Győr és környéke

2015.11.20. 13:09

Nyílt levelet írtak a vámosszabadiak Orbán Viktornak

A párizsi terrorcselekmények hatására nyílt levelet írt a vámosszabadi képviselő-testület a megye politikusainak, valamint Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Sudár Ágnes

 „A Győr melletti, 1700 lélekszámú Vámosszabadi  képviselő-testülete együttesen, levélben fordul önhöz" – így kezdődik az Orbán Viktornak  címzett levél, emlékeztetve a kormányfőt arra, hogy „településünk ismert lehet ön előtt, szeptemberben a szerb és a horvát határról több száz busszal sok ezer embert szállítottak ide". 

A táborban  jelenleg jóval kevesebben vannak, mint a nyár folyamán. A sátrakra sincs szükség. A számokba kapaszkodva kérik bezárását a helyiek. Fotó: H. B. E.

A táborban jelenleg jóval kevesebben vannak, mint a nyár folyamán. A sátrakra sincs szükség. A számokba kapaszkodva kérik bezárását a helyiek. Fotó: H. B. E.

A levélben kitérnek arra a képviselők, hogy a 2013-as tábornyitás óta eddig minden tárgyaláson azt erősítették meg számukra a kormányzati vezetők, hogy a befogadóállomás ideiglenes lesz. „És ha a magyarországi migrációs helyzet javulása azt lehetővé teszi, a mi községünkben lévő tábor lesz az első, amelyet bezárnak." Orbán migrációs politikáját elismerve térnek aztán a  lényegre: „...mi teljesítettük a vállalásainkat, viseltük a ránk rakott terhet, elfogadtuk a társadalmi tehermegosztásból ránk eső részt. Most azonban úgy gondoljuk, hogy a megváltozott hazai migrációs helyzetben az állam is teljesíteni tudja az általa tett ígéretet, a tábor bezárását."


Egy másik levélben, amelyet ugyanazzal a dátummal, de már a Győr-Moson-Sopron megyei politikusoknak címeztek, más a felütés: „Sajnos olyan eseményeknek lehetünk szemtanúi – és szerencsére még nem elszenvedői –, amelyek a jelenlegi életünk alapjait ingatják meg. A párizsi merényletek mellett nem mehetünk el anélkül, hogy ne látnánk párhuzamot a saját életünkkel. Biztosak vagyunk benne, hogy a lelke mélyén ön is érzi,  megvan a veszélye annak, hogy az ilyen események nem állnak meg a határainkon."


A képviselők szerint „Győrben és Győr-Moson-Sopron megyében még fokozottabban megvan a veszélye annak, hogy a migrációs folyamatokban rejtőző fenyegetések közvetlenül érinthetik szűkebb környezetünket." Arra kérik ezért a helyi politikusokat, hogy a „politikai lehetőségeiket felhasználva  elérjék ennek a fenyegetettségnek a megszűnését". 


A képviselő-testület Orbán Viktortól választ, a képviselőktől segítséget vár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!