Győr és környéke

2015.11.06. 19:38

Magyarórát tartanak a menekülteknek Győrben

A Győri Családsegítő Szolgálat tucatnyi menekültnek tart hetente magyarórát.

Vannak menekültek, akik hazánkban próbálnak új életet kezdeni. A menekült- és oltalmazottstátust kapott külföldiek többsége együttműködik a családsegítő szolgálattal (ez feltétele az anyagi támogatásnak). Csicsek Ágota, a szolgálat munkatársa tudta, hogy nehéz feladatot vállal, de nem gondolta, hogy ennyire. 

A Győri Családsegítő Szolgálatnál  Csicsek Ágota a menekültek ,,jobbkeze


 A Győri Családsegítő Szolgálat jelenleg 16 menekültet támogat, többségük Szíriából, Irakból, Afganisztánból, Pakisztánból és Szomáliából érkezett. A migránsok két éven át kapnak anyagi támogatást, ez idő alatt meg kell alapozniuk új életüket, elsőként otthont és munkát kell találniuk. Ebben (is) segít a szolgálatnál az együttműködésért felelős Csicsek Ágota, de nincs könnyű dolga. 


Otthon- és munkakeresés

– Legelőször albérletet kell találni nekik. Felhívom a hirdetést, elmondom, hogy külföldi állampolgár venné ki azt. A menekült szót ki sem ejtem a számon, de megkérdezik, hogy melyik országból jött, s ahogy meghallják, hogy Pakisztán, Irak, Szíria vagy Afganisztán, elköszönnek. A munkakeresés még nehezebb, ott a nyelvi akadály nehezíti a dolgot – mesélte a családsegítő. Hozzátette: – Tudtam, mit vállalok a feladattal, de ilyen fokú elutasításra nem számítottam. Megértem a fenntartásokat és a félelmeket, de az előítéleteket nem. Ismerem a menekülteket, jó emberek, csak egy kis támogatásra van szükségük a beilleszkedéshez.

A lakáskeresési nehézségekre jó példa, hogy az elmúlt évben több olyan menekült is megfordult a hajléktalanszállón, akinek a vámosszabadi táborból már el kellett mennie, de nem volt hová, és – Ágota szavaival élve – „a semmiben lebegett". 


Magyartanulás kézzel-lábbal

Ágota az előírt feladatokon túl is próbálja segíteni a menekültek beilleszkedését, önként vállalta azt is, hogy magyarórát tart neki: „Van, akivel a latin ábécével kell kezdeni a tanulást, mert az arab betűket ismeri. Vannak, akik nem tudnak angolul, velük a foglalkozást az online szótárak segítik. Kézzel-lábbal haladunk azért, vannak sikereink. Akarnak tanulni és boldogulni" – mondta. Hivatali ügyeik intézésében is a menekültek „jobbkeze", sokszor beszélgetőtárs is: „Egyedül vannak, nagyon elutasító környezetben. Időnként kitör belőlük a reményvesztettség, a félelem és a családjuk, a hazájuk hiánya. A bizalmukat elnyerni nem nehéz, de nagy felelősség." 


Két év az alapokhoz

A leggyakrabban azzal a kérdéssel szembesülnek a menekültek, hogy miért nem mentek tovább, erre Ágota megadja az egyszerű választ: „Itt nem lőnek, van mit enni, nekik ez már elég." A nehézségek ellenére is bizakodók, s velük együtt Ágota is. Ha kétségei támadnak, az eddig elért eredményekre gondol. Például arra, akinek nemsokára letelik a két támogatott éve, s úgy tűnik, nem volt felesleges a segítése: mostanra jól beszél magyarul, van hol laknia és van munkája. „Itt akarok maradni, itt tervezem jövőmet" – mondja még tört, de folyékony magyarnyelv-tudással az afgán férfi.

Lakásokat, állásokat keresnek

 

A Győri Családsegítő Szolgálat kéri, hogy azok a bérbeadók, akik kiadnák lakásukat „ügyfeleiknek" és azok a munkaadók, akik foglalkoztatnák őket, jelentkezzenek a 96/517-737-es számon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!