Győr és környéke

2016.06.15. 10:08

Győri őrző-védő bűnszervezetet leplezett le a NAV - Milliárdos csalás a gyanú

A bűnszervezet irányítóját az akciót követően a hegyeshalmi határon vették őrizetbe.

kisalfold.hu

A NAV pénzügyi nyomozói kétnapos akciójában egy biztonsági őrzéssel és munkaerő-közvetítésessel foglalkozó bűnszervezet tagjainak kezén kattant a bilincs. A bűnszervezet irányítója és hét társa előzetes letartóztatásban van.


Egy győri házaspár irányításával működő munkaerő-kölcsönzésre szakosodott, vagyonvédelmi feladatokat ellátó bűnszervezet több mint egymilliárd forint kárt okozhatott a költségvetésnek; sem munkavállalói járulékokat, sem áfát nem fizettek. Főként Győr környékén végeztek biztonsági őrzést - közölte szerdán a NAV Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóság.


A közlemény kitért arra, hogy a csaláshoz egy piramis jellegű céghálózatot építettek ki. Az alkalmazottakat papíron alvállalkozóként feltüntetett, főként szlovák ügyvezetők nevén lévő stróman cégekhez jelentették be, majd ezeket a cégeket eltüntették, mielőtt adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek eleget tettek volna. A bűnszervezet nemcsak a munkavállalók után fizetendő járulékokat spórolta meg, hanem az általa nyújtott szolgáltatás utáni áfafizetést is elkerülte.

 

Illusztráció

IllusztrációA NAV győri pénzügyi nyomozói Győrben és további négy megyében, több mint ötven helyszínen tartottak házkutatásokat, lefoglalásokat és tanúkihallgatásokat. Tíz személyt előállítottak és gyanúsítottként kihallgattak, közülük hat férfit és egy nőt előzetes letartóztatásba helyezett a járásbíróság. A bűnszervezet irányítóját az akciót követően a hegyeshalmi határon vették őrizetbe. A járásbíróság őt is előzetes letartóztatásba helyezte.


A költségvetésnek okozott kár megtérülése érdekében több százmillió forint értékben zárolták a bűnszervezet tagjainak ingatlanjait és bankszámláit, valamint több nagy értékű autót is lefoglaltak.


A gyanúsítottaknak költségvetési csalás miatt kell majd felelniük a bíróság előtt. Mivel mindezt üzletszerűen és bűnszervezet tagjaként követték el, tettükért akár húsz év börtönbüntetést is kaphatnak. Az egyik gyanúsított lakcímén engedély nélkül tartott éles lőfegyverre és hozzá tartozó lőszerekre bukkantak, ezért vele szemben a rendőrség is eljárást indított

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!