Győr és környéke

2015.09.11. 10:02

Menekültek: Vámosszabadi járványveszélytől tart, miközben a taxisok sorban állnak és várják a menekülteket

A győri állomás hangosbemondóján arabul mondják a friss híreket. Az M1-es autópályát a 165. kilométerszelvényénél lezárták Hegyeshalom felé. A nickelsdorfi határátkelő is zárva az autósok elől. Szlovákián, Jánossomorján és Sopronon keresztül érdemes kerülni. Erős képriport a határról.

kisalfold.hu

 • A nickelsdorfi határátkelőt újra lezárták Magyarország irányába az autók előtt

 • Torlódott a sor az M1-esen, Hegyeshalom felé, ezért lezárták az autópályát a 165. km-től

 • Leállt a forgalom az osztrák A4-esen, mert nagy tömegben gyalogolnak a sztrádán

 • Ausztria továbbra sem fogad és indít vonatokat Bécs-Budapest között
 • 22.35 - A határnál mindenki a szokottnál jóval hosszabb menetidővel kalkuláljon 

  Ausztriában, már az osztrák oldalon lezárták az A4-es autópályát. Hegyeshalomnál tehát, az M1-es autópályán nem lehet átlépni az országhatárt, a forgalmat a rendőrség az M1-es autópálya 165-ös km-énél lezárta, a járműveket az M15-ös autóútra Rajka felé terelik.

  Sopron vagy Kópháza, vagy délebbre Rábafüzes felé lehet kerülni Ausztria felé, de mindenki a szokottnál jóval hosszabb menetidővel kalkuláljon.

  Jánossomorja is alkalmas határátlépésre, de ott csak személyautók kelhetnek át.

  Az 1-es főúton Hegyeshalomnál viszont változatlanul csak gyalogosokat engednek kilépni, személygépkocsikat nem.

  21.54 - A győri hangosbemondón arabul is közlik az aktuális híreket

  A győri vasútállomáson nagyobb a mozgás, mint a vámosszabadi tábor előtt. A menekülteknek cipőket és őszi kabátokat osztanak az önkéntesek, míg a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai szendvicsekkel, forró teával kínálják a felnőtteket és a gyerekeket.


  Menekültek: étel- és ruhaosztás a győri vasútállomáson


  Több tolmács is segíti a párbeszédet - a leggyakoribb kérdés, hogy kell-e vonatjegyet venniük? -, valamint a győri hangosbemondón arabul is közlik az aktuális híreket. Az Ausztria irányába tartó menetrend szerinti járatokra szállnak fel menekültek. 

  Az állomás ugyanakkor meglepően tiszta, legalábbis a reggeli állapotokhoz képest mindenképp.


  Fotók: kisalfold.hu

   
  21.34 - Nickelsdorf határában rengeteg a szemét, a menekültek száma apadt

  Andau irányában hagytuk el Magyarországot, ahol érezhetően nőtt a forgalom. Nickelsdorf belterületén az este folyamán gyalogló migránsokat nem láttunk, a határon is apadt a számuk. A Hegyeshalomból busszal, vagy rendőri kísérettel, gyalog érkezőket étellel fogadják.

  Egy többszáz fős migráns-csoporttal is találkoztunk Hegyeshalom határában, akiket a sötétben a kerékpárúton rendőrök kísértek a határra. Három bécsi jelzésű taxi is várakozott a községtáblánál.

  Nickelsdorf határában (Zurndorf irányában) is rengeteg az elszórt szemét az út mentén. Babakocsit, takarókat, ruhaneműt, palackot egyaránt látni.

  19.45 - Nyugalom Vámosszabadin, a taxisok várják a menekülteket

  Vámosszabadin viszonylagos nyugalom, kevés a menekült, miközben a taxisok sorban állnak és várnak a menekülteket szállító buszokra - jelentette munkatársunk a helyszínről.

