Győr és környéke

2016.03.18. 11:07

II. János Pál vérereklyéje Krakkóból érkezett Győrbe - fotók

Ünnepi szentmisét tartottak a bazilikában, amelynek keretében a krakkói érsek Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét ajándékozta a Győri Egyházmegyének.

Gülch Csaba

Az elmúlt napokban zarándoklattal, szentmisékkel ünnepelte a Győri Egyházmegye a bazilikában őrzött Könnyező Szűzanya- kegykép vérrel könnyezésének 319. évfordulóját. Tegnap főpásztori szentmisét tartottak, amelynek főcelebránsa Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek volt, aki közel negyven éven át szolgálta az egyházat Karol Wojtyla, a későbbi II. János Pál pápa magántitkáraként.


Homíliájában Stanislaw Dziwisz bíboros megemlékezett a pápa 1996-os pannonhalmi és győri látogatásáról, az ipari parkban bemutatott ünnepi miséről is, amelyen végeláthatatlan tömeg vett részt. Felidézte azt is, amikor a szentatya felkereste a székesegyházat, ahol találkozott az egyházmegye papjaival, híveivel, imádkozott a Könnyező Szűzanya kegyképe előtt és Apor Vilmos püspök sírjánál.

II. János Pál vérereklyéje Krakkóból érkezett Győrbe
Máig kísér bennünket Szent II. János Pál pápa biztatása: „Ne féljetek!"


– Jó pásztor volt, aki rendületlenül védelmezte Krisztus egyházát a legnehezebb történelmi időkben is. Fegyverül az evangélium szavát használta. Máig kísér bennünket biztatása: „Ne féljetek!"  A reményről beszélt húsz évvel ezelőtt Győrben is, arról, hogy a világban nem vagyunk egyedül, hiszen Krisztushoz tartozunk – hangsúlyozta a bíboros. – Krakkó és Győr közel van egymáshoz, nemcsak térben, hanem lélekben is. Ezt erősíti Szent II. János Pál vérereklyéje, amit ajándékba hoztam az egyházmegyének.


Információnk szerint az ajándékozás előzménye, hogy Pápai Lajos megyés püspök tavaly nyáron Szent László-ereklyét adományozott a lengyel városnak. Ezt a gesztust akkor Stanislaw Dziwisz Szent Hedvig, Jagelló László hitvesének egy ereklyéjével köszönte meg. A bíboros eleget téve az akkori meghívásnak, tegnap egy újabb megszentelt ajándékkal érkezett a folyók városába.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!