Győr és környéke

2015.11.06. 20:40

Győri gázerőmű: eredménytelen a pályázat, nincs bérbeadás

A gázmotoros kiserőmű így 2016-ban az eddigi gyakorlat szerint folytatja működését.

Hancz Gábor

"A Győr-Szol Zrt. a tulajdonában és üzemeltetésében lévő gázmotoros kiserőmű bérbeadására kiírt pályázati eljárást eredménytelennek nyilvánította.


A kiírásra három jelentkező adott be pályázatot, ezek közül azonban formai és/vagy tartalmi okokból egyik sem felelt meg a kiírásban megfogalmazott feltételeknek.


A gázmotoros kiserőmű így 2016-ban az eddigi gyakorlat szerint folytatja működését. A közszolgáltató a pályázat lezárásáról a tulajdonos önkormányzatot tájékoztatta, az esetleges új pályázat kiírása jelenleg nincs napirenden, az ezzel kapcsolatos további lépésekről a tulajdonos önkormányzattal egyeztetve születhet döntés" - közölte a társaság kedden.


 Előzmény:


Még két hétig adható ajánlat a győri önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Győr-Szol zrt. gázmotoros erőművére, amelynek 10 éves bérbeadására a vállalat október 20-án írt ki pályázatot. A kérőknek 20 millió forintos biztosítékot kell az asztalra tenniük. A nyertes elővásárlási jogot kap a létesítményre.


A Magyar Szocialista Párt korábban közleményben jelentette be, hogy rendkívüli közgyűlést kezdeményez az ügyben. Akkor azt írták, hogy felháborítónak és botrányosnak tartják a stabilan nyereséges önkormányzati vagyonelem bérbeadására vonatkozó tervet, főleg úgy, hogy erről sem bizottsági, sem közgyűlési egyeztetés, döntés nem volt, de még a cég felügyelőbizottsága sem tárgyalt róla. Pollreisz Balázs, a Győri Baloldal frakcióvezetője kérdésünkre tegnap enyhébben fogalmazott: arról beszélt, hogy nem zsigerből ellenzik az elképzelést, de tudni szeretnék a részleteket. Furcsállta, hogy a Győr-Szol október elején tartott beszámolót a közgyűlés gazdasági és tulajdonosi bizottságának ülésén, és még csak nem is említette a lépést. 

A politikus megerősítette, hogy kezdeményezik a rendkívüli közgyűlés összehívását, amihez a 24-ből hat képviselő aláírása kell. (Erre a múlt héten több képviselő távolléte miatt nem került sor.)

A kérőknek 20 millió forintos biztosítékot kell az asztalra tenniük. A nyertes elővásárlási jogot kap.

A kérőknek 20 millió forintos biztosítékot kell az asztalra tenniük. A nyertes elővásárlási jogot kap.

Borkai Zsolt polgármester a Kisalföldnek kifejtette: a Győr-Szol saját hatáskörben dönthet a bérbeadásról. Ennek oka, hogy a tervezett ügylet értéke messze alatta marad a vagyonrendeletben megszabott határnak, azaz nem éri el a cég előző évi törzstőkéjének 15 százalékát. „Tisztán szakmai döntésről van szó. Az erőmű már nem az az aranytojást tojó tyúk, ami valaha volt, így jobban megérné, ha más üzemeltetné. Emellett a város szeretne a geotermikus energia irányába fordulni" – hangsúlyozta. Mint ismert, a megyeszékhely közelében, Péren és Bőnyön épül geotermikus erőmű magánberuházásban.


Az ügy hátteréről megkérdeztük a Győr-Szolt is. A cég lapunk kérdésére közölte: 2011-ben megszűnt a kötelező átvételi rendszer, amely a megtermelt villamos energia értékesítésének jelentett biztos alapot. Azóta az erőmű üzemének fenntartása a csökkenő szabadpiaci áramárak mellett minden évben nagy nehézséget jelent. A vállalat hozzátette: ugyan sikerült megőrizni az erőmű gazdasági eredményességét, de a külső tényezők bizonytalansága egyre nagyobb kockázatot jelent – emiatt szeretnék bérbe adni a létesítményt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!