Győr és környéke

2015.09.24. 17:13

Tizenegy éve keresi az igazát a bíróságon: a perköltség milliós összeget tesz ki

A vámosszabadi vállalkozással indoklás nélkül bontott szerződést egy angliai traktorgyártó cég 2004 elején. A jogi ügy végére a mai napig nem sikerült pontot tenni.

Szeghalmi Balázs

Éves szinten hiába adtak el 210-220 traktort


"Az ügyünk több mint egy évtizede, 2004 első napjaiban kezdődött. Mezőgazdasági gépek, elsősorban traktorok forgalmazásával foglalkoztunk Magyarországon, Szerbiában és Szlovéniában.


Az olasz tulajdonú, de Angliában gyártott traktorokat nem csupán sikerrel árusítottuk, de szervizelésüket az alkatrész ellátással együtt szintén vállaltuk. 2002 elején ötéves exkluzív szerződést írtunk alá az anyacéggel.


A gépeik piaci részesedését nulláról közel tíz százalékra emeltük fel két év alatt. Ez éves szinten 210-220 értékesített traktort jelentett. 2004 januárjában robbant a bomba: az angolok minden indoklás nélkül felbontották az élő szerződést és egyik napról a másikra egy budaörsi cégnek adták el a traktorok kereskedelmi jogát.


Tekintettel arra, hogy a márka mind magyarországi, mind külföldi felfuttatásába rengeteg pénzt, energiát és időt öltünk, bíróságon támadtuk meg a törvénysértő eljárást" - kezdte Pohárnok Pál, a vámosszabadi Vektor Holding Kft. tulajdonosa és vezetője.


Átcsábított kollégák


"Miután a budaörsi cég megszerezte a nagymúltú cég traktorainak forgalmazását, alig másfél év után feladta ezt az üzletágát. Ez elsősorban azért történt így, mert korábban kizárólag az építőiparban dolgoztak, nem voltak kapcsolataik és tapasztalataik a mezőgazdaságban.


Annak ellenére dobták be a törülközőt rövid idő után, hogy tizenhat általunk kiképzett munkatársakat - értékesítőket, termékmenedzsereket, szervizmérnököket és technikusokat - átcsábították magukhoz. A volt kollégák döntése egzisztenciálisan nem egyedi, de nem elfogadható" - folytatta Pohárnok Pál.


 

Pohárnok Pál a vámosszabadi vállalkozás udvarán egy traktorral

Pohárnok Pál a vámosszabadi vállalkozás udvarán egy traktorralA kártérítés összege évek óta lóg a levegőben


"A peres eljárás természetesen elsősorban az angliai székhelyű traktorgyárat érintette. Amikor aláírtuk az ötéves exkluzív szerződést, vállaltuk, hogyha jogi vitába keveredünk az angol céggel, akkor az angolszász jog az irányadó.


A mai eszemmel is azt mondom, hogy az angolszász jog sokkal racionálisabban, piaci alapon kezeli a gazdasági kérdéseket, vitákat, mint a magyar joggyakorlat. Az elmúlt tizenegy év alatt számos bíróságot és több bírót megjárt az esetünk.


Azt, hogy kártérítést kell kapnunk, a jogalapot tekintve jogerősen megállapították évekkel ezelőtt, de az összegről döntés mégsem született. Gyakorlatilag hosszú évek óta nem foglalkozik ezzel a bíróság, nem tudjuk, miért. Jelenleg a megyei törvényszék az ügyet félretette, mivel a cég felszámolásba menekült Angliában és az összes vagyont kimentették az olasz anyavállalatba.


Erre a lépésre évekkel korábban számos jel utalt. Fel is hívtuk a bíróság figyelmét a veszélyre, mégsem történt semmi, pedig zárolhatta volna a vagyont, hiszen ehhez a bíróságnak joga van.


"Hét éve, 2008-ban a bíróság döntése alapján elnyertük a jogalapot a kártérítésre"


A jelenlegi helyzetben úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk veszni tizenegy évnyi bírósági ügymenet árát és a Kúriához sem fordulunk. Helyette pár hete megtettük a lépéseket, hogy Angliában reaktiváltassuk a bezárt céget bonyolult és drága jogi procedúrával. Az ügyvédeink szerint ez az egyedüli esélyünk" - közölte Pohárnoki Pál.


