Győr és környéke

2016.03.24. 11:58

Népítélet a sztrájkokról: Ön támogatja a tanárokat, az audisokat, a volánosokat?

Az utóbbi napokban több lehetséges sztrájk tartja izgalomban a közvéleményt. Szavazzon, írja meg véleményét a sztrájkokról!

Szeghalmi Balázs


Audi-sztrájk

Az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) egy nap alatt ötezer munkatárs támogató aláírását gyűjtötte össze a sztrájkhoz. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden második győri Audi-dolgozó hajlandó lenne sztrájkolni a béremelésért.

Az Audi-sztrájkról ide kattintva olvashatnak bővebben.Volán-sztrájk

"Nincs bérmegállapodás, ezért március 28-tól öt napig sztrájkolni fognak a Volán-társaságok szakszervezetei" - tájékoztatott az aláíró szervezetek nevében Baranyai Zoltán, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke március 17-én.

A Volán-társaságok szakszervezetei hetek óta tárgyalnak a béremelés mértékéről a munkáltató és a tulajdonos (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) képviselőivel, de mostanáig nem sikerült megállapodniuk. Az elmúlt időszakban a kezdeti nullához képest kissé elmozdult a munkáltatói ajánlat, de az érdekképviseletek nem fogadták azt el, mert még mindig nem éri el a munkavállalói oldal időközben jelentősen csökkentett követelését, a 3 százalékos bérfejlesztést és a havi ötezer forintos béren kívüli juttatást.

Bár sokáig úgy tűnt, hogy húsvéthétfőn öt napos sztrájkot kezdenek a volánosok - az ÉNYKK már kiadta azoknak a megyei buszjáratoknak a listáját, amelyeket érintett volna a sztrájk -, végül a munkáltató pénteken délelőtt megegyezett a szakszervezettel. Részletek itt! A tanárokból álló Tanítanék Mozgalom március 23-án éjfélig adott határidőt a kormánynak, hogy válaszoljon: elfogadják-e azt a 12 pontot, amelyeket a Civil Közoktatási Platform dolgozott ki, illetve hajlandóak-e bocsánatot kérni a szerintük megalázott pedagógusoktól.

Mivel érdemi válasz nem érkezett, március 30-án reggel 8 és 9 óra közötti időre polgári engedetlenségi akciót hirdet a Tanítanék Mozgalom. (Azért engedetlenségi akció, mivel a résztvevő pedagógusok csak a törvény megsértésével sztrájkolhatnának.)

A Tanítanék egyik képviselője, Pukli István március 15-én úgy fogalmazott: "a sztrájk abból fog állni, hogy március 30-án a tanárok és hozzá csatlakozók kimennek az iskola elé. Aki támogatja törekvésünket, kérjük, tegye ugyanezt a munkahelyén".

"Eddig több, mint 50 intézmény jelezte, hogy részt vesz az egyórás tiltakozásban" - olvasható a Tanítanék hivatalos honlapján. Győr-Moson-Sopron megyei iskola egyelőre nincs a listán, Komárom-Esztergom megyéből ellenben két intézmény már jelezte részvételét.

Térkép a tiltakozó iskolákról itt!Várjuk szavazataikat, véleményeiket az [email protected] e-mail címre küldhetik el, vagy írják meg hozzászólásként a Facebook-oldalunkon. Kérjük, a levél tárgyában tüntessék fel: sztrájk.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!