Győr és környéke

2016.05.24. 13:35

Bakony Expressz-játék: íme, szerencsés nyerteseink!

A MÁV Nosztalgiával közös játékunkon kétszemélyes út volt a főnyeremény az idén júliusban Bakonyba tartó élményvonatra.

kisalfold.hu


Nyertesek

2 fő részére Pullman osztályra szóló Élményutazás NOHAB vontatású Élményvonattal a 2016. július 9-én induló Bakony Expresszre.

Nyertes: Székely Sándor Árpád

Nosztalgia könyvcsomag a MÁV Nosztalgia Kft. jóvoltából.

Nyertes: Egyed Martin

Indóház ajándékcsomag az Indóház Lapkiadó felajánlásával.

Nyertes: Soósné Vámos Mónika

Az Indóház Magazin 1 éves előfizetéseket ajánlott fel, egyenként 4.770 forint értékben.

Nyertesek: Szántó Mariann, Mohos Péter, Riedler Roland, Rumi Levente, Szeitner Ferencné

A nyerteseket a MÁV Nosztalgia Kft. e-mailen is értesíti. Gratulálunk!

Játék

A három fordulós játék során nincs más dolguk, minthogy jól válaszoljanak heti kérdésünkre. Kérjük, a megfejtéseket az [email protected] e-mail címre postázzák. A levél tárgyában tüntessék fel: Bakony Expressz.

A megoldások beküldési új határideje: 2016. június 13. A három választ egy e-mailben is el lehet küldeni. A szerencsés nyertes nevét június 15-én hirdetjük ki ebben a cikkben.

Nyeremények: két fő részére Pullman osztályra szóló élményutazás a július 9-én induló Bakony Expresszre. A Nohab vontatású élményvonat Pannonhalmán és a Cuha-völgyön át érkezik Zircre, bővebb részletek az utazásról itt! Továbbá nosztalgia könyvcsomag a MÁV Nosztalgia Kft. jóvoltából és Indóház ajándékcsomag az Indóház Lapkiadó felajánlásával. Ezen kívül az Indóház 5 darab 1 éves előfizetést ajánlott fel, egyenként 4.770 forint értékben.

3. kérdésünk: Melyik a Bakony legmagasabb pontja?

a. Kőris-hegy
b. Kék-hegy
c. Som-hegy

2. kérdésünk: Ki volt a bakonyi vasút atyja?

a. Baross Gábor
b. Széchenyi István
c. Gubányi Károly

1. kérdésünk: Hányadik születésnapját ünnepli idén a Győr-Veszprém vasútvonal?

a. 100.
b. 120.
c. 150.

Szintén a MÁV Nosztalgia szervezésében különleges vonat indul az első világháborús hadihelyszínekre! - Ötnapos körutazás a Nagy Háború egykori olasz és szlovén hadműveleti területein

Idén is elindítja történelmi különvonatát az Isonzóhoz a MÁV Zrt. leányvállalata, a MÁV Nosztalgia. A július 17-én útjára induló Isonzó Expressz az ötnapos körutazás során bejárja a Nagy Háború egykori olasz és szlovén hadműveleti területeit, megemlékezve az első világháború olasz frontján elesett több százezer magyar katonáról.

A Nagy Háború centenáriuma alkalmából tavaly nyáron, első ízben közlekedő Isonzó Expresszt hatalmas érdeklődés övezte, amikor 550 utasával kigördült a Keleti pályaudvarról. A különvonatot a MÁV Nosztalgia Kft., a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatal, az Indóház Lapkiadó, a Budakeszi Kultúra Alapítvány, valamint a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány összefogása hozta létre első alkalommal 2015-ben. A nagy sikerű út eredményeként a programot idén új látnivalókkal és programlehetőségekkel bővítik. Az Isonzó Expressz július 17-21. között ismét elindul emlékútjára, hogy utasai felkeressék az isonzói csaták további helyszíneit, valamint megemlékezzenek és tisztelegjenek a magyar hősök emléke előtt.

Az utazásról ide kattintva tudhat meg mindent!

Isonzó Expressz 2016 - történelmi időutazás


A különvonat 2016-ban a Semmering-hágón, a világ első magashegyi vasútvonalán keresztül közlekedik, melyet 1854-ben adtak át, s 1990-ben felkerült az UNESCO Világörökség Listára. Az utazás egyik új eleme a Cerje-i kilátó felkeresése, ahonnan páratlan kilátás nyílik a 100 évvel ezelőtti csatatérre. Egy másik új elem, hogy az utazás zárónapján, abban a svetói katonai temetőben emlékeznek meg közös szlovén-magyar katonai tiszteletadás és koszorúzással,az I. világháborúban elesett hősökről, ahol egy hol a háború idején a Magyar Vöröskereszt Egylet 1. számú tábori kórháza állt. A temetőben több mint ötezer katona nyugszik, akik az isonzói−doberdói harcok során szereztek halálos sebesüléseket.

A visintini magyar kápolnát és Doberdó fennsíkján a Monte San Michele és San Martino del Carso magyar vonatkozású háborús emlékhelyeit is megtekintik a résztvevők. Ezen kívül Redipuglia olasz és Fogliano osztrák-magyar temetői is szerepelnek az utazás programjában. A résztvevők felkeresik továbbá a Kolovrat gerincen kialakított szabadtéri emlékhelyet, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeumot és az osszáriumot, valamint Tolmin (Tolmein) Loče osztrák-magyar katonatemetőjét.

Az Isonzó Expressz Orfeum kocsijában, valamint az egyes helyszíneken a témában jártas történészek előadásait hallhatják majd az utazók, illetve hagyományőrzők mutatják be a korabeli felszereléseket és fegyvereket, s az egyes helyszíneken díszelgési feladatokat is ellátnak. Az utazás zenei hangulatáról, a katonadalok közös énekléséről az idei évben is a Sebő Együttes gondoskodik. Az utazókat fedélzeti kiadványok is segítik a helyszínek jobb megismerésében.

Az utazásról érdeklődni ide kattintva tudnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!