Győr és környéke

2016.06.24. 15:52

Győri közgyűlés: éles vita a Zrínyi utcai kórházról

Mi legyen a Zrínyi utcai, szinte teljesen üresen álló kórházi telephellyel? - ebből kerekedett nagy vita a győri közgyűlésen pénteken, noha az ingatlan nem is az önkormányzaté, hanem az államé.

Hancz Gábor

Egyetlen napirendi pont egy kis részében volt szó róla csupán, mégis hatalmas vita kerekedett a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Zrínyi utcai részlegének sorsáról a pénteki győri közgyűlésen. A képviselő-testület a rendezésiterv-módosítások között tárgyalt az állami tulajdonban lévő ingatlanról, amely jelenleg nagyrészt üresen áll, miután az osztályokat a Vasvári Pál utcába költöztették. Az előterjesztésből kiderült, hogy az épületeket az állam el akarja adni. Révi Zsolt városi főépítész arra tett javaslatot, hogy a terület nagyobb részének besorolása ne egészségügyi központ különleges övezet, hanem vegyes településközpont legyen (ahol így a lakásoktól az üzletekig sok minden működhetne a jövőben).

A több más módosítást – így például az ipari park déli bővítését – is tartalmazó indítványt 17 igennel, négy nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadták el a képviselők, de az odáig vezető út meglehetősen rögös volt. Juhász István, a Magyar Szocialista Párt és az Együtt alkotta Győri Baloldal frakcióvezető-helyettese azt hangoztatta: elő kellene írni a Zrínyi utcai ingatlan tulajdonosával településrendezési szerződés kötését, hogy majdan járuljon hozzá a közkiadásokhoz, mert ha az épületekben sok lakást alakítanak ki, akkor előfordulhat, hogy óvodát, iskolát kell építeni. Hozzátette: az ingatlan ideális volna arra, hogy a város bővítse a nyugdíjas otthonok kapacitását, s elérje, hogy ne kelljen éveket várni a bekerülésre. Fodor Roland (Jobbik) ugyancsak azt szorgalmazta, a város egyeztessen az állammal, mi valósuljon meg Győr érdekében a jó helyen fekvő telephelyen, s az épületeket ne dobják darabonként a piacra.

Borkai Zsolt polgármester (Fidesz–KDNP) többször hangsúlyozta: értetlenül áll a felvetések előtt, mert a terület nem az önkormányzaté, hanem az államé, amit legfeljebb megvásárolni – majd utána felújítani – lehetne, a városnak azonban nem szabad ezügyben hatalmas pluszterheket a vállára vennie. Leszögezte: szerinte egyáltalán nem baj, ha a Győrben lakások épülnek. Hasonló álláspontra helyezkedett párttársa, Somogyi Tivadar alpolgármester is, aki kifejtette: nyugdíjasházakkal jól áll a város, újabb idősotthonokat pedig csak akkor szabad kialakítani, ha garantált, hogy állami normatíva jár majd a működtetéshez.

Fodor Roland újabb felszólalásában azt mondta, ő politikai vitát folytat, majd hozzáfűzte: azt hitte a nemzeti együttműködés rendszerében egy kormánypárti polgármester képes konzultálni az állammal. Borkai Zsolt ellenben szomorúnak nevezte, hogy politikai, és nem szakmai vitába fogott az ellenzék. A zárszó Fodor Rolandé volt: politikai vitán ő a közügyek megvitatását érti, s úgy fogalmazott, hogy a polgármester vagy azért nem akar fellépni ebben az ügyben, mert túl sok munka lenne, vagy mert nem mer szembe menni az állammal.

A közgyűlés a többi napirendi pontot gyorsan letudta. A testület egyetértett többek között azzal, hogy dr. Bakos Csaba győr-szabadhegyi háziorvosi praxisát dr. Czellár Éva Mária lássa el. A képviselők úgy döntöttek, hogy 2021-ig Prédl Antal maradjon a városi útkezelő szervezet vezetője.

A közgyűlésen Varga Tamásné nyugdíjas vállalkozó Pinnyéd, a Márvány Óvoda szigeti tagóvodájának kollektívája Sziget Szolgálatáért Díjat vehetett át. Az ülés egyébként gyászszünettel kezdődött a nemrégiben elhunyt Ferenczy Lajos volt gyárvárosi szocialista képviselő emlékére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!