Győr és környéke

2015.09.30. 18:02

Okos város akar lenni Győr!

A legmodernebb "smart city" projektek Magyarországon Győrben jelennek meg a legszínesebb kínáltban.

Kamocsai Rita


"Még 2013-ban született meg az önkormányzat döntése arról, hogy Győr legyen úgynevezett Smart City, azaz okos város. Ehhez elsősorban az E.ON Hungária Zrt-ben találtunk partnerre.

A fejlesztések egy része már el is készült, több pedig folyamatban van" – mondta Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a tegnapi sajtótájékoztatón.

A legmodernebb, összefoglaló nevükön "smart city" projektek Magyarországon Győrben jelennek meg a legszínesebb kínáltban.

"Nemrég 150 lámpatest hosszan kiépült az okos közvilágítás és két épület tetejére okos napelem került. Az Aqua Sportközpontban olyan energiamenedzsment fejlesztést vittek végbe, aminek köszönhetően kiküszöbölhető az esetleges pazarlás.

Októbertől már használhatja a lakosság a Városszerviz nevű, okostelefonokra letölthető alkalmazást. Ezen keresztül a város bármely pontján észlelt problémákat közvetlenül a szolgáltatóknak jelenthetik be.

Továbbá a városban két újabb helyen nyílik lehetőség az elektromos autók töltésére. A Városindex rendszer pedig tükröt tart Győr elé és megmutatja, a város hol tart az okossá válás útján, valamint a további szükséges fejlesztéseket is jelzi" – fogalmazott Szappanos Sándor, az E.ON Energiatermelési Kft. ügyvezető igazgatója.

A város célja, hogy a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Ifjúsági Játékok alatt további okos megoldások működjenek. "Olyan méréseket végzünk, amik már a következő fejlődési pontra is mutatnak" – tette hozzá Illyés Péter, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának tagja.

"Fontosnak tartjuk, hogy 2030-ra Győr Közép-Európai mértékben is jelentőssé váljon. Az okos város azonban nem működik a lakosok elfogadása, használata és lelkesedése nélkül" – mondta végül Polgár István a polgármesteri hivatal stratégiai csoportvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!