Győr és környéke

2015.09.14. 15:22

Milyen álcákat vesznek fel, szerepeket játszanak el az adóellenőrök?

Cikkünkből jó pár megtörtént esetre fény derül. Akad köztük már-már filmbe illő jelenet is.

Szeghalmi Balázs

A nyár utolsó napjainak egyik legérdekesebb híre volt, hogy menekülteknek öltözött adóellenőrök csaptak le Szeged, Röszke, Mórahalom és Ásotthalom környékén. A revizorok ekkor elsősorban kisboltokat, kocsmákat és taxisokat vettek górcső alá. 29 vizsgálatot végeztek, 14 esetben bukkantak szabálytalanságra. Többek közt kiderült, hogy a menekülteknek jóval piaci ár alatt váltották a valutát (1 euró=200 forint), s akkor az elfelejtett nyugtákról nem is beszéltünk.

Megyei esküvői ruhakölcsönzőben ifjú párt játszottak a NAV-osok

Sajnos, a nem mindennapi ellenőrzésről nem adott ki felvételeket a NAV; annyit tudunk, hogy a migránsoknak álcázott ellenőrök angolul beszéltek és euróval fizettek. Tény ugyanakkor, hogy a revizorok nem először álcázták magukat sikeresen. Volt már rá példa, hogy adóellenőr bőrpírrel az arcán vett részt győri biorezonancia vizsgálaton, ám a 18 ezer forintos kezelésről nem kapott nyugtát.

Hasonló, szintén megtörtént eset, hogy kineziológiai stresszoldásról érdeklődött telefonon a revizor, majd meg is jelent a kezelésen. Ezt követően másfél órán át beszélt "lelki problémáiról", majd amikor neki sem írtak bizonylatot, felfedte valós személyazonosságát és társával közösen kiszabta a bírságot.

Megyei esküvői ruhakölcsönzőben szintén játszottak már ifjú menyasszonyt és vőlegényt a NAV-osok, sőt, olyan feleséget és férjet is, akik a gyermeküknek kiskutyát szeretnének vásárolni. Talán nem lesz meglepő: a kutyatenyésztő is "elfelejtett" nyugtát adni.

 

Nem csak piacokon ellenőriznek, a vállalkozók a legváratlanabb helyzetekben is találkozhatnak revizorokkal - fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

Nem csak piacokon ellenőriznek, a vállalkozók a legváratlanabb helyzetekben is találkozhatnak revizorokkal - fotóillusztráció: Kisalföld-archívum


A revizorok strandon működő büfénél fürdőruhában állnak sorba, napi horgászjegyet pecabottal kezükben vásárolnak

"A próbavásárlást végző adóellenőröknek nem célja az adózók megtévesztése, de mindig igyekeznek illeszkedni abba a környezetbe, ahol a vállalkozások dolgoznak. Nem megtévesztésnek, hanem életszerűnek tekinthető az a szituáció, ha a revizorok strandon működő büfénél fürdőruhában állnak sorba, napi horgászjegyet pecabottal kezükben vásárolnak, vagy a külföldi turisták kedvelte vendéglátó- és szórakozóhelyeken idegen nyelven vásárolnak" - kezdte portálunknak Kovács Mária, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivője.

Arra a kérdésünkre, milyen pénzügyi keret biztosított az ellenőrzésekre, Kovács Mária úgy válaszolt: "a források egy-egy szolgáltatás igénybe vételéhez nem korlátozottak, de felhasználásukat szigorúan a célhoz kötöttség vezérli. Fontos azonban hangsúlyozni: az adózók jogszabályban előírt kötelezettsége a próbavásárlást követő bemutatkozás után a termék visszavétele és a pénz visszaadása. A legtöbb esetben tehát valós költséggel nem járnak a vizsgálatok. Ha egy-egy ellenőrzéshez speciális eszközre van szükség - például horgászbotra -, akkor kollégáink egymástól kérik kölcsön azokat".

Idén 44 millió bírságot szabtak ki az ellenőrök megyénkben

A próbavásárlás jellege határozza meg, hogy csoportosan vagy egyedül történik egy-egy ellenőrzés. Előfordulhat, hogy baráti társaságként több adóellenőr jelenik meg étteremben vagy kávézóban, míg fodrásztól hajvágást nyilván csak egy revizor kér.

Idén a Győr-Moson-Sopron megyei adóigazgatóság revizorai eddig 2000 próbavásárlást végeztek, és azt tapasztalták, hogy minden tizedik esetben elmulasztották a nyugtaadást az ellenőrzött vállalkozások. A kiszabott mulasztási bírság összesen 44 millió forintot tett ki, melyen túlmenően a visszaesőknél kilenc esetben az üzletzárás szankciót is alkalmazták.

Leggyakrabban a piacokon, vásárcsarnokokban nem adtak számlát az árusok. "Mivel a szóban forgó helyszíneken az első próbavásárlásokat követően gyorsan terjed a híre az ellenőrzésnek, ezért egyszerre több adóellenőri páros dolgozik. Így mire a hírlánc elindulna, addigra többnyire befejeződnek a vásárlások" - zárta szavait Kovács Mária.
 

Az online pénztárgépekből származó információk új ellenőrzési módszereket tesznek lehetővé

Az online pénztárgépekből érkező adatok elemzését követően az adóhatóság munkatársai célzottabban tudják kiválasztani azokat a vállalkozásokat, akik nem minden értékesítésnél használják a pénztárgépüket. Ráadásul az online információk új ellenőrzési módszerek alkalmazását szintén lehetővé teszik, amelyek segítségével akkor is kimutathatóak a jogszabálysértések, ha esetlegesen az adózó sejti az ellenőrzést, s csak ezért ad nyugtát a revizoroknak.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!