Győr és környéke

2015.12.03. 14:37

Balog Zoltán Győrben: több mint 10 milliárd forint érkezett a Széchenyi-egyetemre - fotók

Az emberi erőforrás miniszter az egyetemen értékelte a 2007-2013-as pályázati időszakot, kiemelte a győri fejlesztéseket.

Zsenák-Kiss Szimóna


2361 projekt, 1650 megújult intézmény, 1455 milliárd forint Európai Uniós támogatás – ez a három adat jól mutatja az Európai Uniós fejlesztések, a Társadalmi Megújulás Operatív Program (Támop) és Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (Tiop) volumenét. Mindez a 2007-2013-as időszakot jellemezte, amelyet a Széchenyi István Egyetemen megrendezett zárókonferencián értékelnek ma.


A „Fókuszban az ember" megnyitóján Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter kiemelte a Győrben megvalósult fejlesztéseket: „Itt olyan fejlesztések valósultak meg a két program keretében, amelyek példamutatóak országos viszonylatban is. Ezért jöttünk ma ide. Ilyen egyetem biztos nem lenne a Széchenyi, ha nem lenne Támop és Tiop. Egyetem lenne, de nem ilyen – több mint tízmilliárd forint érkezett ide fejlesztésre. Tízmilliárdos nagyságrendű kórházfejlesztés is megvalósult a városban, amire az egész ország büszke lehet, ami lehetővé teszi a 21. századi gyógyítás színvonalát".


A miniszter a sikerek után önkritikát is megfogalmazott: „Nem elég a jó pályázati kiírás, ha rossz a gazda", a rossz gyakorlatokat a következő tervezési időszakban ki kell küszöbölni. Példaként említette, hogy az Európai Uniós forrásra vannak, akik úgy tekintenek, mint „költségvetési kiigazításra való lehetőségre", akik úgy gondolnak rá, mint pénzre, amit hozzátesznek az intézmény költségvetéséhez és megoldanak belőle számos problémát, például az intézményfenntartás kérdését.

Győrben értékel az emberi erőforrás minisztérium. Fotók: H. Baranyai Edina„Az emberi élet , az életminőség javítása a cél" – jelentette ki. A 2007-2013-as időszakot „részleges sikertörténetnek" nevezte, az el nem ért célok közül az informatikai fejlesztések területéről emelt ki egyet: az általános iskolásoknak csak 71 százaléka számára elérhető számítógép, a mostanra kitűzött 95 százalékos arány helyett. „Van tennivaló" – jegyezte meg Balog Zoltán, majd hozzátette: „Ezt az intézményrendszer átalakításával kapcsolatos nehézségeknek tudom be. A közép-és általános iskolai oktatásban, a szociális és az egészségügyi ellátásban az elmúlt hetven év legradikálisabb intézmény-átalakítása történt meg, eközben kellett a fejlesztéseket megvalósítani".


A fejlesztések a magyar állampolgárok sikere is, ahogy a miniszter emlékeztette a hallgatóságot: „Minden száz forintból, ami Brüsszelből érkezik ide, negyvenet mi fizetünk. Ebben benne van a magyar adófizetők pénze". A miniszter hangsúlyozta: „Az a nagy kérdés, hogy sikerült-e kimozdítani a rendszert, a régiókat abból a helyzetből, amibe huszonöt éve kerültek".  Saját felvetésére Jack London amerikai író „befagyott szánkó" hasonlatával válaszolt : „Az a kérdés, hogy kiolvadt-e a szánkó, sikerült-e beindítani. Én azt mondom, hogy nem olvadt ki teljesen, de megmozdult".


A következő, 2020-ig szóló tervezési időszakot, annak fejlesztéseit a Környezet és Energia Operatív Program (Keop) fogja meghatározni – hangzott el, remélhetőleg az teljesen felolvasztja majd a szánkót.


A „Fókuszban az ember" programja Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, dr. Köpeczi-Bócz Tamás, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár és az Európai Bizottság képviselőinek (Jack Engwegen és Nicolas Gibert-Morin) értékelésével folytatódott. A konferencia keretében a mai, több panelben zajló beszélgetések után holnap ellátogatnak a résztvevők a városban megvalósult fejlesztések helyszíneire: az Esély Közhasznú Nonprofit Kft-hez, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Onkológiai Centrumába, az Agóra Pólus Tudományos és Interaktív Központba, valamint megismerhetik az egyetemen a hibrid és elektromos járművek fejlesztését megalapozó kutatásokat.

Címkék#Győr
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!