Győr és környéke

2015.09.25. 17:39

Megnéztük, hogy ízlik a sótlanabb ebéd

Szeptembertől kötelező betartani a közétkeztetési rendeletet. Az iskolákban és óvodákban lassan hozzászoknak a gyerekek az új szabályok szerint készült, egészségesebb ételekhez. A rendelet a fiatalok és a későbbiekben az ő gyerekeik egészségéért született.

Kamocsai Rita


Lassan megszokják a gyerekek a közétkeztetési rendelet előírásai szerint készült ételeket. A szabályokat szeptember elsejétől kötelező betartani a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és a kórházakban.

„Már egy éve a közétkeztetési rendelet szabályai szerint főzünk, hogy a gyerekeknek könnyebb legyen a váltás. Fokozatosan álltunk át az előírásoknak megfelelő ételek készítésére. Kezdetben például sómentes ételízesítőket kezdtünk használni – fogalmazott Hajzók Gyula, aki több iskolát és óvodát is ellát. – Az ovisok könnyebben beletörődtek, hogy kevesebb sóval és cukorral kapják az ételt, de most már az iskolások sem panaszkodnak."

Hajzók Gyula elárulta, fehér kenyér helyett például félbarnát és teljes kiőrlésűt kínál, áttért a durumtésztára és több gyümölcsöt kapnak a gyerekek. Sót és cukrot a szabályoknak megfelelő mértékben használnak a konyhán és a köretek fele-fele arányban rizsből és salátákból állnak.
A Kisbajcsi Vörösmarty Mihály Általános Iskolába is Hajzók Gyula szállítja az ételt, ahol Légrádi Rita felel a menzáért.

Szeptembertől kötelező az étkezési rendeletnek megfelelően  készíteni az ebédet. Van olyan beszállító, amely már egy éve a közétkeztetési rendelet szabályai szerint főz. A gyerekek ott már hozzászokha

Szeptembertől kötelező az étkezési rendeletnek megfelelően  készíteni az ebédet. Van olyan beszállító, amely már egy éve a közétkeztetési rendelet szabályai szerint főz. A gyerekek ott már hozzászokhattak az egészségesebb táplálékokhoz. Fotó: Mészáros Mátyás

„Korábban részt vettem egy konferencián, ahol rávilágítottak, miért van szükség a közétkeztetési rendelet bevezetésére. Tizennégy éves korban már rengeteg fiatalnak van szív- és érrendszeri problémája, a negyedik osztályban például már alig találni olyan gyereket, akinek nincs lyukas foga. A rendelet a diákok és majd az ő gyerekeik egészségét is szolgálja" – hangsúlyozta az iskola élelmezési vezetője.

Légrádi Rita szívesen magyarázza el a szülőknek, miért hasznos az, ha gyermekeik egészséges ételeket kapnak az iskolában.

„Később a szülőknek és pedagógusoknak is tartanak konferenciát, ahol tudakozódhatnak a rendeletről. Kisbajcson a tanárok is megkönnyítik a dolgomat, hiszen sokat beszélnek a gyerekekkel az egészséges táplálkozásról. Iskolatejet és gyümölcsöt is kapnak a diákok, akik egyre gyakrabban élnek is ezzel a lehetőséggel. Azonban a szülők segítségére is szükség van, hiszen ők a gyerekek fő irányadói" – figyelmeztetett Légrádi Rita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!