Győr és környéke

2016.06.27. 16:44

Havasiné átadja a stafétát, új elnök a Győri Ítélőtáblán

Tizenkét év után új elnöke lesz a Győri Ítélőtáblának, dr. Havasiné dr. Orbán Máriát a jelenlegi kollégiumvezető, dr. Széplaki László váltja. Havasiné tanácsvezető bíróként folytatja a bírói munkát.

kisalfold.hu

Hivatalosan pénteken jelenti be az elnökváltást a Győri Ítélőtábla, elsejétől ugyanis Széplaki László váltja Havasinét, aki a Győri Ítélőtábla 2004-es felállítása óta vezette a bíróságot. Mint azt a Kisalföldnek adott korábbi interjúban már előre vetítette: utolsó mandátuma jár le júniusban, de az ítélkezést nem hagyja abba. 


Az elnöke utódának a 44 éves dr. Széplaki Lászlót nevezték ki, akinek nevével az olvasó több büntetőperről szóló tudósításban is találkozhatott. Széplaki László 2013. március 15- óta az ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője, s tagja volt 2008 óta, mialatt Tatabányán vezette a törvényszéki kollégiumot. Most 17 éve büntetőbíró. 


A győri tisztségre szóló pályázatának meghallgatásán 2013-ban azt mondta Handó Tünde OBH-elnöknek a hivatalos jegyzőkönyv szerint, hogy minden büntetőbíróval, elnökkel és helyettesével tisztázta, el tudnák-e fogadni kollégiumvezetőként. S ha nemet mondanak, be sem adta volna pályázatát. Ugyanekkor a pályaműben a legfontosabb feladatok közé sorolta többek között az ítélkezés időszerűségének és a jogegységnek a javítását valamint a sajtó szakszerű tájékoztatásának elősegítését. 


Havasiné Orbán Máriát már jól ismerik, tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán 1976-ban fejezte be, majd a Győri Járásbíróságon 1976. márciusában fogalmazóként helyezkedett el. A bírói kinevezésére 1979 februárjában került sor, 1987-ben a megyei bíróság polgári fellebbviteli tanácsának előadó bírója lett, majd 1992. március 1-től a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnöke. 1997-ben és 2002-ben újra megerősítették posztján, majd az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) 2004. július 1-vel kinevezte a Győri Ítélőtábla elnökének. Nevét a laikus közönség is megismerhette az országban, amikor Sólyom László köztársasági elnök őt jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára 2008 végén és 2009 elején.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!