Győr és környéke

2016.04.30. 13:13

Nem jött a gőzös Győrbe - sok-sok fotó, videó a Bakonyvasút ünnepéről!

A szombati Bakonyvasút ünnepén a 324-es gőzmozdony Tatabányán adta meg magát. A vonaton utazók többsége megértően vette tudomásul a mozdonycserét. Akik csalódtak az utazásban, a szervezők visszatérítik számukra a jegy árát.

Szeghalmi Balázs



Vasárnap, 12.40 - Pillanatképek a bakonyi utazásról


Szombaton hatodik alkalommal közlekedett volna gőzvontatású nosztalgiaszerelvény Magyarország legszebb vasútvonalán, a 2011-ben műemléki védettséget kapott Győr-Veszprém közötti bakonyi szakaszon. A vadregényes tájon haladó vonalat a bezárás réme fenyegette pár éve. A Bakonyvasút Szövetség sokat tett a vonal megmentéséért, többek közt megszervezte a Bakonyvasút ünnepét. A rendezvény fő attrakcióját a fővárosból induló, Győrön át Zircig "pöfékelő" gőzmozdony jelenti évről évre.



Az öreg, 324-es gőzös műszaki okok miatt most csak Tatabányáig bírta. A gőzmozdony perselytengelye törött el. Így a nosztalgiaszerelvényt hátulról biztosító Nohab mozdony állt élre. A legendás, svéd gyártmányú mozdony a '60-as években állt csatasorba a MÁV-nál, a vonatrajongók egyik nagy kedvence. Ennek ellenére a teljesen megtelt szerelvényen - több mint 500-an utaztak a vonaton - kisebb-nagyobb zúgolódás volt a gőzmozdony meghibásodása miatt. "Sajnáljuk a történteket. Az elmúlt öt évben most először fordult elő, hogy nem gőzmozdonnyal érkeztünk Zircre. A többség megértette, hogy a nosztalgiautazásokon hatványozottan szólhat közbe a technika ördöge. A gőzmozdony és a kocsik átlag kora közelít a 100 évhez. Akik úgy érzik, hogy csalódtak az utazásban, visszatérítjük a jegy árát számukra" - mondta Bödecs Barnabás, a nosztalgiajáratot szervező Bakonyvasút Szövetség elnöke.

Nekünk úgy tűnt, hogy a fő problémát a tájékoztatása hiánya okozta. A tatabányai kényszerszünet és mozdonycsere késéssel végződött. A győri vasútállomáson közel 200 utas várta, hogy felszállhasson a múltidéző szerelvényre. A MÁV úgy tájékoztatott: a szerelvény 90 perc késéssel jön Győrbe. Nos, ez végül nem volt háromnegyed óra, miközben többen másfél órával számoltak, s erre az időre elindultak a Belvárosba... Egy rövidebb és egy hosszabb bakonyi megálló után a vonat 75 perces késéssel futott be a zirci állomásra. A Cuha-völgybe tervezett betétjáratot útjára indították, de arról senki nem adott tájékoztatást, mikor indul vissza a vonat Győrbe.

A kalandosra sikeredett Bakonyvasút hatodik ünnepét jó hírrel zárjuk le. Bödecs Barnabás arról tájékoztatott, hogy a bakonyi vonalon ismét esély van turisztikai vonatpár indítására az új menetrendben. A vonat 9.25-kor indulna Győrből, nem menne Veszprémig, Zirc lenne a végállomás. A Bakony fővárosából délután 15 óra után indulna vissza a szerelvény Győrbe.

Nem jött a gőzös Győrbe - pillanatképek a Bakonyvasút ünnepéről II - fotók: Béres Márton

Fotók: Béres Márton



17.03 - Majdnem sikerült ledolgozni a késést 


16 óra után pár perccel visszaérkezett a nosztalgiaszerelvény Zircre, így a késést jelentősen sikerült ledolgozni. A vonat negyed ötkor indult vissza Győrbe.


101 éves győri sörkocsi - A nosztalgiaszerelvény legnépszerűbb vagonja a sörkocsi volt. A 101 éves, hangulatos kocsit az első világháború idején a győri Vagongyárban építették.


14.48 - Zircre érkezett a nosztalgiaszerelvény


A szombati Bakonyvasút ünnepére meghirdetett nosztalgiaszerelvény végül bő 70 perces késéssel futott be a zirci állomásra. A késés ellenére a betétjárat elindult Zirc és Bakonyszentlászló között. A szervezők ezzel jó döntést hoztak, hisz Zircen több százan vártak a Cuha-völgyön áthaladó utazásra. Úgy, hogy ezek az utasok korábban megváltották a jegyüket a bakonyi kirándulásra.

A 324-es gőzmozdony kiesése miatt kevesen "lázongtak", a többség megértette, hogy nosztalgiautazás során előfordulhat műszaki hiba.

A svéd Nohab-mozdony legendás jármű, a MÁV ezeket a mozdonyokat a '60-as években állítottak csatasorba. A szerelvényen a "sörkocsi" igazi ritkaságnak számít: 101 éves, 1915-ben készítették a Győri Vagongyárban.

Erről a vagonról, a Bakonyvasút ünnepéről sok-sok fotót tekinthetnek meg hamarosan. Érdemes tehát később is visszatérni cikkünkre!

A nosztalgiovonat várhatóan egy órás késéssel, 17 órakor indul vissza Zircről Győrbe.

13.14 - Pihenő két állomáson

Körülbelül 45 perce áll a nosztalgiaszerelvény Bakonyszentlászlón, előtte Veszprémvarsányban is volt kisebb kényszerpihenő. (Veszprémvarsányban egyébként a gőzös is megállt volna, itt vételeztek volna ugyanis vizet neki.)

Sem a Nohab-mozdonynak, sem a nosztalgiaszerelvénynek semmi gondja. A szünetet az okozza, hogy a gőzös kidőlése miatt újra kell hangolni a menetrendben közlekedő vonatokkal a nosztalgiaszerelvényt. 

Szombat, 11.18 - Gőzös helyett Nohab-mozdony jött

A Bakonyvasút ünnepére csatasorba állított gőzmozdonyt Tatabányán cserélni kellett műszaki okok miatt.

A gőzös helyett egy másik különleges mozdony, egy Nohab vontatja a nosztalgiaszerelvényt. A Nohab-mozdony egyébként is a szerelvény része volt: a bakonyi emelkedőkön hátulról biztosította volna a gőzöst.

A szerelvény körülbelül 45 perces késésben van. Ennek azért van jelentősége, mert a vonatot minden megállónál népes közönség várja.
 

Nosztalgiavonat a Bakonyba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!