Győr és környéke

2016.03.11. 15:26

Berkes Kálmán érdemes művész lett - A karmesteri pálca nem szólal meg zenészek nélkül

Újabb magas művészeti díjat tudhat magáénak Berkes Kálmán, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából ma délelőtt a Vigadóban Magyarország Érdemes Művésze díjban részesítette a Liszt-díjas klarinétművész-karmestert, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetőjét.

Werner Krisztina

Az állami kitüntetés felterjesztésében több évtizedes szólistaként, kamarazenészként és karmesterként egyaránt jelentékeny előadóművészete, illetve sikeres együttesvezetői tevékenysége alapján találták elismerésre méltónak a díjra.

 

Próbákkal és fellépésekkel van tele a kitüntetett naptárja, így a nagy ünneplés még várat magára.


– Természetes, hogy nagyon örülök – mondta Berkes Kálmán. –, de az öröm után a második dolog, ami eszembe jut, az a köszönet. Köszönöm, működésünket biztosító Győr városának és valamennyi támogatónknak a lehetőséget, hogy olyan magas művészi színvonalon tudunk dolgozni, ami észrevehető, akár ebben a díjban is. Nem úgy tekintek a mostani elismerésre, mint egyéni siker, hiszen a karmesteri pálca nem szólal meg zenészek nélkül.  

Fotó: Ősz Gábor

Fotó: Ősz Gábor

Harminc évvel a Liszt-díj után érthető Berkes Kálmán meglepett elragadtatása, akit további munkára inspirál az  Érdemes Művész kitüntetés, melyet Kossuth-díj előszobájának is tartanak.


– Még jobban fogok igyekezni a jövőben, amit a győri zenekarral képzelek el. Nagy vágyam, hogy a város társintézményei egymásra találjanak közös produkciókban, együttműködésünket a Győri Balettel tudnám elképzelni.


A legközelebbi nagy megmérettetés a Győri Filharmonikus Zenekarral nem sokat várat magára: japán turnéra készülnek április 25-től, 13 koncertet adnak a szigetországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!