  Azért utóbbi pillanatkép, minimum elgondolkodtató.
  Jelenleg senki nem sétál a 14-es főúton. "Csütörtökön ellenben - akárcsak szerdán - óriási volt itt a káosz" - állítja egy polgárőr.

  Még egy érdekes momentum: a tábor közelében árusító zöldséges kerítéssel próbálja védeni a faházát, nyilván igyekszik védeni az értékeit.

  19.37 - Hétfőn operatív törzs alakul

  Hétfőn megalakul a migrációs helyzet kezelésével kapcsolatos feladatok végrehajtását koordináló központi operatív munkaszerv, a Központi Operatív Törzs - olvasható a Hivatalos Értesítő pénteken megjelent számában.

  A belügyminiszter utasítása alapján a feladatok összehangolt végrehajtásának támogatása érdekében hétfő reggel 8 órakor alakul meg a feladatok végrehajtását koordináló Központi Operatív Törzs.

  18.12 - "Sokan érkeznek két-három napos csecsemővel, aki az úton született meg" 

  A hideg és az eső új feladatok elé állítja a migránsokat segítő segélyszervezeteket - hangzott el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász és a Magyar Vöröskereszt közös sajtótájékoztatóján, pénteken a röszkei határszakasznál.

  Kása Gabriella, a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezetének megbízott igazgatója elmondta, igyekeznek megfelelő meleg ruhával, esőkabáttal ellátni az embereket. Nagy probléma az is - tette hozzá -, hogy egyre több a gyerek. Sokan érkeznek két-három napos csecsemővel, aki az úton született meg.

  17.08 - Járványveszélytől tart Vámosszabadi

  Vámosszabadi képviselő-testülete nyomatékosan kéri a menekülttábor körül kialakult áldatlan állapotok azonnali megszüntetését és felhívja a hatóságok figyelmét a területen kialakult fokozott járvány- és balesetveszélyre – adta ki pénteken közleményben az önkormányzat.

  "Minimum ötezer ember fordult meg egyetlen nap alatt a befogadó állomás környékén úgy, hogy semmiféle ellátást nem kaptak és az általuk elfoglalt területen, egyetlen mobil WC és szemétgyűjtő nem található" – hívta fel a döbbenetes állapotokra a figyelmet a vámosszabadi önkormányzat. Számításuk szerint csütörtökön több mint 110 busszal hozták a menekülteket a déli határszakaszról.

  Pénteken is ugyanaz volt a képlet: jöttek a buszok Vámosszabadira, arról leszálltak az emberek, elindultak gyalog, vagy megvárták a szervezett taxikat, amelyek Győrbe vitték őket. Csütörtökön a vizet, amelyet a migránsok elvehettek, úgy tudjuk, a rendőrök intézték. Estére ismét sűrűsödött a helyzet.

  Aki a tábor környékén járt, az tudja, hogy pontos a kép, amelyet Lizákné Vajda Lívia polgármester és a képviselők lefestettek: "a szeméthalom mára szinte összefüggővé vált az intézmény környékén. Eltávolításukról senki nem gondoskodik, miközben a migránsáradatnak folyamatos az utánpótlása. A vámosszabadi befogadó állomás kapuin kívül kialakult gócpontnál egyetlen segélyszervezet nincs jelen, mindössze néhány önkéntes tevékenykedik ideig-óráig."

  A közlemény nyomatékkal aláhúzza a balesetveszélyt is, amelyről lapunk rendre beszámolt: a 14-es főúton gyalogosan közlekedők –főképp az esti órákban – életveszélyes akciót hajtanak végre. Mindezeket összevetve "Vámosszabadi vezetői kérik az érintett hatóságokat – elsősorban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt –, hogy ezt a mindenki számára elviselhetetlen helyzetet a lehető leghamarabb szüntesse meg."

  16.56 - Folyamatosan gyalogolnak át Ausztriába a menekültek

  Folyamatosan gyalogolnak át az ausztriai Miklóshalmára (Nickelsdorf) pénteken is a migránsok Hegyeshalomnál - közölte a település polgármestere az MTI-vel.

