Győr és környéke

2015.11.06. 09:50

Drámaírók párbaja: telt ház előtt mutatták be az egy nap alatt készült darabokat

Mindhárom drámát a Kisalföld pénteki cikkének címe ihlette, a tengervizet a medencéjébe hozó győri lottómilliomosé.

kisalfold.hu

Nyolc címet választott a pénteki Kisalföldből Forgács Péter színházigazgató a könyvszalon megnyitójára, ezek közül sorsolták ki a lottómilliomos történetét. "Udvarába hozta a tengert a győri lottómilliomos".


 

Videó: Cseh Róbert

 


A drámaírói versenyben részt vevő szerzők egyike, Pozsgai Zsolt bevallotta: szívesen megismerkedne Andraschekékkel.


Közreműködésünkkel a színház  meghívta a milliomos házaspárt a szombati bemutatóra, amin három darabot láthat a közönség.


12:00 - A drámák szombatra virradó éjszaka megszülettek. A félórás darabok olvasópróbái szombaton 11 órakor kezdődtek meg. A három stáb három különböző helyszínen ismerkedik a darabokkal - a nagyszínházban és BBMMK-ban. 

Drámaírók versenye - olvasópróbák


A szövegkönyvek tartalmáról titkokat nem árulhatunk el, de azt igen, hogy csak nyomokban kapcsolódnak az eredeti történethez. Elhangzik bennük a 600 milliós lottónyeremény, az otthonra hozott tengervíz és még egy cápa is felbukkan az egyik szövegben.


A színészek oldottak, kiválóan szórakoznak az olvasott szövegen. Ottjártunkkor leginkább Posonyi Takáts László nevetett.  


Kszel Attila rendező azt a menetrendet javasolta a stábjának, hogy az olvasópróba után kicsit beszélgessenek a darabról, kérdezzenek a szerzőtől is, majd a utána mindenki önállóan egy órát foglalkozzon a szerepével.


A 3 szövegkönyv egyike 34, a másik 33, a harmadik 21 oldalas, de úgy hallottuk, ez utóbbiból végül húzni is kellett.  


18:00És hol vannak az én művészeim? - hangzik el a kérdések kérdése öt óra után néhány perccel a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán. 


Itt vannak, megjöttek, a rendező megnyugodhat. 


Elkezdődtek a színpadi próbák is a hét órakor kezdődő drámaíró verseny csúcspontjáig, a bemutatóig. Minden csapatnak negyven perce van a próbára. Sietni kell. 


Forgács Péter színházigazgató is az első sorból nézi az első csapat főpróbáját. A rendezővel együtt láthatón jól szórakoznak. 


Kint már arról érdeklődnek a Könyvszalon vendégei, hogy van-e még jegy?

Drámaírók versenye - színpadi próbák. Mészáros Mátyás felvételei.


A három csapat külön, egymást követve próbál tehát, a bennfentesek - vagyis mi - pedig nem kotyoghatunk a részletekről. Poéngyilkos dolog lenne. 


Annyi elárulható, hogy most mindent egyszerre kell állítani a próbán, így például a fényeket is, ami nem akasztja meg a színészeket. Le a kalappal. Teljes sötétségben azért nehéz a szövegkönyvet olvasni. Ennyi is belefér. Meg az is, hogy néha egymásnak súgnak a színészek. 


Hajoljatok be jól, csajok - szól a rendezői utasítás, hét után megtudják a nézők, miért.


Nevetni is fogunk. És csend is lesz. 


Lejár az első negyven perc. 


Jön a második csapat...


23:00 - Telt ház előtt, hatalmas sikerrel mutatták be a három darabot a Győri Nemzeti Színházban.


A közönségdíjat Kiss Csaba darabja, a Főnyeremény kapta - ezt a darabot egyébként Kszel Attila rendezte. A háromtagú szakmai zsűri szerint a legjobb darab a Tengerre magyar című darab lett, amelyet Pozsgai Zsolt írt, és Szücs Gábor rendezett. A legjobb férfi alakítás díját Posonyi Takács Lászlónak, a legjobb női alakítás díját Menczel Andreának ítélték oda.


Forgács Péter igazgató szerint a megfeszített munka után lesz mit kipihenni a produkcióban résztvevőknek.


Az előadásokat megtekintette a lottómilliomos férfi családja is. Feleségének, Anikónak a közönségdíjas darab tetszett leginkább.

A XV. könyvszalon szervezői először tartanak drámaíró versenyt, 50 kiadó kínálja könyveit, számukra már piros betűs ünnep a három győri nap.  

Fotó: H. Baranyai Edina

Fotó: H. Baranyai Edina

 

Megnyílt a XV. Győri Könyvszalon. Fotók: Cseh Róbert

 

Korábban írtuk


A pénteki Kisalföld lesz az apropója egy bevállalós színháztörténeti újdonságnak, mely a hétvégi könyvszalon egyik főattrakciójának ígérkezik. Főcímeinkből válogatva három drámaíró fog párbajozni a hírek fegyvernemében. A győztesről a közönség szombat este dönt, ugyanis 24 óra leforgása alatt megírják, színpadra állítják és be is mutatják a műveket.


Mi a valóság, mi az, ami körülvesz minket, hogyan élünk ebben a világban? Ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat kortárs drámaírók, akik frissességükkel, humorukkal, éleslátásukkal és bölcsességükkel inspirálják a Győri Nemzeti Színház színészeit. Izgalmas, progresszív, elgondolkodtató és szórakoztató játékra hívják a közönséget. 


A három drámaíró Kiss Csaba, Pozsgai Zsolt és Vörös István lesznek. November 6-án, a drámaíróverseny első napján, a könyvszalon megnyitóján témát húznak, mely megadja az egy nap alatt megírandó dráma alapgondolatát. Az urnában az aznapi Kisalföld kivágott részletei lapulnak majd.


A három versenyző egy másik urnából felváltva kihúzza a drámát eljátszó színészek nevét. 


Sorsolással dől el a három rendező személye is; ők Kszel Attila, Szűcs Gábor, valamint Tengely Gábor, akit a játékra a győri Vaskakas Bábszínház rendezőjeként hívott meg Forgács Péter színházigazgató. 


A drámaíróknak szombat délelőttre kész, nyomtatott szövegkönyvvel kell előrukkolniuk, mely alkalmas, hogy az olvasópróbákon felolvassák a szereplők. A minitársulatoknak este hétkor fel kell állniuk a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadára és 700 nézőt megnevettetni.


Az előadások 19 órakor kezdődnek háromfős zsűri előtt: Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház Igazgatója, a Kortársasjáték ötletgazdája, Egressy Zoltán József Attila-díjas drámaíró, a győri teátrum dramaturgja és Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója. A legjobb színészt, a legjobb színésznőt és a legjobb drámát fogják díjazni, illetve kihirdetik a közönségdíjas produkciót is, melyről a nézők a harmadik előadás után döntenek színházjegyük megfelelő urnába dobásával.

A Kortársasjáték színészei


A Győri Nemzeti Színház művészei tizenöten: Mihályi Orsolya, Huber Gabriella, Szina Kinga, Agócs Judit, Budai Zsófia, Molnár Zsolt, Molnár Erik, Ungvári István, Posonyi Takács László, Kovács Gergely, Bródy Norbert, Maszlay István, Sárközi József, Fejszés Attila, valamint Menczel Andrea vállalták ezt a játékot.


Jegyek a játékra


Jegyek a Kortársasjátékra 500 forintos áron kaphatóak a Győri Nemzeti Színház jegypénztárában. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!