Győr és környéke

2016.02.27. 16:06

Mobilis és Futura: élményházak fél gőzzel

A győri és a mosonmagyaróvári "csodák palotája", a Mobilis és a Futura harmadannyi látogatót fogad évente, mint amennyivel a nyitás előtt számoltak. Az illetékesek szerint a sikert nem csak jegyeladásban mérik.

kisalfold.hu

 

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ 2012 márciusában nyílt meg Győrben, a járművek, a közlekedés, a mozgás témái köré szervezett, tudományos játszóház. A mosonmagyaróvári Futura Élményközpont ugyanezen év augusztusára készült el, ott az ökoturisztikára helyezték a hangsúlyt a játékokkal, kísérletekkel. Az évfordulón megnéztük, hogy beváltották-e a hozzájuk fűzött reményeket.


Győrben Domanyik Eszter, a győri önkormányzat városmarketing- és programszervezési főosztályvezetője, Mosonmagyaróváron pedig az intézményvezető, Horváthné Pákozdi Emese elemezte a számokat. A Kisalföld járókelőket is megkérdezett.

Négy éve az élményközpontok nyitását nagy érdeklődés övezte, a megye ,,csodák palotáiként

 


„Győrben szinte minden a járműiparra épül. Jó, hogy van egy hely, ahol szórakoztatóan mutatják be a hozzá kapcsolható tudományokat" – vélekedett Mogyoróssy Richárd a Mobilisről. Szabó László unokája, Szabó Bálint a Futura látogatója, óvodáscsoportjával több alkalommal is jártak már az ökoturisztikai interaktív kiállításon. Mégis kevesebb az intézményekben a látogató, mint remélték.


 Statisztika

A Mobilist fenntartó és működtető győri önkormányzatnál megtudtuk: a nyitáskor évi 80–100 ezer látogatót terveztek. A Mobilis pénztáránál jegyet csak 25–30 ezren váltanak évente. Hasonlóan alakult a Futura mérlege is: évi 100 ezer látogatót vártak, ehhez képest 30–35 ezer belépő kel el. Mindkét élményközpont működését támogatja az önkormányzat, a győri 50 millió, a mosonmagyaróvári 40 millió forintot kap a várostól. Ennek ellenére sikeresnek, eredményesnek értékelik működésüket.


Látogatók házon kívül


Domanyik Eszter, a győri önkormányzat városmarketing- és programszervezési főosztályvezetője kiemelte: éves szinten a központ eléri a pályázatban tervezett látogatószámot, hiszen a jegyet váltók mellett további 50–70 ezer érdeklődő van a roadshow-kon, fesztiválokon, vállalati családi napokon. 


„Ez komoly és jövedelmező üzletága a Mobilisnek, amely jelentősen hozzájárul a működtetéséhez." Domanyik Eszter hozzátette: a központ eredményessége abban is mérhető, hogy az évi 50 millió forintos önkormányzati támogatás kezdetben a Mobilis költségvetésének a felét, ma pedig kevesebb mint egyharmadát teszi ki. Megjegyezte: „A központba az ország minden pontjáról érkeznek iskolai csoportok, sőt, a határon túlról is. Emellett pályaorientációs feladatokat lát el. Nemzetközi szakmai ismertsége megkérdőjelezhetetlen, egyetlen magyar résztvevője a Tudományos Élményközpontok európai hálózatának." 


Horváthné Pákozdi Emese intézményvezető szerint a Futura sikerét jelzi többek között az, hogy 2014-ben elnyerte „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja" címet. Az egykori mosoni gabonamagtárban kialakított kiállítóközpont külső helyszíni programjai révén szintén további 45–50 ezer embert szórakoztat. Tavaly ott voltak a Gyerekszigeten, a Hungaroringen megrendezett kamion EB-n, az OMÉK-en és a tatabányai gyereknapon is. 

Mindemellett sikeresek az óvodai és iskolai bérletsorozatok és a nyári táborok is – tudtuk meg az intézményvezetőtől. 


„A nyitás óta az egyik legfontosabb szempont, hogy a kiállítás tudjon újat nyújtani. Ennek érdekében több nagyberuházás is történt és évente három-négy játékkal bővítjük a kínálatot" – fűzte hozzá. 


Hét elején zárva


Tegnap a Mobilist és a Futurát is zárva találtuk. A kiírás szerint a Futura hétfőn, kedden és szerdán, a Mobilis pedig hétfőn és kedden nincs nyitva. A Futura a hét többi napján 10-től 18 óráig látogatható, a Mobilisbe szombaton és vasárnap egész nap válthatunk jegyet, szerdától péntekig pedig csak délután. (A Futura honlapján az áll, hogy a turisztikai főszezonban, április 1-jétől október 31-ig mindennap nyitva lesz.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!