  Szőke László (független) elmondta, hogy a Budapestről és Győrből vonattal érkező migránsokat a rendőrök mintegy félezres csoportokban kísérik át gyalog a vasútállomásról a határhoz. Becslése szerint délutánig csaknem ötezer ember hagyta el így Magyarországot. Hozzátette: a csoportokat rendőrök kísérik a kishatárhoz, amelyen továbbra sem lehet autóval közlekedni.

  Füves Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI érdeklődésére közölte: nincs torlódás az M1-es autópályán a határnál, ugyanakkor a rendőrök továbbra is a 165-ös kilométernél az M15-ös gyorsforgalmi útra terelik a forgalmat, miután Ausztria csütörtök délelőtt biztonsági okokra hivatkozva lezárta a sztrádát mindkét irányból. Azóta a korlátozást Magyarország felé feloldották.

  Közben továbbra is folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli buszok a vámosszabadi befogadóállomásra az MTI információi szerint. A buszokról leszálló migránsok egy része gyalog vagy taxival indul a győri vasútállomásra, hogy onnan vonattal Hegyeshalomba, majd gyalog mintegy húsz perc alatt Ausztriába jussanak. A győri vasútállomásról egy migránsokkal teli különvonatot indítottak Hegyeshalomba.

  16.24 - Szijjártó: akár 400-500 ezer menekült léphet be Magyarországra idén

  Akár 400-500 ezer menekült is érkezhet Magyarországra az év végéig, ha Magyarország nem erősíti meg déli határainak védelmét - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek, illetve Németország és Luxemburg külügyminisztereinek pénteki prágai találkozója utáni sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter szerint eddig mintegy 180 ezer menekült érkezett Magyarországra. "Magyarország teljesíteni fogja kötelezettségvállalásait, és megvédi az Európai Unió külső határait" - szögezte le a magyar diplomácia vezetője. "A schengeni határok védelme a legfontosabb. Enélkül az összes többi intézkedés hatástalan" - húzta alá Szijjártó Péter. Rámutatott, hogy a jövő héttől kezdve új törvények lépnek életbe, amelyek szerint például az illegális határátlépés bűncselekménynek fog minősülni.

  15.20 - ÚTINFORM - Továbbra is tartanak a lezárások

  Az osztrák oldalon Ausztriában lezárták az A4-es autópályát, Hegyeshalomig visszatorlódik a forgalom. Az M1-est a határ felé lezárták, gépjárműveket a 165-ös km-nél az M15-ös autóútra terelik.


  14.57 - Több mint 800 új, próbaidős rendőr tesz esküt hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében - tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke pénteken az MTI-t.   
     
  A Miniszterelnöki Sajtóirodának a kormányzati honlapon megjelent sajtómeghívójából kiderül: a mintegy 860 fős állományt a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóságának állományába nevezik ki, és a budapesti Hősök terén ünnepélyes keretek között teszik le esküjüket. A kormányfő az eseményen beszédet mond.

  13.50 - Mindent elmondó képriport az osztrák határról, Nickelsdorfról (Miklóshalmáról)

  Elképesztő képek a határ osztrák oldaláról. Fotók: Méhes Ákos  12.57 - A rendőrség az M1-es autópálya 165. kilométerszelvényénél a személygépjármű-forgalom elől lezárta a Hegyeshalom felé vezető útszakaszt.

  A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság - a további torlódások elkerülése miatt - 12 órától az M1-es autópálya 165. kilométerszelvényénél a személygépjármű-forgalom elől lezárta a Hegyeshalom felé vezető útszakaszt.

  A rendőrök a személygépkocsikat az M15-ös autóút irányába terelik.

  A megyei rendőr-főkapitányság az autópálya elektronikus tájékoztató tábláin folyamatosan tájékoztatja a nyilvánosságot az esetleges torlódás mértékéről, valamint a lezárásról.


