Győr és környéke

2016.03.27. 10:00

Nem várnak a Klikre a kisfalvak iskolái, megoldják helyben

A kistelepülések döntő többségében állami kézben van az iskolák fenntartása, az önkormányzatok mégis sokszor kénytelenek segíteni a hibák javításában, a hiányzó eszközök pótlásában.

„Amíg a   kezünkben volt az iskola, azonnal kijavíttattunk minden hibát. A vizesblokk régen is beázott, de az első kis folt megjelenésekor tetőszigetelőt hívtunk, így nem lett nagyobb  baj. Most edényeket  kell tennünk  a folyosóra, ha esik az eső. Hiába jelzi  az iskola a problémát a Kliknek, nem történik semmi" – panaszolta Laki György kajárpéci polgármester.

„Ide járnak a gyerekeink, az apróbb dolgokat megjavíttatjuk a hivatali karbantartónkkal. Ő nyírja a füvet és rendezi az udvart, mindezért egy fillért nem kapunk" – teszi hozzá a kajárpéci polgármester.

Ha költ felújításra a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), Laki György szerint az is drágább, mint az önkormányzat irányítása mellett volt: „Mindig helyi szakembert bíztunk meg a festéssel. A Klik három árajánlatot bekért, majd egy száz kilométerről érkező vállalkozót bízott meg a munkával, aki már csak az útiköltség miatt is biztosan drágább volt, mint a helyi festőnk." 

A tápi iskola mosdójában a piszoárok jó ideje várnak javításra - mutatja Szöllősi József polgármester. Fotó: B. A.

A tápi iskola mosdójában a piszoárok jó ideje várnak javításra – mutatja Szöllősi József polgármester. Fotó: B. A.

 
Tulajdonképpen minden településen ez a helyzet, ahol a működtetés mellett az iskolafenntartás is állami kézbe került három éve. Győrságon sürgőssé vált tavaly az iskolai vizesblokk felújítása, a beruházásba az önkormányzat is beszállt az állam mellé. „Hónapokig vártunk a Klik döntésére. Kifizették a rájuk eső részt, de meg kellett előlegeznünk a beruházást, különben tanévkezdésre nem készült volna el" – mesélte Ferenczi Zsolt polgármester.
A győrsági intézményben a fűtés meghibásodására is volt példa, a javításhoz egy apró alkatrész kellett, így azt megvette az önkormányzat, a cserét pedig a gázszereléshez értő alpolgármester végezte el.

„Sokszor nem is szólunk a Kliknek, amit lehet, megoldunk helyben" – jegyezte meg az elöljáró. Écsen is a hivatal vett tanterem-felújításhoz festéket, gázkazánjavításhoz alkatrészt, s mindezért nem nyújtják be a számlát a tankerületnek. „Mi tudjuk azonnal, gyorsan orvosolni a gondokat" – fűzte hozzá Mondovics László polgármester. 
 

Hiába jelzi az iskola a problémát a Kliknek, nem történik semmi - panaszolta Laki György kajárpéci polgármester. Fotó: Bertleff András

Hiába jelzi az iskola a problémát a Kliknek, nem történik semmi – panaszolta Laki György kajárpéci polgármester. Fotó: Bertleff András

A peresztegi vezetés is több százezer forinttal támogatja az iskolát évente. „Az iskola igazgatója több alkalommal kérte a segítségünket, mert nem lát pénzügyi forrást a Klik részéről. A kötelező úszásoktatásra a helyi pályázati alaptól kapott 360 ezer forintot, hogy a diákok Hegykőre való utaztatása és a belépődíj rendezése megoldódjék" – mesélte Sellei Tamás polgármester.

Az önkormányzat meszeltetett ki továbbá két tantermet és kisebb karbantartási munkákat is elvégeztetett. A tápi elöljáró hetente megy az iskolába „bejárásra".
„A Kliknek az a javítás, hogy ráírják a rossz ablakra, csapra és toalettre, hogy %BBNe használd, nem működik!%AB. Amit a falu költségvetése enged, azt kijavíttatjuk magunk" – nyilatkozta Szöllősi József.

A polgármester januárban azt tapasztalta, hogy a fénycsövek fele nem ég, a villanykapcsolók jó része nem működik:

„Megvettük az izzókat, a kapcsolókat és a szükséges alkatrészeket. Februárban takarításhoz szükséges eszközökre költöttünk több százezer forintot, ugyanis erre szeptember óta hiába vártak az iskolában. Miután ilyen alapvető dolgokat nem tud biztosítani a fenntartó, azon meg sem lepődöm, hogy a tornacsarnokban elhasználódott sportszerek cseréjére nem futja" – tette hozzá. 

Alapítványi támogatás

Az iskolába oktatáshoz és higiéniához szükséges eszközöket is vásárolt már a levéli önkormányzat, de a szülők is kiveszik a részüket a felújításokból. Kiss Béla polgármester elmondta: „Felújított épületet adtunk át a Kliknek. Azóta úgy tudom, hogy szülők fogtak össze és festettek ki egy-egy osztálytermet, de más korszerűsítés nem történt. Az iskolai alapítványon keresztül segít az önkormányzat, évente félmillió forintot szánunk erre a célra, de képviselők is ajánlottak fel összeget."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!