Győr és környéke

2016.03.30. 14:16

Megugrik a menekültügyek száma a győri bíróságon

Mindennek megvan az árnyoldala: ha megszűnnek a menekülttáborok s a BÁH regionális illetékességi területén csak kettő marad, megsokszorozódik a Győri Törvényszékre nehezedő, migrációval kapcsolatos ügyteher - mondta szerdán dr. Takács József a Győri Törvényszék elnöke. A Győri Ítélőtábla a házigazdája az összbírói értekezletnek, amelyen dr. Handó Tünde az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke is részt vesz.

Laczó Balázs

[namelink name="Handó Tünde"] az ezt megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a bíróságok egyre jobb teljesítményét - például az időszerűség körében elért pozitív eredményeket - a közvélemény számára könnyen beárnyékolhatja egy-egy konkrét döntés, ami ellenérzést kelt. De a bíróságnak minden vihar ellenére a hivatalos esküjéhez kell hűnek maradni.


"Az igazságos döntésekhez rögös út vezet, a bíró ezt nem szabadon választja, a jogszabályok, az ügyfelek, védők, más szereplők nyilatkozatai kövezik ki az utat. Ha olyan triviális volna egy döntést meghozni, akármilyen nagy nyilvánosságot érdeklődésére számot tartó ügyben, ahogy sokszor a közvélemény vagy egy újságíró képzeli, nem volna szükség bírósági eljárásra, a vádirat azonos lehetne az ítélettel" - fejtette ki.


Ezután a Kisalföld azt kérdezte tőle: tehet-e az OBH az ellen, hogy a Győrbe kerülő vörösiszap per miatt legalább a politika részéről legyen minél kisebb az ítélőtáblára nehezedő nyomás. Handó Tünde láthatóan nem örült a kérdésnek, azt mondta: "azt gondolom, hogy a bírósági szervezet szereplői - magamat is beleértve - már megszólaltunk akkor, amikor kellett, nem hiszem, hogy naponta kellene kiállni, hogy miképpen védelmezzük a bírói függetlenséget. Ahogy más ügyekben, a Győri Ítélőtábla képes lesz a bírók számára biztosítani, hogy nyugodtan végezhessék a munkájukat."

Összbírói értekezlet Győrben. Fotók: H. Baranyai Edina[namelink name="Havasiné Orbán Mária"] a Győri Ítélőtábla elnöke beszámolt arról, hogy a négy megyére kiterjedő illetékességű bíróság alaptörvényi kötelezettségét teljesítette, s növelte teljesítményét, tovább javított az időszerűségi mutatókon. 


˝A civilisztikai ügyek 98,5 százalékát 1 éven belül, míg a fennmaradó 1,1 százalékot 1 és 2 év között fejezték be. Ezen belül 73,3 százalék féléven belül lezárult tavaly, míg ugyanez az arány két éve 47 százalékos volt. A polgári és gazdasági ügyek 97 százaléka egy évnél rövidebb ideje van folyamatban˝ - mondta.


A büntetőeljárásoknál is hasonló az arány: 98 százalék egy éven belül, míg a fennmaradó 2 százalék 1-2 éven belül véget ért. Itt nincs olyan ügy, mai egy évnél régebb óta tartana. Az is pozitívum, hogy a Kúria egy döntést sem helyezett hatályon kívül.


[namelink name="Takács József"] többek között azt elemezte, hogy bár a menekülttáborok bezárásának mindenki örülne a régióban, de a törvényszéknek óriási ügynövekedéssel kellene számolni, mert minden hazai menekültügy Győrben köt ki. Ezt egyelőre csak átcsoportosításokkal vagy külső kirendelésekkel oldható meg. 


"Éreztük a helyzet súlyát, többen vállaltunk kirendelést Zalaegerszegre, Szegedre, eddig nem került sor behívásra, de készen állunk rá" - mondta általában a  migrációs problémával kapcsolatban. 


Az időszerűségi mutatók a törvényszéken is pozitívak: a közigazgatási ügyszakban 94 százalék az egy éven belül befejezett ügyek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!