  12.45 - Egyre több katonát látni az épülő kerítés mellett. Az egyik hátán egy gépkarabély volt. Valószínűleg felmérik a terepet - írja a delmagyar.hu.

  Fotó: Segesvári Csaba

  Fotó: Segesvári Csaba  12.29 - Átlépték a magyar-osztrák határt azok a menekültek, akik a hegyeshalmi kerékpárúton gyalogoltak péntek délelőtt.

  A Keleti pályaudvar egy luxushotel ahhoz képest, ami a menekülteket Nickelsdorfnál fogadja - írja az Index. Mocsok, szemét mindenütt. A menekültek láthatóan meg is lepődnek ezen, nem ilyennek képzelték el Ausztriát. Egy szír család az Index tudósítójának azt mondta, rendkívül hálásak a magyarországi Migration Aidnek, és soha nem fogják elfelejteni azt a sok segítséget, amit a magyaroktól kaptak.

  12.06 - Rendőrség: Torlódás az M1-esen, Szlovákián, Jánossomorján és Sopronon keresztül érdemes kerülni.

  Az M1-es autópályán, a hegyeshalmi határátlépési pontnál 4 kilométeres a forgalmi torlódás. A rendőrség javasolja, hogy a torlódás fokozódásának elkerülése érdekében a határon átlépni szándékozók Szlovákián keresztül kerüljenek.

  A Budapest felől érkezők térjenek át a 13-as számú főútra és Komáromon keresztül haladjanak, a Mosonmagyaróvár térségéből utazók a 150-es főútra térjenek át és lépjenek Szlovákiába.

  A jánossomorjai határátlépési pontot választani szándékozók térjenek le az M1-es autópályáról Jánossomorja irányába.

  A Sopronnál átlépni szándékozók térjenek le az M1-es autópályáról Csornánál és válasszák a 85-ös, majd a 84-es számú főútat.

  A jánossomorjai, soproni, kópházi és fertődi határátlépési pontokon továbbra is zavartalan a haladás.

  12.04 - Az Index munkatársai csatlakoztak a lezárt 1-es úton a Hegyeshalom felé sétáló menekültekhez, akik a pályaudvarról indultak el. Mint írják, rendőri kíséret nincs, békésen mennek a sok kisgyerekes társasággal.

  11.44 - Menekültek újabb csoportja tart gyalog a határ felé a hegyeshalmi kerékpárúton, mintegy ötszázan lehetnek - jelentette munkatársunk.

  11.33 -
  Csütörtökön a várt 6 ezernél jóval több, 7038 Magyarországról indult menedékkérő érkezett Ausztrián keresztül vonattal Münchenbe a helyi hatóságok pénteki összesítése szerint.   
     
  Szombat óta így már 40 ezernél is több menedékkérő érkezett a bajor fővárosba. A hét végén körülbelül 20 ezer, hétfőn pedig további 4400, kedden 3350, szerdán 6200 ember megérkezését jegyezték fel.  


  11.04 - Az osztrák rendőrök most újra lezárták Magyarország irányába a nickelsdorfi határátkelőt. Ausztria felé eddig is, folyamatosan zárva volt. A hegyeshalmi kishatár is zárva.

  11.02 -
  Több mint 3600 menekült lépte át péntek éjféltől reggel hat óráig az osztrák-magyar határt. A burgenlandi rendőrség becslése alapján csütörtökön nyolcezer menekült volt úton ezen a határszakaszon. Hans Peter Doskozil burgenlandi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint hasonló számra számítanak pénteken is.  
     
  Miklóshalma (Nickelsdorf) környékén 2600 menekült tartózkodott péntek kora reggel. A hatóságok folyamatosan ellátják az érkező menekülteket. Több száz embert különböző ideiglenes befogadóhelyeken helyeztek el: hatszázan például Nagymartonban (Mattersburg), hatszázan a miklóshalmai Nova Rock csarnoknál kaptak helyet. Az osztrák közszolgálati rádió (ORF) pénteki beszámolója szerint azonban csaknem 1500 embernek kellett az éjszakát a szabadban töltenie. Hajnali két óráig busszal folyamatosan vitték a menekülteket Bécsbe, és kis szünet után hajnalban is folytatták szállításukat az osztrák fővárosba.   
     
