Győr és környéke

2015.09.08. 18:08

Több mint hétezren látták a gróf képeit Győrben

A Gróf Batthyány Gyula – Képek egy eltűnt világból című, vasárnap zárult időszaki kiállítást négy hónap alatt több mint hétezren látták Győrben, az Esterházy-palotában.

kisalfold.huAz alkotásokat már csomagolják, lesz amelyiket hasonlóképp, ahogy érkezett, daruval kell kiemelni az épületből, kettőt pedig a tengerentúlra, New Yorkba, illetve Floridába szállítanak vissza.

Fekete Dávid győri alpolgármester a kiállítás zárása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a tárlat kultúrtörténeti jelentőségét hangsúlyozta. Hiszen egy méltatlanul elfeledett alkotóra, életművére sikerült ismét ráirányítani a figyelmet. Képei így együtt még sosem voltak láthatóak, s valószínűleg nem is lesznek. A művek kilencven százalékát magángyűjtőktől kölcsönözték.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a festmények különleges, színvonalas elrendezése, a tálalás elnyerte a közönség tetszését. Fekete Dávid reméli, hogy a múzeum következő kiállításain is megjelennek ezek az újítások, hisz nemcsak a műkedvelők érdeklődését keltették fel, hanem olyanokat is megszólítottak, akik ritkábban látogatnak kiállításokat.

Grászli Bernadett, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója megemlítette, hogy tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások és más programok is kapcsolódtak a kiállításhoz, amely mérföldkő az intézmény életében is. A Csontvárytól Kondorig című kiállítást 2011-ben mintegy ötezren látták, hasonlóképp sokan nézték meg 2010-ben Rippl-Rónay képeit. Ezek rekordját döntötte meg most a Batthyány Gyula emlékkiállítás. A múzeum azt tervezi, hogy jövőre hasonló nagyságrendben vonz látogatókat, tavasszal, nyáron a tárlattal, amely csendéleteket vonultat fel különböző korszakokból. Ősszel pedig az 1910-es évek művészetét akarják bemutatni a történelmi eseményekkel összefüggésben tálalva.

A Batthyány-kiállítás tablóit hamarosan a gyermekotthonként működő egykori Batthyány-kastélyban mutatják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!