Győr és környéke

2016.03.08. 10:36

Vallottak a szentek csontjai

A közelmúltban avatták doktorrá a szegedi tudományegyetemen Kristóf Lilla Alidát. A győri antropológus és kollégái exkluzív kötetben szeretnék közreadni a Szent László-hermán és -koponyaereklyén elvégzett vizsgálatok eredményeit.

Gülch Csaba

Az antropológián (embertanon) belül is különleges témát választott doktori témájaként Kristóf Lilla Alida. Dolgozatában a régi emberi maradványok – múmiák, csontok – radiológiai vizsgálatával és az eredmények elemzésével foglalkozott. A munka újdonsága, hogy a győri kutató nemcsak az eredmények elemzését végezte el, hanem rögzítette a módszertant is, ami eddig nem jelent meg sehol a szakirodalomban. A bizottság a doktori egyedi sajátosságaként említette, hogy a győri kutató több tudományterületet fogott össze és abból „alkotta meg a vizsgált egyén életvilágát".

 

Kristóf Lilla Alida antropológus a bazilikában látható Szent László-hermán és -koponyaereklyén elvégzett vizsgálatok eredményeit a Győri Hittudományi Főiskolával közösen könyvben szeretné megjelentetn

Kristóf Lilla Alida antropológus a bazilikában látható Szent László-hermán és -koponyaereklyén elvégzett vizsgálatok eredményeit a Győri Hittudományi Főiskolával közösen könyvben szeretné megjelentetni. Fotó: Bertleff András– A munkám koronája az az öt esettanulmány volt, amelyeket az évek során végezhettem. Először Széchényi Pál érsek múmiáját vizsgáltuk. Eredményeiből egy kötet és egy vándorkiállítás született, amelyet Győr után hamarosan Veszprémben mutatunk be. Ezután a Szent Jobbról készült korábbi röntgenfelvételeket elemezhettem Erdő Péter bíboros úr engedélyével – mesélt kutatásairól Kristóf Lilla Alida. – Ehhez kapcsolódott még a Szent László-kutatás, amelyet öt évvel ezelőtt szervezhettem meg Lukácsi Zoltán atyával. A disszertációmban helyet kaptak még a Mosonmagyaróváron őrzött két szent, Szent Krisztina és Szent Augusztus múmiájával kapcsolatos vizsgálati eredmények is.


A fiatal kutató beszámolt arról is, hogy a Szent László-herma és -koponyaereklye gazdag vizsgálati eredményeit, elemzéseit a Győri Hittudományi Főiskolával közösen az idén kötetben szeretnék közreadni.


– A szigorúan biztonságos körülmények között végzett anatómiai, antropológiai, morfológiai, radiológiai és műszaki vizsgálatokat végző kutatócsoport munkáját én szervezhettem meg és koordináltam.


A lebonyolításban már nem vettem részt. Bár babáztam, de nem bírtam ki, hogy ne menjek el a vizsgálatokra. Ahogy mindenkit, engem is magával ragadott, alázatra késztetett a tény, hogy Szent László koponyájával állhattunk szemtől szemben. Belül valami azt parancsolta: ki vagyok én, hogy megérinthessem, és végül az nem is történt meg. Kollégáimtól tudom, hogy először ők is így éreztek – említette a friss biológiatudományi doktor. – Az eredmények, a szakemberek megállapításai alapján számos jelleg utal arra, hogy a Szent László királynak tulajdonított koponyaereklye valóban a legendás Árpád-házi királytól származhat. Másként fogalmazva semmi sem utal arra, hogy nem a lovagkirály koponyaereklyéje lenne.

Címkék#Győr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!