Győr és környéke

2015.11.10. 13:16

`Repcebika´ nyergébe pattantunk: Taurus mozdonyt teszteltünk Győr és Sopron között! - videó, fotók

A GYSEV csúcsmozdonyának, a Taurusnak a fülkéjében tettük meg a Győr-Sopron utat. Innen néztük végig, hogyan hajt a sínekre egy felelőtlen autós pár száz méterrel a robogó IC érkezése előtt.

Szeghalmi Balázs


Csak pontosan!


Tavaly ősszel kipróbáltuk az akkor vadonatújnak számító, Győr és Sopron között közlekedő Flirt motorvonatok egyikét.


Ezúttal a GYSEV egyik Taurus mozdonyának a fülkéjébe szállhattunk fel a két legnagyobb megyei város között. "Kalauzunk" a nem mindennapi utazás során Szalai Patrik mozdonyvezető volt.


Menetrend szerint 11.38-kor indult a vonat Győrből, de a szerelvény már 11.32-kor begördült az állomásra. "Szerencsére most nincs gond a menetidővel, a mozdonyvezetők többsége figyel a pontosságra. Igaz, ha késik a vonat, többnyire ennek rajtunk kívülálló oka van.


A fémlopások miatti vasúti torlódások mostanság nem jellemzők a nyugati országrészre, így kevesebb a csúszás" - kezdte Szalai Patrik, aki Budapest-Sopron és Sopron-Szentgotthárd szállítja az utasokat, illetve tehervonatokat is vezet.


 

Szalai Patrik mozdonyvezető


"Egész Európában a mai napig ez az egyik csúcsmozdony"


Miközben az IC elhagyta a kisalföldi megyeszékhelyet, a Taurusról kezdtünk beszélgetni. "Kényelmes, nagy teljesítményű, egész Európában a mai napig ez az egyik csúcsmozdony" - fogalmazott tömören Szalai Patrik a villamosmozdonyról, melyet "Repcebikának" és "Dóréminek" szoktak becézni.

 

A Magyarországon közlekedő Taurusokról ide kattintva olvashatnak bővebben! 


A 2005-ben gyártott német mozdony végsebessége 230 km/óra, Ausztriában a menetrendi sebessége 200 km/óra, mi a Győr és Sopron közötti szakasz jelentős részén 120 km/órával haladunk. Nyilván ez nem a mozdony és annak vezetőjének a hibája - ennyit bír a sínhálózat a két város között.


Viszonyításképp Patriktól megtudjuk: egy tehervonat megállók nélkül 58 perc alatt teszi meg a Sopron-Győr távot 100 km/órás sebességgel.


 Mi kell ahhoz, hogy mozdonyvezető legyen valaki? 


Arra a kérdésünkre, hogy mennyi idő alatt lehet megtanulni a mozdonyok vezetését, a soproni fiatalembertől a következő választ kaptuk: "másfél év a tanfolyam, a vizsga eléggé kemény. 2009-ban szereztem meg a képesítést, hat éve dolgozom a GYSEV-nél.


Ha váratlan vészhelyzet alakul ki, akkor elsősorban gyakorlati tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy megálljuk a helyünket".


Az addig zökkenőmentes utazásunk váratlanul 180 fokos fordulatot vett a babóti vasúti átjárónál.


 

A Taurus belülrőlAkik fittyet hánynak a piros jelzésre és az életükkel játszanak


Egy piros autó alig pár száz méterrel az IC érkezése előtt, a tilos jelzés ellenére a sínekre hajtott. Átfért ugyan, de a mozdonyvezető fülkéből különösen rossz volt látni a felelőtlen viselkedést.


"Személy szerint azon csodálkozom, hogy a győri állomáshoz közeli, Újlak utcai vasúti átjárónál még nem történt tragédia. Egyre többen türelmetlenkednek itt, egyre többen fittyet hánynak a piros jelzésre.


Sokan talán azt gondolják: a vonatok csak gurulnak az állomás közelében. Azt felejtik el, hogy tehervonatok robognak a peronok mellett" - közölte Szalai Patrik.


Hozzátette: "ha kamionnal akaszkodik össze a mozdony, az cinkes szituáció. Ott már csak a vakszerencsén múlik, hogy a mozdonyvezető sérül-e vagy nem".


 

Az úton


Ősszel a legnagyobb kihívás vezetni a szerelvényeket


Pinnye után 100 km/órára csökken az IC tempója. "Ősszel a hulló falevelek miatt nehezebb vezetni a szerelvényt, ilyenkor érezhetően csúsznak a sínek. Tehervonat esetében ezt hatványozottan érzi a mozdonyvezető: akár 1500 tonna is lehet mögöttünk" - búcsúzott Szalai Patrik.


"Repcebika" nyergében, menetrend szerint 12.42-kor érkeztünk meg a Hűség városába. Soha rosszabb utazást Olvasóinknak!


 

Képgaléria a GYSEV felmatricázott, ünnepi Taurusairól - fotók: Kisalföld archívum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!