Győr és környéke

2015.12.17. 15:46

Itt az oltás, hol van az oltóanyag?

Három gyógyszertárból kettőben a fejüket csóválták a patikusok: influenza elleni oltás? Nincs. Azt már egyik olvasónktól tudjuk, hogy van orvos, aki fel sem tudta írni, mert nála nincs benne a számítógépes rendszerben. Sok minden változott oltásügyben, utánajártunk.

D. Pusztai Andrea

Minden idők legnagyobb influenzajárványa söpört végig az országon az elmúlt szezonban. A fertőzések száma meghaladta a 2009-es pandémiás évét. Az okát is tudjuk: miközben az influenza vírusa rendkívül változékony, és ezért a kutatók minden évben „hozzáigazítják" az oltóanyagot, idén a legtöbb influenzás megbetegedést a H3N2-ví- rusaltípus okozta, amely a vakcina kifejlesztése után mutálódott. Ez a magyarázata annak is, hogy az oltóanyag hatékonysága csak 30 százalékos volt.

– Idén ennél jobb lesz a helyzet – mondta a Kisalföldnek dr. Széles Klára, Győr-Moson-Sopron megyei járványügyi főorvos, utalva arra, hogy megújult a vakcina.

A figyelőszolgálatok október eleje óta működnek, azóta jelentik a kijelölt háziorvosok az influenzaszerű megbetegedéseket. Papíron tehát elkezdődött a szezon, egy hónapja pedig az ingyenes oltások is elérhetők a háziorvosoknál.
 

Két doboz - Harmadik nekifutásra, Győr egyik legnagyobb forgalmú patikájában, az Árpád útiban sikerült hozzájutnunk az oltáshoz. Képünkön dr. Birinyi Anita gyógyszerész, a kezében pedig az egész készl

Két doboz – Harmadik nekifutásra, Győr egyik legnagyobb forgalmú patikájában, az Árpád útiban sikerült hozzájutnunk az oltáshoz. Képünkön dr. Birinyi Anita gyógyszerész, a kezében pedig az egész készlA jogosultak köre tavaly bővült a 60–65 év közöttiekkel, idéntől pedig azok is térítésmentesen megkaphatják, akik akár hivatásukból adódóan vagy civil segítőként bevándorlókkal kapcsolatba kerülnek. Nálunk általában januárban kezdődik a járvány, a védettséghez nagyjából 10–14 nap szükséges. Időnk tehát már nem sok van, ahogy abban is csak reménykedni lehet, hogy talán emelkedni kezd az oltást kérők száma.

Az ingyenes oltóanyag mindenesetre rendelkezésre áll, Győr-Moson-Sopron megyébe 55 ezer érkezett a 3 éven felüliek oltásához. Aki nem jogosult rá, háziorvosától kérhet hozzá receptet. Az ára 2000–3000 forint között mozog. Ha van. Nekünk tegnap harmadszorra sikerült „hozzájutni".

Három győri patikában érdeklődtünk, egy kis, egy közepes és egy nagy forgalmúban. A közepes forgalmúban azt mondták, mivel náluk még nem akart venni senki, nem is rendeltek belőle. A kis gyógyszertárban próbáltak rendelni, de nem kaptak, igaz, eddig náluk is csak orvosok keresték. A patikus azt mondja, egy biztos: ha lesz, sem fog sokat rendelni belőle, mert drága, a lejárata rövid, a kár pedig az övé. A harmadik patikában jártunk csak sikerrel, de az évek óta megszokott Fluval AB-t ott sem találtuk.

Egyik olvasónk panaszából ráadásul kiderül, hogy a baj már a rendelőben elkezdődhet. A háromgyermekes apuka felíratni sem tudta, mert a háziorvos számítógépe nem kínálta fel a gyógyszert.

– Érdemes frissíteni a rendszert  – mondta erre dr. Széles Klára járványügyi főorvos, akitől azt is megtudtuk, hogy már nincs Fluval AB, leváltotta az új, csökkentett antigéntartalmú, szintén magyar 3Fluart.

Úgy tudjuk, a korábbi években kapható Fluarixból tartós a hiány, idén nem is szállított a gyártó Magyarországra. Ezt persze nem biztos, hogy tudja az orvos, ahogy azt sem, hogy a 3 év alattiaknak kifejlesztett Vaxigrip Junior sem érhető el. Őket a nagyobb gyermekeknek való és felnőtteknek is adható Vaxigrippel oltják, csak fél adaggal. A másik felét ebben az esetben – hacsak nincs ott egy kistestvér – kidobják... Az említett nagy forgalmú patikában egyébként mi csak ezt találtuk.

Körképünkből az derült ki, hogy gyakorlatilag akkor járunk jól, ha előbb megkérdezzük a közeli patikában, van-e oltás, és amelyiket be tudják szerezni, azt íratjuk fel az orvossal. Ez így logikusnak tűnik, kár, hogy a kevésbé eltökéltek kedvét elveszi az oltástól. Főleg most, a karácsonyi vásárlás véghajrájában...
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!