Győr és környéke

2015.10.20. 09:59

Győrben is sok balesetet az okoz, hogy a biciklis a zebrán sem száll le a kerékpárról

Fontos tudni azt is, hogy ahol van bicikliút, ott a kerékpáros köteles azt használni.

Zsenák-Kiss Szimóna

Sok kerékpáros-baleset abból adódik, hogy kerékpározni jogosítvány nélkül is lehet, sokan nem ismerik a közlekedési szabályokat. Az „Autóból kerékpárra!" program kapcsán rendőri segítséggel összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.


A legtöbb balesetet okozó helytelen magatartás, ha a kerékpáros a zebrán a bringáját hajtva halad át – tudtuk meg Rosta Roland rendőr századostól. A megyei rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési előadója elmondta: a kerékpárosnak – ha a közúti jelzésből más nem következik – a kerékpárról le kell szállnia, és azt tolva kell az úttesten áthaladnia. „A gépjárművezetők nem,  vagy csak késve tudnak reagálni az úttestre a gyalogosnál gyorsabban érkező járműre" – magyarázta. Problémás pontként emelte ki a körforgalmakat: „Ha a kerékpárosok részére »Elsőbbségadás kötelező« tábla van kihelyezve, nem kényszeríthetik ki az úttestre való folyamatos haladással vélt elsőbbségüket. Esetükben nem él a gyalogosokra vonatkozó, őket kijelölt helyeken megillető extra védelem."

 

Lajtmann Józsefné ismeri a KRESZ-t: zebrán nem lehet tekerni, le kell szállni a bicikliről, s áttolni azt. Fotó: Bertleff A.

Lajtmann Józsefné ismeri a KRESZ-t: zebrán nem lehet tekerni, le kell szállni a bicikliről, s áttolni azt. Fotó: Bertleff A.Fontos tudni, hogy ahol van bicikliút, ott a kerékpáros köteles azt használni. Ha az úttestre van festve kerékpársáv, akkor ott kell haladni, a járdán tilos. Akkor is csak az úttesten tekerhetünk lakott területen belül, ha nincs ugyan felfestve külön sáv, de az alkalmas a kerékpáros közlekedésre. Járda csak akkor használható, ha az úttest biciklizésre alkalmatlan, s akkor is csak a gyalogosforgalom zavarása nélkül, legfeljebb 10 kilométer/órás sebességgel. „Ez a sebesség egy siető, kocogó ember tempójaként érzékeltethető" – jegyezte meg a rendőr százados. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet az elektromos biciklik használatának fokozott veszélyére, azoknak ettől eltérő a sebességük. A kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb KRESZ-szabályok között említette még, hogy egyirányú utcába menetiránnyal szemben behajtani kerékpárral is tilos. Van ugyan olyan utca, amely csak autósok számára egyirányú, a kerékpárosok számára nem, de ezt minden esetben kiegészítő tábla jelzi a „Behajtani tilos!" alatt – oda mindkét irányból betekerhetünk, az autóvezetők szemből is számítanak ránk.

 Felszerelés a nagyobb biztonságért


 Kötelező a fényvisszaverő mellény használata kerékpárosoknak lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén. A biciklit kötelesek vagyunk csengővel, valamint elöl fehér vagy kadmiumsárga, hátul pedig piros fényt adó lámpával felszerelni. Kötelező elöl egy fehér, hátul egy vagy két piros, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő, valamint az első keréken legalább kettő, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!