Győr és környéke

2015.11.02. 13:25

Nyitásra kész az új győri üzletház a buszpályaudvar mellett

Akár már novemberben kinyithatnak az üzletek a Leier Üzletközpontban. Az új, kétszintes épületben többek közt éjjel-nappali élelmiszerbolt, húsbolt és kávézó működik majd.

Laczó Balázs

Várhatóan a héten kapja meg a használatbavételi engedélyt a Leier Üzletközpont, amelyet a földszintes pattantyúsházak helyére építtetett a volt Frigyes-laktanyát és a szintén szomszédos Schlichter-villát felújító és birtokló Leier cégcsoport. Mint a Kisalföld megtudta, akár néhány héten belül kinyithatnak az üzletek s működhet a mélygarázs. 

A kisalfold.hu időről időre nyomon követte a látványos építkezést. Időutazás fotókkal és videókkal ide kattintva.

Egy éve gyakran visszatérő témánk volt az üzletközpont területe, hiszen novemberben bontották le a romos pattantyúsházakat, amiket a Schlichter-villa hajdani építtetője, Schlichter Lajos felvonulási épületnek használt és három álhomlokzattal takart el a Zrínyi utca felől. A Leier cégcsoport a műemlékvédelmi hatósággal együttműködve úgy döntött: a bontáskor meghagyja a három díszes falat, amely így hónapokig tanúskodva várta, hogy mögé épüljön az új objektum. Ám februárban leomlott az egyik homlokzat, s az a döntés született, hogy lebontják mind a hármat, majd a meglévő eredeti anyagból és a pontos terv alapján visszaépítik azokat. Ezalatt pedig már készült az alap az új központnak, ami most az átadásához érkezik.

Az új épületnek ma kilenc üzlete van lent és egy fent, néhány helyiség gazdára vár. Fotó: Bertleff András

Az új épületnek ma kilenc üzlete van lent és egy fent, néhány helyiség gazdára vár. Fotó: Bertleff András

[namelink name="Mártonné Baj Mária"], a Leier cégcsoport ügyvezető igazgatója elmondta: két hete megtörtént a műszaki átadás és remélhetően a héten megkapják a használatbavételi engedélyt. Ez zöld út lesz a bérlőknek, akik a következő hetekben nyilván ki is nyitnak. Az épület két 750 négyzetméteres szintből áll, a lenti részen már helyet foglal egy munkavédelmi szaküzlet, egy éjjel-nappali élelmiszerbolt, egy éjjel-nappali büfé, egy kávézó, egy biobüfé, egy húsbolt, egy nemzeti dohánybolt, egy albán pékség és egy kebapot, gyrost kínáló vendéglős.


Ugyanakkor a földszinten három helyiség – egy 17 és két 50 négyzetméteres üzlet – még gazdára vár – mondta az ügyvezető igazgató. Fent irodák működnek, az emelet egyik felét bank bérli, a másik még üres. A használatbavételi engedély után a mélygarázs is megnyílik, amelyet bárki használhat, s a felújított felszíni parkolóval együtt 60 autót tud befogadni.


Így már egységben van tehát a három különböző rendeltetésű épület – egy új és két patinás – a vidéki buszpályaudvar téglalapjának hosszú és rövid oldala mentén. A boldog békeidők nagypolgári hangulatát megtestesítő Schlichter-villát 2012 májusában vásárolta meg a várostól a Leier cégcsoport. Az addigra igen rossz állapotba került házat 2014 második felére újította fel, mivel a műemlékvédelmi szempontok miatt apró lépésekben lehetett haladni. A villát tavaly decemberben adták át s már bérlője is van: egy szállítmányozó cég dolgozik az 1890-es években épült falak között. 

Címkék#Győr#Leier

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!