  A megnövekedett menekültáradat miatt a burgenlandi vöröskereszt további tízezer takarót kért a többi tartományban lévő központjaiból. A segélyszervezet jelenleg 120 segítővel van jelen a tartományban.   
     
  A vöröskereszt illetékese szerint Miklóshalmán az éjszaka folyamán 16 menekültet, köztük hét gyereket kellett a köpcsényi (Kittsee) és a kismartoni (Eisenstadt) kórházba vinni.   
     
  A tájékoztatás szerint hajnali egy és két óra körül nagyon nagy számú, csaknem ezer migráns érkezett egyszerre. A gyerekek közül többnek ment a hasa, hányt és a kiszáradás jeleit mutatta, a felnőttek közül néhányan cukorbetegségük miatt voltak rosszul, és néhány várandós nőt is kórházba kellett vinni. Többen fejfájásra, meghűlésre és torokfájásra panaszkodtak. Több menekültet a harminc vagy akár ötven kilométeres gyaloglástól keletkező hólyagok miatt kellett ellátni.   
     
  Az éjszaka folyamán a határ mentén öt orvos dolgozott, a Nova Rock csarnoknál, ahol 700 ember töltötte az éjszakát, három doktor látta el a betegeket. A vöröskereszt tájékoztatása szerint a menekülteknek fóliákat és takarókat adtak, hiszen az éjszaka nagyon szeles volt, és eső is esett.

  10.56 - Munkatársunk a határ nickelsdorfi oldalán áll, mint mondta, több ezer ember vár arra, hogy a buszok továbbvigyék őket. Egyre türelmetlenebbek, de rendezetten várnak a sorukra.


  Fotó: Méhes Ákos

  Fotó: Méhes Ákos


  10.50 -  A körmendi ideiglenes gyűjtőpontról néhány óra múlva tovább is indultak Ausztria felé a menekültek - közölte a város fideszes polgármestere azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyet a képviselő-testület rendkívüli ülése után tartott.

  Bebes István elmondta: péntek kora hajnalban érkezett meg autóbuszokkal Körmendre a migránsok első 80-90 fős csoportja, amelynek tagjai csak néhány órát pihentek, élelmet és vizet vettek magukhoz, majd gyalog indultak tovább Ausztria felé.    
   
  10.29 - Helyszínen tartózkodó munkatársunk jelentése szerint ebben a pillanatban nyitották meg Magyarország irányába a nickelsdorfi határátkelőt. Ausztria felé továbbra is zárva, a rendőrök próbálják visszafordítani más határátkelőkre az autósokat.

  Fotó: Méhes Ákos

  Fotó: Méhes Ákos


  Mindeközben a menekültek folyamatosan érkeznek vonatokkal Hegyeshalomba, majd gyalogolnak át a határon. Pénteken eddig mintegy ezren mentek át. A helyszínen a vöröskereszt aktivistái is.

  10.20 - Négy kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán, a hegyeshalmi határátlépési pontnál péntek délelőtt - közölte a rendőrség, amely azt javasolja, hogy a határon átlépni szándékozók Szlovákián át kerüljenek.   
     
  A menekültek nagy tömege miatt, biztonsági okokra hivatkozva Ausztria péntek kora reggel lezárta a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelőt mindkét irányban. Magyarország felé időközben újra megnyitották az átkelőt, de az Ausztria felé vezető oldalon továbbra is érvényben van a lezárás.

  10.19 - A győri rendőrök elfogtak a vámosszabadi befogadóállomáson egy 34 éves körözött szír férfit, akit még augusztusban neveztek meg társai, miután elkapták őket. A járműben hét szír állampolgár utazott, akik magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. A rendőrök a külföldieket a megyei rendőr-főkapitányságra előállították és a sofőr ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak.
  A nyomozók a „megbízó" ellen elfogatóparancsot bocsátottak ki, csütörtökön fogták el.

