Győr és környéke

2015.11.13. 10:47

Tizenhárom céget vettek Simicskáék Kónyban, Gönyűn, Bábolnán

Árbevételt nem produkáló, két éve, szinte egyszerre alapított kónyi, gönyűi és bábolnai cégeket vett meg a Simicska Lajos érdekeltségébe, a Lajta-Hanság zrt.-hez tartozó Dél-balatoni Agro Növénytermesztési Kft. Jövő héten indul az államtól bérelt Lajta-Hanság-földek licitje.

Cséfalvay Attila

Az országos sajtó adta hírül, hogy „gyarapodott a Simicska–Nyerges-féle agrárbirodalom", mivel a Lajta–Hanság zrt. érdekeltségi körébe tartozó Dél-balatoni Agro Növénytermesztési Kft. megvett egy kónyi céget. Furcsálltuk, miért kellett nekik a Csóró Mezőgazdasági Kft. 500 ezer forintos törzsbetétje, hisz a vállalkozás tavaly árbevételt nem produkált, mindössze két éve alapították. Érdekes dolgokra bukkantunk, ám ezek megértéséhez vissza kell mennünk az időben bő két évet.


2013 nyarának végén ugyanis éppen lapunkban panaszkodott Andrew Hunter, az ikrényi Inícia Zrt. vezetője, hogy esélyük sem lesz az államtól bérelt földjeik megtartására. „Kiderült, mások is pályáztak a területünkre. Összeszámoltuk: Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyei székhellyel május vége óta tizenöt kft. alakult. Mindegyik egy ügyvédi irodához köthető. Egymás megpályázott földjeire nem adtak be kérelmet, s mindenhol ügyeltek arra, hogy a székhely a meghatározott 20 kilométeren belül legyen. Utánanéztünk, valamennyi egyszemélyes cég." (Kisalföld, 2013.augusztus 30.) Akkor végül a tizenötök nem jártak sikerrel, más földművesek kapták meg az ikrényi–enesei földeket.


Most érünk vissza Simicskáékhoz és a kónyi cég eladásához. Utánanéztünk, nemcsak a Csóró Mezőgazdasági Kft.-t, hanem a fenti tizenötből még tizenkettőt(!) vett meg az elmúlt hónapokban a Dél-balatoni Agro Növénytermesztési Kft. A Csórón kívül még kettőt Kónyból, hármat Gönyűről és hetet bábolnai bejegyzéssel. Mindegyik esetben a székhelyet egy enyingi címre változtatták. Érdekesség, hogy a megvásárolt vállalkozások egyike sem produkált árbevételt 2014-ben.


Az adásvétel okait nem ismerjük, az viszont biztos, hogy jövő hétfőn kezdődik, s négy hétig tart a Lajta–Hanság zrt. államtól bérelt földjeinek árverése Győrben. A tét 7500 hektárnyi terület, melyek bérleti szerződése 2051-ben jár le.


„Ezeket a földbérleteket nem lehet megszüntetni, a földforgalmi törvény alapján pedig a haszonbérleti díj sem emelhető – hívta fel a figyelmet Purgai Ferenc, a Lajta–Hanságot is magába foglaló Mezort Zrt. vezérigazgatója. Üzente ezt azért, mert egy napokban benyújtott fideszes törvénymódosító javaslat szerint a földtulajdonosok – többek között az állami földárveréseken majd termőföldet szerző földművesek – egyoldalúan, a Nemzeti Agrárkamara közreműködésével kezdeményezhetnék és kényszeríthetnék ki a földhaszonbérleti díjak jelentős emelését, a korábbi, hosszú távú földhaszonbérleti szerződések módosítását.


Az erről szóló jogszabály visszamenőleges hatállyal, a már megkötött haszonbérleti szerződésekre is vonatkozna.

 Jövő hétfőn kezdődik, s négy hétig tart a Lajta–Hanság zrt. államtól bérelt földjeinek árverése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!