Győr és környéke

2015.09.23. 00:45

Megyei színészekkel és statisztákkal forgatják a Kincsem filmet Bécsben - sok-sok fotó!

A kisalfold.hu stábja a 42. forgatási napba leshetett bele az osztrák fővárosban. A győri színház örökös tagja, Szikra József és kisalföldi statiszták meséltek élményeikről. A főszerepet alakító Nagy Ervin szintén nyilatkozott portálunknak.

Szeghalmi Balázs


Mint arról korábban többször beszámoltunk, július óta forgatjuk az utóbbi évtized legjelentősebb magyar romantikus kalandfilmjét, a Kincsemet.


Győri színészekkel és statisztákkal forgatják a Kincsem filmet Bécsben II - képek: Bertleff András


Kincsem a Baden-Baden-i derbi befutóján sem talált legyőzőre

Herendi Gábor alkotásának több győri szála is van. Egyrészt szeptemberben elején a Bécsi kapu téren rögzítettek egy éjszakai jeleneteket, másrészt a statiszták válogatása a kisalföldi megyeszékhelyen történt.

Ennek megfelelően a bécsi Prater eredeti formájában megőrzött lóversenypályáján főként győri, de más megyei településekről is érkező statiszták - körülbelül 300 fő - alakítják az 1848/49-es szabadságharc leverése utáni osztrák és magyar főnemesi elitet. A magyarok Kincsem sikereiért szurkolnak, de ne siessünk ennyire előre.

A film 42. forgatási napján a Baden-Baden-i derbi befutóját rögzítették az egykori császárvárosban. Kincsem természetesen itt is győzött - ezzel nem árulunk el nagy titkot, hisz a verhetetlen magyar csodaló vereség nélkül fejezte be egyedülálló pályafutását -, aminek Szikra József, a Győri Nemzeti Színház színművésze is felettébb örült.

 

A Hídember óta nem készült olyan monumentális magyar film, mint most a Kincsem. Jobbra Herendi Gábor rendező, mellette középen, Nagy Ervin, a főszereplő.Váratlan találkozás Ferenc Józseffel

"A filmben mi játsszuk Farkaslaky gróf kíséretét, mi vagyunk Kincsem magyar szurkolótábora, vagyis a jók oldalán állunk. Ennek megfelelően minden reggel focidrukkerekre jellemző szurkolói ordítással kezdjük a napot, ezzel hangolódunk a napi munkára. Összesen 11 forgatási napon számítanak rám" - közölte Szikra József, majd hozzátette: "mindig nosztalgiával tekintettem a 19. századra, így különleges érzés pár napra ebbe a korba csöppenni".

A szintén győri kötődésű Balsai Mónika és Vincze Gábor is szerepel a Kincsemben.

Miközben Szikra Józseffel beszélgettünk a díszpáholy mellett, váratlanul sétált el mellettünk tiszteletet parancsoló fizimiskával Ferenc József császár. Tekintettel arra, hogy történelmi alakkal ritkán készíthetünk interjút, rögtön szóra fogtuk a császárt alakító Fekete Ernőt. "Sok ragasztással jár a szerep nap mint nap, de élethűre sikerült Ferenc József maszkja. A szerepem negatív, a császár finoman fogalmazva sem tartozott Kincsem rajongói közé" - mondta Fekete Ernő.

"Hétfőn közel kellett elsétálnom a főszerepet alakító Nagy Ervin mellett"

A Győrből érkező statiszták hajnalban kelnek és korán reggel busszal szállítják őket Bécsbe. Ettől függetlenül panaszra nincs okuk: kiváló napi ellátás mellett tisztességes pénzt kapnak és akkor az élményekről szó sem esett.

"Amellett, hogy korabeli ruhákban, grófként szorítunk Kincsem sikereiért a lóversenypályák mellett, hétfőn közel kellett elsétálnom a főszerepet alakító Nagy Ervin mellett. Remélem, hogy ezt a jelenetet nem vágják ki a filmből.

A sminkesek és a fodrászok hosszan készítenek fel bennünket a forgatásra, de annak nagyon örülök, hogy figyelembe veszik az egyéni kívánságokat. Például figyeltek arra, hogy kalap ne szorítson a fejemen" – mondta a győri Ambrus Éva.

 

A Győri Nemzeti Színház művésze, Szikra József kisalföldi statisztákkal a bécsi forgatáson.


"A szerepért cserébe a szakállamat kellett adnom"

Demetrovics Szilárd szintén tagja a statisztáknak. "Pont Kisbéren, ahol utolsó éveit töltötte Kincsem, kaptam kedvet a szerepléshez. Ide járok kezelésekre, s itt találkoztam egy hölggyel, aki több filmforgatáson részt vett statisztaként. Olyan élvezettel beszélt az egészről, hogy én is szerettem volna kipróbálni.

A szerepért cserébe a szakállamat kellett adnom: a kiegyezés után ugyanis kiment a divatból az erős arcszőrzet" – hallottuk a péri háziorvostól.

Olvasóink bizonyosan kíváncsiak arra a lóra, amely Kincsemet játssza. Nos, őt a filmkészítők kérésére egyelőre nem mutathatjuk meg, annyit azonban sikerült megtudnunk: állatvédelmi okokból több ló is életre kelti Kincsemet.

 

Fotók: Bertleff András


Nagy Ervin két hónapon át vett lovasleckéket a szerep kedvéért

Készséggel rendelkezésünkre állt Nagy Ervin főszereplő, aki Blaskovich Ernő nemest, Kincsem öntörvényű tulajdonosát alakítja. "Bevallom, a lovassport korábban nem állt közel hozzám, ezért két hónapon át intenzív lovasleckéket vettem. A főiskolai években vívtam, de ezt a tudást is fel kellett frissítenem most. Összességében jól sikerült a felkészülés, a lovas jelenetek nagy részét magam játszom dublőr nélkül.

Lendületes, sodró erejű mozit készítünk, mely minden nézőt magával ragad, a mai tizenéves korosztályt is. A Guy Rithcie-féle Sherlock Holmes-filmek akciódús lüktetését szeretnénk visszaadni a mozivásznon úgy, hogy a korábbi Herendi-filmek (Valami Amerika, Magyar vándor) humora megmarad" – nyilatkozta Nagy Ervin.

Arra a kérdésünkre, mikor fejeződik be a forgatás, a következő választ kaptuk: "ősz után téli, korcsolyázós jeleneteket rögzítünk. A film számítógépes utómunkálatai fél évet igénybe vesznek; többek közt az épülő pesti bazilikát így varázsoljuk a vászonra. Óriási élmény átélni a filmben, hogyan fejlődött világvárossá Budapest a 19. századi második felében".

Premier több mint egy év múlva

A magyar viszonylatban kiemelkedő, 2,9 milliárd forint összköltségű film premierjét 2016 végén vagy 2017 elején tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!