  9.59 - Kilenc óra körül újra megnyitották a nickelsdorfi (miklóshalmai) határátkelő Magyarország irányába, amelyet pénteken reggel hét óra körül zártak le biztonsági okokból - jelentette az APA osztrák hírügynökség. Az Ausztria fele tartó oldalon továbbra is érvényben van a lezárás.

  9.45 - Az osztrák határon a menekültek gyalog továbbra is átmehetnek. Miután nagyon sokan gyalogolnak az autópályán és környékén, az osztrák útkezelő (Asfinag) döntött most úgy, hogy ezen a szakaszon biztonsági okokól lezárja a forgalmat az A4-esen.

  9.20 -  Az osztrák autópálya-kezelő (Asfinag) közlése szerint az útzár bizonytalan ideig tart. Rövid kerülő útvonal nincsen, hiszen a szintén Bécs irányába vezető B10-es utat már korábban lezárták.  
     
  A társaság arra kéri az erre autózókat, hogy már a határ közelében figyeljenek az utakon gyalogosan közlekedő emberekre.

   

  Menekültek Nickelsdorfban (Miklóshalmán)  8.50 - A menekültek nagy tömege miatt, biztonsági okokból lezárták a nickelsdorfi (miklóshalmai)határátkelőt mindkét irányban péntek kora reggel.

  8.49 - Már 3800 katona van a déli határ közelében - közölte a TV2 Mokka című műsorában péntek reggel Simicskó István honvédelmi miniszter.   

  8.20 - A győri vasútállomásra péntek reggel is taxival érkeztek a menekültek Vámosszabadiról. Reggel az állomás nagy várótermében mintegy 20-30 menekült tartózkodott, az 1-es peronon pedig újabb különvonatra várt egy csoport.

  8.18 - MÁVINFORM - Így járnak a vonatok

  Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) a vonatok túlterheltsége miatt átmenetileg mindkét irányban felfüggesztette a vonatközlekedést a Hegyeshalom−Miklóshalma (Nickelsdorf) szakaszon.

  A MÁV-START Zrt. a menetrendben meghirdetett vonatokat a belföldi szakaszon, Hegyeshalomig saját szerelvényekkel pótolja. Az intézkedés miatt a Budapest−Győr−Hegyeshalom vasútvonalon késések előfordulhatnak.

  Az ÖBB vasúttársaság intézkedése miatt a következők szerint közlekednek a vonatok:

  Budapest-Keleti pályaudvar és Hegyeshalom állomás között a vonatok közlekednek, viszont a nemzetközi járatok a menetrendtől eltérően nem mennek át az országhatáron. Jelenleg átszállással sincs vasúti összeköttetés Ausztriával a hegyeshalmi állomáson át.

  Friss információ: pénteken a Budapest-Keleti pályaudvarról menetrend szerint 9 óra 10 perckor induló RailJet 62 számú vonat a magyarországi szakaszon sem közlekedik.

  A RailJet, az EuroNight és a EuroCity vonatok helyett közlekedő járatokat Budapest és Hegyeshalom között felármentesen vehetik igénybe az utasok további intézkedésig.

  Az EC142/EC143-as számú Hortobágy EuroCity, EC344/EC345 számú Avala EuroCity vonatokra a felármentesség a teljes belföldi viszonylatra érvényes.

  A felármentesség nem érvényes a Budapest-Keleti−Szombathely/Sopron között közlekedő járatokon és az EC148/EC149 számú Lehár EuroCity vonatokon.

  A MÁV-START Zrt. további intézkedésig értékhatár nélkül lehetővé teszi a fel nem használt nemzetközi menetjegyek azonnali visszatérítését, azok számára, akik  lemondanak nemzetközi utazásukról. A menetjegyek visszatérítése során a vasúttársaság kezelési költséget nem számít fel, a menetjegyek értékét forintban fizeti ki. Bővebb információ a visszatérítésről elérhető ide kattintva.


