Győr és környéke

2016.05.05. 08:43

Angol érettségi 2016 - Mutatjuk a megoldásokat! - fotók, videó

A helyes megoldásokat a győri Krúdy Gyula Kéttannyelvű Gimnázium angol munkaközössége oldotta meg.

kisalfold.hu


13.45 - Fotókon, videón a feladatok megoldásai

 

 

 

Angol érettségi megoldások 2016 - fotók: Cseh Róbert




10.30 -  Az íráskészség feladatlapon két feladatot kell megoldani a diákoknak, mindkettő egy hosszabb írás, erre összesen egy órájuk van.

Az idei középszintű feladatlapon egy levet kell írni egy brit ismerősnek, amiben elfogadod a színházi meghívását. Néhány konkrét szempont is szerepel a feladatban, ezekre mindenképp ki kell térni a válaszlevélben.

A második feladatban egy amerikai barátnak kell levelet írni, aki egy komoly dilemma előtt áll. Szintén a megadott szempontokat kell figyelembe venni a levél megírásakor.

9.30 - Három nyelvhelyességi feladatot kell megoldaniuk a diákoknak, melyhez kis segítséget is adnak a feladatok - írta az eduline.hu

Az első feladatban Anglia védőszentjéről, Szent Györgyről kell egy szöveget elolvasniuk, és a hiányzó egy-egy szót kell helyesen felismerniük, a megoldást a szöveg alatti számozott helyen írhatják le helyesen.

Ezt követően a krími háborúban a katonákat hősiesen ápoló nővérről, Florence Nightingale-ről kell szöveget olvasniuk, a feladat itt is hasonló, a hiányzó szavakat kell pótolni. Annyi segítséget kapnak, hogy a hiányzó szótöveket feltüntették, ezt kell helyesen (igeidőben, többesszámban, stb.) használniuk.

8.50 - Az első feladat egy vásárlói levél, ami után különböző állításokról kell eldönteni, hogy igazak vagy hamisak - írta az eduline.hu

A második feladat egy amerikai meteorológussal készített interjú, amiben csak a válaszok láthatók, a kérdéseket a vizsgázóknak kell megtalálni.

A harmadik szöveg egy vicces óvodai szökés történetét meséli el, és a szövegről szóló állítások félmondatait kell összepárosítani.

A negyedik feladat egy hiányos szöveget tartalmaz, a hiányzó mondatrészeket a vizsgázóknak kell megtalálni. A szöveg egy férfiról szól, aki feladta magát postán egy csomagban, hogy spóroljon az útiköltségen.



Az angol nyelv írásbeli vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész az "Olvasott szöveg értése" 60 perc időtartamú, a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, majd végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

A középszintű vizsga feladatai az alapfokú (A2-B1-es szintű), az emelt szintűé pedig középfokú (B2-es szintű) nyelvvizsga szintjének felelnek meg.

A szaktanárok szerint az érettségizők többségének az íráskészséget tesztelő feladatok megoldása, valamint a hallott szöveg értése megy a legnehezebben.

Fontos, hogy saját szótárat kell vinni az írásbelire, az iskola ugyanis azt nem köteles biztosítani azt. Elektronikus szótárat nem használhattok, a telefont természetesen le kell adni.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár (a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható).

Emelt- és középszinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!