Győr és környéke

2016.01.11. 14:35

Népítélet a fizetésekről: 200 és 300 ezer forint közötti havi bérről álmodunk

Az állandó vitatémát adó magyar fizetésekről szóló, hét kérdéses népítéletünk összesen 16 103 szavazattal fejeződött be a kisalfold.hu-n.

Szeghalmi Balázs


Az óriási érdeklődésről mindent elmond: a vasárnapi zárva tartást elemző szavazásunk "mindössze" 10 172 vokssal zárult tavaly év végén.


200 és 300 ezer forint közötti fizetés a nyugodt élet alapja 


A legtöbben szavazatot az "Önnek mennyi a nettó havi bére?" kérdés kapott. A válaszadók közel felének 150 ezer és 250 ezer forint között mozog (25 százalék) vagy 250 ezer forint felett jár (23 százalék) a havi, kézhez kapott fizetése. A voksolók 22 százaléka gazdálkodik 80 ezer és 120 ezer forint közötti összegből, míg a szavazók csupán 4 százalékának nincs jelenleg munkája/bevétele.

 A felmérésben résztvevő Olvasóink 45 százaléka 200 ezer és 300 ezer forint közötti nettó bérrel lenne elégedett, míg 43 százalékuk 300 ezer forint feletti fizetésről "álmodik". Ismerve a mindennapi élet költségeit, mondjuk ki: ezek az összegek sokkal közelebb vannak a realitáshoz, mint az egyik politikus szállóigévé vált mondata: "havi 47 ezer forintból meg lehet élni".

 A fizetésükről számot adó Olvasók 44 százaléka 0 és 20 ezer forint, míg 15 százalékuk 20 és 50 közötti összeget tud félretenni. Beszédes tény: a szavazók 23 százaléka szerint lehetetlen küldetés "spájzolni" a bérükből. Ők boldogok, ha kijönnek a havi pénzükből...


 Mikor volt kapott utoljára fizetésemelést?


A szavazók fele számlákra költi havi apanázsuk nagy részét, 26 százalékuk élelmiszerre, 14 százalékuk hiteltörlesztésre. A voksolók csupán három százaléka engedheti meg magának, hogy komolyabb összeget költsön szórakozásra, utazásra. Nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk: ez a szám elkeserítően alacsony.


 Fizetésemelést Olvasóink 46 százaléka kapott tavaly, míg a harmaduk szintén örülhetett "vastagabb borítéknak" az elmúlt években. A szavazók 21 százalékának ugyanakkor olyan régen nőtt a bére, hogy nem emlékszik pontosan az időpontra.

 Fekete pénzből a voksolók két százaléka él. A szavazók 14 százaléka ismerte el: fizetnek adót utána, de zsebbe szintén kapnak pénzt. A többi jövedelem (84 százalék) adózás szempontjából tiszta.

 Utolsó kérdésünket a hölgyeknek tettük fel: Ön ugyanazért a munkáért ugyanannyi pénzt visz haza, mint férfi kollégái? A válaszadók 50 százalékát nem éri hátrányos megkülönböztetés. 30 százalékuk szerint azonban kis különbség tapasztalható a férfiak javára, míg 20 százalékuk szerint sokkal többet keresnek az erősebb nem képviselői.


 Olvasói vélemények és észrevételek


A magyar fizetéseket körbejáró témához rengeteg Olvasói vélemény érkezett szerkesztőségünkbe. Íme, néhány.


"Magyarországon jelenleg bérrabszolgaság van. Az emberek jelentős részének arra elég a fizetése, hogy szűkösen feladja belőle a csekkeket és megvásárolja az alapvető élelmiszereket. Közel 12 év uniós tagság után ez elfogadhatatlan" - közölte Sánta Norbert.


"Havi nettó 300 ezerből, ha nem is dáridózva, de stressz nélkül lehetne élni" - vélekedett Volámsa Alex. "A fizetésnek nem csak a havi számlára és a napi betevő falatra kellene elégnek lennie. Sokaknak el sem éri a fizetésük azt a szintet, amiből befizetik a számlák és enni adnak maguknak, a gyerekeknek. A béreket ismerve, ne csodálkozzunk a fogyatkozó magyar társadalmon" - tette hozzá Joó Gergely.

Az összes véleményt a kisalfold.hu Facebook-oldalán ">tekinthetik meg

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!