintén tiltják az italfogyasztást, függetlenül az ital jellegétől. Korábban így volt ez Miskolcon is. A borsodi megyeszékhelyen annyit már lazítottak a szabályozáson, hogy visszazárható flakonból lehet vizet inni a buszokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!