Győr és környéke

2016.05.10. 08:54

Habfoltok úsznak a Dunán a gönyűi erőmű felől - videók, fotók

A habzást gönyűi Olvasóink jelezték portálunknak. Elmondásuk szerint az erőmű felől érkező habbal gyakran találkozni az utóbbi időben. Utánajártunk a habzás okának, a gönyűi erőműben is forgattunk.

Szeghalmi Balázs


Habfoltok láthatók a folyón egyes napokon

"Van, amikor meglehetősen nagy kiterjedésű a hab és nem oszlik szét. Régóta kíváncsi vagyok, mi okozza a habzást és vajon a hab káros lehet-e a folyó élővilágára?" - kérdezte Olvasónk.

 

Videó: Tudósító

"A horgászok többször említették, hogy habfoltok láthatók a folyón egyes napokon. Ezt követően én is találkoztam az úszó habszigetekkel a folyón. Mivel a hab az erőmű irányából jön, beszéltem az erőmű vezetőjével. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy a habot évente többször vizsgáltatják laboratóriumi körülmények között. Eddig semmilyen káros anyagot nem mutattak ki. Tény, hogy amióta üzemel az erőmű, halpusztulást nem tapasztaltunk a Duna gönyűi szakaszán" - közölte Major Gábor, Gönyű polgármestere.

 

Habfoltok úsznak a Dunán a gönyűi erőmű felől - fotók: Tudósítók


Nyomon követtük a víz útját az erőműben

Kérésünkre az Uniper Hungary Kft. ügyvezető igazgatója (korábbi nevén: EON Erőművek Kft.), Katona Zoltán engedélyezte, hogy a gönyűi erőműben személyesen követhessük nyomon a víz útját. Az erőmű hűtéséhez a Dunából nyerik a vizet, a folyamat végén a folyóba engedik vissza.

"Ha működik az erőmű, másodpercenként 8 köbméter vizet vételezünk a folyóból, amit zárt rendszerben csak hűtésre használunk, és változatlan formában engedjük vissza a folyóba. Semmit nem adunk hozzá, semmit nem veszünk ki belőle. A folyó átlagos vízhozama 1600 köbméter másodpercenként. Túl sok vizet tehát nem `kérünk kölcsön´ a folyótól, szűrőkkel tisztítjuk azt. A kinyert víz hőfokát maximum hét fokkal melegítjük fel. Mi magunk hetente vizsgáljuk, évente négyszer külső laboratóriumban szintén bevizsgáltatjuk mind a vételezett, mind a visszaengedett víz minőségét. Az eredményt a hatóságnak megküldjük, a kettő között semmi különbség nincs" - kezdte Katona Zoltán.

 

Nézze meg Ön is a víz útját a gönyűi erőműben - videó: Cseh Róbert

"A habzásnak csak esztétikai jelentősége van, ártalmatlan a folyó élővilágára"

Hogy ennek ellenére mi okozza a habzást, a következő választ kaptuk Katona Zoltántól. "Először 2012 tavaszán tapasztaltuk a jelenséget. Mivel mi is kíváncsiak voltunk, mi okozza a habzást, ami valóban gyanút ébreszthet, azonnal léptünk, biológusok segítségét kértük a tisztánlátás érdekében. Hangsúlyozom: azt tudtuk, hogy a habzás ártalmatlan, nem az erőmű tevékenysége az oka, és az elvégzett vizsgálatok rendre igazolták, hogy a hab a természetes összetevőin kívül nem tartalmaz más, hozzáadott anyagot.

Tavasszal erősebb a habzás, mint az év más időszakaiban. Ilyenkor több természetes szerves anyag van a folyóban. A habzást két tényező okozza. Egyrészt a visszabocsátáskor nagy erővel zubog a víz, és így oxigénben dús vizet engedünk vissza a folyóba - nem véletlen, hogy a halak szívesen keresik a habos részeket, a horgászok pedig követik a halakat -, másrészt a magasról zubogó víz a felhabosítja a Dunában levő természetes szerves anyagokat".

Madárszámlálás és a halak segítése 

A gönyűi erőmű esetében kiemelt fontosságú a környezet védelme. Már a tervezésnél úgy alakították ki a technológiát, hogy üzemzavar esetén is biztonságban legyen a környezet. "Nemcsak védeni, de gyarapítani is igyekszünk a környező élővilágot. Környezet-mérnökök, halbiológusok által megtervezett módon fagyökérzeteket süllyesztettünk és horgonyoztunk le a folyó erőműhöz közeli szakaszán, melyek tökéletes ívó helyet biztosítanak a halaknak.

Az erőmű üzembe helyezése óta folyamatos bio-monitoring rendszert működtetünk, mely keretében nem csak rendszeres madárszámlálást végeznek a szakemberek, de folyamatosan ellenőrzik a vízi élővilág gyarapodását is" - tette hozzá Katona Zoltán.
 

A víz nyomában a gönyűi erőműben - fotók: Cseh Róbert


Dolgoznak a habzás megszűntetésén

Katona Zoltán hozzátette: "mindent megteszünk azért, hogy a hab látványa senkit se zavarjon. Korábban próbáltuk a habot elkeríteni, most vízsugárral permetezzük. Meglátjuk, utóbbi megoldás eredményes lesz-e. Közben tervezzük, hogy a folyóba zúduló víz sebességét lassítsuk".

Ha bárki a saját szemével szeretne meggyőződni a víz útjáról a gönyűi erőműben - ahogyan a kisalfold.hu munkatársai tették -, az Uniper Hungary Kft. lehetőséget biztosít erre. Érdeklődni, időpontot egyeztetni a [email protected] e-mail címen tudnak.
 

"Nehéz öt év van mögöttünk" - folyamatos fejlesztések kellettek ahhoz, hogy talpon maradjon a gönyűi erőmű 

A gönyűi gázerőmű a héten ünnepli átadásának ötödik születésnapját. "Nehéz öt év van mögöttünk. Az energiapiac rendkívül átrendeződött az elmúlt években, voltak időszakok, amikor komolyan küzdenünk kellett a létünkért. A mélypont 2013-ban volt - abban az évben alig üzemelt az erőmű -, most már szerencsére egyre nagyobb az erőmű kihasználtsága. Jelentős fejlesztéséket kellett végbevinnünk, hogy növeljük a hatékonyságunkat" - tudtuk meg Katona Zoltántól.

A gönyűi erőmű fenntartásáról sokat mond, hogy minden egyes újraindítás öt millió forintba kerül. Ennyi az ára az erőmű felfűtésének.

Tavaly a gönyűi erőmű kapta a Siemens Hatékonysági Nagy Díját, az erőmű összetett hatékonyságjavító intézkedései miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!