  8.05 - Minden eddiginél több, 3262 határsértőt fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén csütörtökön - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t.   
     
  Szenti Szabolcs elmondta, a legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.  
     
  A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.  
     
  Országszerte tiltott határátlépés miatt csütörtökön 3601 embert fogtak el a rendőrök, tizenkilenc gyanúsítottal szemben embercsempészet, három esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.


  8.02 - Megérkezett a menekültek első csoportja Körmendre - értesült az MTI hivatalosan meg nem erősített forrásból pénteken.    
      
  Részletek itt >>   

  7.52 - Péntek reggel gyakorlatilag leállt a forgalom a magyar-osztrák határon fekvő Nickelsdorfot (Miklóshalma) és Bécset összekötő A4-es autópályán, mert menekültek nagyobb csoportja indult útnak a sztrádán - jelentette a helyszínről az M1 aktuális csatorna tudósítója.

  A közlés szerint fél hét körül - elunva az őket a bécsi Westbahnhofra szállító buszokra várakozást - több százan keltek útra, majd újabb emberek csatlakoztak hozzájuk. Vannak, akik az úttesten mennek.

  A műsorban elhangzott: legalább tízezer ember érkezett csütörtökön a magyar-osztrák határon fekvő átkelő osztrák oldalára; közülük sokan egy depóban töltötték az éjszakát.

  7.25 - Közös felhívást tett közzé tizennégy európai lap, köztük a Népszabadság az Európai Unió vezetőinek címezve. Ebben arra szólítják fel a politikusokat: biztosítsák a menekülteknek, hogy biztonságosan kérhessenek menedéket, és legyenek szolidárisak az Európa külső határainál lévő országokkal.   
     
  A Népszabadság pénteki számában közzétett felhívás a dublini egyezmény felfüggesztésére is felszólítja a politikai vezetőket, emellett szorgalmazza a menekültek igazságosabb elosztását az uniós államok között, valamint a konfliktusban érintett közel-keleti országok pénzügyi és humanitárius segítésének növelését.   
     
  Az unió minisztereinek szeptember 14-ei találkozója előtt publikált felhívás szerint a második világháború óta nem volt olyan súlyos menekültügyi válság a világon, mint amilyennel most kell szembenéznie Európának, "mégis, hiába múlnak a hónapok, Európa túl keveset tesz, és azt is túl későn".   
     
  A Civilizációnk tesztje címet viselő írást a többi között a német Die Zeit, az olasz La Repubblica, a spanyol El País, a francia Libération és a brit The Independent tette közzé, de közölte azt egy másik brit, egy szlovák, egy svéd, egy dán, egy norvég, egy görög egy ciprusi és egy lengyel lap is.

  6.52 - Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség az illegális bevándorlókat bántalmazó operatőrt - tette közzé honlapján a rendőrség péntek reggel.    
     
  A Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtök este állította elő a gyanúsítottat, aki szabadlábon védekezik.   
     
  A megalapozott gyanú szerint a negyvenéves nő kedden Röszkénél belerúgott egy emberbe, egy másikat pedig elgáncsolt, tettét több kamera is rögzítette. Az ügyészség garázdaság vétségének alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást - írták.   
     
  A további eljárást a Szegedi Rendőrkapitányság folytatja le.

  Ez történt csütörtökön:

 • Röszkéről buszokkal újabb menekültek érkeztek Vámosszabadira

 • Vámosszabadiról taxisok vitték a győri vasútállomásra a menekülteket

 • Több százan várakoztak a vasútállomáson

 • Többen elindultak a 14-es főúton gyalog Győrbe

 • Győrből különvonatok indultak a menekültekkel Hegyeshalomba, majd onnan gyalogoltak Ausztriába

 • Kihirdethetik a válsághelyzetet
 • Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!