Győr és környéke

2015.11.11. 20:50

Újabb harang alakú edényeket vetnek be a szelektív szigeteken Győrben! - fotó

A napokban a GYHG 35 új, korszerűbb, fém és üveg gyűjtésére alkalmas harang alakú edényt helyez el a szelektívhulladék-gyűjtő szigeteken. <br>

kisalfold.huA köztisztaság fenntartásáért Győr önkormányzata, a Győr-Szol Zrt. és a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. is sokat tesz. A következő napokban a GYHG 35 új, korszerűbb, fém és üveg gyűjtésére alkalmas harang alakú edényt helyez el a szelektívhulladék-gyűjtő szigeteken.

Két évvel ezelőtt a Győr-Szol Zrt. kísérleti jelleggel Szigetben, Újvárosban és Győrszentivánon kicserélte az üveggyűjtőket a szelektív szigeteken. A szakemberek akkor azt remélték, hogy az új, nagyobb, harang alakú tárolók palacknagyságú bedobó nyílásán az emberek nem tömik tele a gyűjtőt más hulladékkal. A feltevések beigazolódtak, az új típusú gyűjtőkből sokkal tisztább üveget szállít el a GYHG Nonprofit Kft.

Fotó: O. Jakócs Péter

Fotó: O. Jakócs Péter
A most kihelyezett edényekkel az üvegnél 43, a fémnél 42 százalékra nő a harang edények aránya

Gyirmóton, a Szertár utca és Szent László utca kereszteződésében két új típusú, fém és üveg gyűjtésére alkalmas edényt helyezett ki szerdán a közszolgáltató, a helyszínen jelenlévő Radnóti Ákos alpolgármester elmondta: a novemberben sorra kerülő cserék a begyűjtött hulladék tisztasága növelésének következő lépései. A 165 győri szigeten eddig üveg esetén 40 százalékos, fém esetén 23 százalékos volt a harang edények aránya.

Ezekből az edényekből a begyűjtött csomagolási hulladék közel 95 százalékos tisztaságú. A most kihelyezett edényekkel az üvegnél 43, a fémnél 42 százalékra nő a harang edények aránya. Mindez hozzájárul a közterületek tisztaságának megőrzéséhez, a városkép javításához. Az alpolgármester elmondta, tavasszal 52 helyen hajtottak végre cserét a régi típusúakat leváltva, s nagyon jók a tapasztalatok, ezért is döntöttek a folytatás mellett.

Ott tudják kicserélni a gyűjtőket, ahol a szelektív szigetek közvetlen közelében vagy légterében nincsen faág

A helyszínen szintén jelenlévő Szabó Jenő peremkerületi fejlesztésekért felelős tanácsnok, a terület önkormányzati képviselője hozzátette: az elmúlt években sokat tettünk a városrész szépítésért, ebben segítő partnerünk volt a GYHG Kft. és a Győr-Szol Zrt. Most tovább nő a gyirmóti szelektív szigeteken lévő korszerű gyűjtőedények száma, a lakosság kulturált körülmények között helyezheti el a hulladékot.

Kövecses Pétertől, a GYHG Nonprofit Kft. műszaki vezetőjétől megtudtuk: a közszolgáltató a 35 harang alakú edény kihelyezésével valamennyi tartalék lehetőségét kihasználta, így további fejlesztés csak beruházással valósítható meg. Egyébként ott tudják kicserélni a gyűjtőket, ahol a szelektív szigetek közvetlen közelében vagy légterében nincsen faág, vagy légvezeték.

Ennek oka, hogy az edény ürítésekor a gyűjtőt darus szerkezettel fel kell emelni, ehhez pedig hely kell. A győri szigetek esetében jelenleg 85 úgy helyezkedik el, hogy nem teszi lehetővé a darus autóval történő edényürítést. A begyűjtött hulladék minél nagyobb arányú hasznosíthatósága érdekében kérik a szelektív gyűjtőedények feliratoknak megfelelő használatát.

Az űrtartalom 1100 literről 1500 literre növekszik

A hulladék jó része újrahasznosítható anyag. Mindez akkor igaz, ha a szelektíven gyűjtött hulladékot a közszolgáltató a tiszta állapotában tudja átadni a feldolgozóknak. Amennyiben a szelektív szigeten az gyűjtőkbe más hulladék keveredik, akkor az nehezen kezelhetővé válik.

A tapasztalatok szerint az új edények előnye, hogy a kivitelből adódóan kiszedni is nehezebb belőlük a hulladékot, így a guberálás lehetőségei is beszűkülnek. Mindezekkel együtt az új edények nagyobbak, az űrtartalom 1100 literről 1500 literre növekszik, ennek köszönhetően a logisztikai költségek is optimalizálhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!