Győr és környéke

2016.02.24. 10:34

Olvasóinkkal vizsgáztattuk a vonatokat Győr és Budapest között, itt az eredmény

Megnéztük, milyen állapotúak a Győr-Budapest vonalon közlekedő vonatok. Szóba jött a tisztaság, a kényelem, a kalauzok, még a fűtés is. A szerelvényeket egytől ötig tartó skálán pontoztuk is.

Kamocsai Rita

 

Négy szempont szerint osztályoztuk a Győr és Budapest között közlekedő vonatokat. A témában olvasóinkat is megkérdeztük. Kerek hármas lett az átlag.


Tisztaság 3/5

Páva Dávid

Páva Dávid

Gyakran panaszkodnak arra az utasok, hogy a vonatok nem elég tiszták, koszosak az ablakok. Bár nem kell szemétben gázolni, Páva Dávid egyszer rágógumiba ült a vonaton. „Szerintem többet kellene takarítani a vécéket" – mondta a programszervező. Mező Erik viszont azt sérelmezte, hogy nem lehet dohányozni az út alatt. Ez azonban nem mindenkit zavar. A MÁV Zrt.-től megtudtuk, hogy a szerelvényfordulókban kisebb tisztítások elvégzésére van lehetőség. Emiatt nem késhetnek a vonatok, amiket naponta egyszer alaposan kitakarítanak. A kocsikat kívülről hetente egyszer mossák le.

Helyfoglaló: 3/5


Bár már korábban is sokan közlekedtek azokkal a járatokkal, amikre helyjegyet kell venni, a menetrend december eleji megváltozása óta ezen a vonalon szinte mindre kötelező. Ez akkor probléma, ha elfogynak a helyjegyek, esetleg nem sikerül egymás mellé szólókat váltani. Igaz, a Railjetek szebbek, mint a gyorsvonatok, de a legtöbb intercityhez képest nincs nagy különbség. Az automatákból még nem lehet kiválasztani, hova szóljon a jegyünk. „Ezt egy későbbi fejlesztés keretében oldjuk meg" – jelezte a MÁV.

Szabó Balázs

Szabó Balázs

Szabó Balázs édesapja nyugdíjas mozdonyvezető, így nem csoda, hogy fia gyakran utazik vonattal. „Mivel én apukám miatt szinte alig fizetek az utazásért, nem panaszkodhatok. De ha ki kellene fizetnem a teljes árú jegyet, nem lennék teljesen elégedett" – emelte ki az egyetemista. Neki az átszállás miatt nem kedvez a menetrend, múltkor is lekéste a csatlakozást.

Egyed Ágnes

Egyed Ágnes

Egyed Ágnes azonban örül az új menetrendnek. „Jó, hogy gyakran járnak a vonatok" – említette a fiatal egyetemista. 

Tudjuk, hol járunk: 4/5


A gyorsvonatokkal ellentétben az összes Railjeten, személyvonaton, illetve sok intercity járaton képernyőkön figyelhetik az utasok, mikor ér be a vonatuk az állomásra. Azonban néhány vonatból hiányoznak ezek a 

képernyők és nemegyszer előfordult már, hogy a hangosbemondó sem működött. Az ellenőrök azonban mindig tudják, mikor érkezik meg a vonat, őket érdemes kérdezni. „A kalauzok sokszor nem túl kedvesek az utasokkal" – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Mező Erik. A MÁV tervezi a régebbi intercity kocsik felszerelését is monitorokkal. Illetve az utasok a Vonatinfó alkalmazással is figyelhetik, hol járnak éppen.

Mező Erik

Mező Erik

Soha sincsen jó idő: 2/5


Télen sokszor fáznak az utasok a vonatokon. Főleg novemberben kellett vacogni, de most sem a legideálisabb a hőmérséklet. „Gyakran előfordul, hogy kabátban ülök egész úton" – panaszolta Páva Dávid. Egyed Ágnes szerint pedig nyáron túlságosan lehűtik a kocsikat, így könnyű megfázni.


A túlfűtött vagy túlhűtött kocsik miatt az utasok a vonatszemélyzettől kérhetnek segítséget. „A jegyvizsgáló szükség esetén a vonaton intézkedik a probléma megoldása érdekében" – áll a MÁV válaszában. 

Egy átlagos munkanapon a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal több mint 40 ezer utast szolgál ki. FOTÓ: Mészáros Mátyás

Egy átlagos munkanapon a Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonal több mint 40 ezer utast szolgál ki. FOTÓ: Mészáros Mátyás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!