Győr és környéke

2016.01.22. 10:46

Vesztegetés: tanúskodtak a győri kórházi vezetők

A győri Petz-kórház főigazgatója és általános helyettese, illetve a közbeszerzési irodavezető tanúskodott csütörtökön a Győri Járásbíróságon.

Sudár Ágnes


Az ügy ismert lehet: a kórház főmérnöke és négy társa ellen sikkasztás és vesztegetés a vád. Ami a tárgyaláson bizonyosan kiderült: a karbantartási munkaórák jegyzőkönyvezése trehányul működött, a telefonlehallgatásoknál pedig csúnya szavakat is rögzítettek.

A vádlottak padján nyilván nincs sok oka az embernek mosolyogni, tegnap azonban megtörtént, hogy az elsőrendű vádlottnak is mosolyra húzódott a szája, a teremben ülők pedig szemérmesen vigyorogtak. Nem történt más, mint a bíró felolvasta az egyik lehallgatott telefonbeszélgetés szövegét, abban pedig meglehetősen laza hangnemben beszélgettek a kollégák egy közbeszerzési eljárás részleteiről.

 A kórház főigazgatója tanúként szerepelt az intézményét érintő, sikkasztásos ügyben. Fotó: H. Baranyai Edina
A kórház főigazgatója tanúként szerepelt az intézményét érintő, sikkasztásos ügyben. Fotó: H. Baranyai Edina


Sok ezer óra "tűzfelügyeletet" a klímakarbantartáshoz könyveltek le.

A vád ugyanakkor meglehetősen komoly és súlyos: eszerint több mint százmillió forinttal károsította meg a kórházat a főmérnök és négy társa.

A tetemes összeget úgy érték el – szintén a vádirat szerint –, hogy a klímakarbantartási munkákat túlszámlázták, valamint a kórházi beruházásoknál az elsőrendű vádlottal dolgozó vállalkozók a megbeszéltek szerint felemelték az árajánlatukat, a különbözetet pedig visszaadták a főmérnöknek.

Bűnösségét mindegyik vádlott tagadja, az első tárgyalási napon – ami tavaly novemberben volt – ugyanakkor ellentmondásos beszélgetéseket (szintén magnófelvételeket) olvastak fel. Ezek a beszélgetések a vádlottak között játszódtak le.

A most csütörtöki tárgyalási napnak az adott jelentőséget, hogy a kórház két csúcsvezetője volt a tanú: dr. Tamás László János főigazgatótól és általános helyettesétől, dr. Skaliczky Zoltán fejlesztési igazgatótól azt várta a bíróság, hogy vázolja a fővádlott szerepét a rendszerben, illetve azt, hogyan működött a klímakarbantartás számlázása.

Amit vita nélkül mindkét tanú leszögezett: az ügy rávilágított arra, hogy a munkaórák elszámolása meglehetősen trehányan működött a kórházban. Mint kiderült, sok ezer óra "tűzfelügyeletet" a klímakarbantartáshoz könyveltek le, ami nem is klímakarbantartás volt valójában, hanem karbantartás-üzemeltetés-javítás. Az nem baj, hogy önök sem tudják követni a rendszert, az azonban igen, ha végül kiderül, hogy ez esetleg visszaélésekre adhatott alkalmat.

Itt még nem tartunk, a tanúmeghallgatások és szembesítések még nem értek véget, a per folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!