"Megjegyzem, az angol traktorgyártó magyarországi jogi képviseletét ellátó budapesti ügyvédi iroda pár éve kiszállt az ügyből. Ebből azonban nemhogy profitálni nem tudtunk, sőt, újabb időhúzást voltunk kénytelenek lenyelni" - tette hozzá a vámosszabadi vállalkozó.


Portálunk megkereste az angol céget egykoron képviselő Oppenheim ügyvédi irodát. "Tény, hogy több éve megszüntettük a megbízásunkat a traktorgyártóval. A döntés hátteréről azonban az ügyvédi titoktartás kötelezettsége miatt nem adhatok tájékoztatást" - mondta kérdésünkre Marosi Zoltán ügyvéd, a budapesti ügyvédi iroda versenyjogi szakértője. A perben az Oppenheim járt el utoljára az angol cég megbízásából.  


"Erkölcsi kötelezettségünk kiállni az igazunkért"


Jelenállás szerint a tizenegy éve húzódó ügy angliai bíróságon folytatódik, melynek legóvatosabb becslés szerint újabb másfél millió forint lesz a költsége.


Az egykoron jól működő, több tucatnyi embernek biztos megélhetést nyújtó vámosszabadi vállalkozás óriási terhekkel a nyakában vészelte át az elmúlt tizenegy évet.


"Kínkeservesen, de egyelőre úgy tűnik, talpon maradunk. Kanadai mezőgépgyártó termékeit kezdtük el forgalmazni, lehetőségeinkhez mérten építjük a márka hazai brandjét.


Bár több barátunk javasolta, hogy ésszerűbb volna erre fordítani az összes erőnket, úgy érzem, tizenegy évi jogi procedúra után erkölcsi kötelezettségünk kiállni az igazunkért és tisztességesen lezárni az ügyet".


A bonyolult ügyet tovább nehezíti, hogy a traktorgyár angliai telephelyét 2007-ben bezárták. A több tonnás gépek teljes gyártási folyamatát a tulajdonos Olaszországba helyezte át. A traktorokat gyártó olasz anyacégnek elküldtük kérdéseinket; ha közlik álláspontjukat a több mint egy évtizede húzódó ügyről, nyilvánosságra hozzuk azt.

 

"2008 óta nem történt semmi érdemi lépés az ügyben" 


"Bár a hazai bírósági statisztikák összességében sokkal jobb képet mutatnak, nem ritkák a hosszú éveken át elhúzódó gazdasági perek. A leghosszabb, még mindig élő ügyem, 18 éve kezdődött. Nyugat-Európában sem jobb a helyzet: Olaszországban nem ritkán több év, mire egyáltalán elkezdődnek a perek.


A vámosszabadi ügyfelem esetében az időmúlás azért probléma, mert 2008 óta nem történt semmi érdemi lépés az ügyben. Már 2005 májusában eldöntötte a bíróság, hogy kirendelt szakértővel vizsgáltatja, illetve állapíttatja meg kár összegét.


Ezt a döntését azonban a bíróság a mai napig nem hajtotta végre - nem is változtatta meg. Így hiába van ítélet arra, hogy a felperesnek jár a kártérítés; ha nincs összeg, nincs mit végrehajtani sem. Nem tudjuk, hogy ez miért történik így" - mondta érdeklődésünkre Dr. Czugler Péter, Pohárnok Pál ügyvédje.


Miért nyúlhatnak el éveken át a perek? Íme, egy-két ok


"A praxisomban vannak több éven át elnyúló ügyek, de szerencsére egy évtizedet meghaladó perek nem jellemzők. Általában a sok vádlottas büntetőpereknél és a bonyolultabb ügyeknél fordulhat elő elhúzódása egy-egy pernek. A hosszan tartó perek oka általában, hogy több szakértőt be kell vonni az eljárásba" - közölte érdeklődésünkre Bacsek György ügyvéd.

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!