Győr és környéke

2015.09.16. 10:25

Lelkeket ápol a győri börtön kertje

Kevés dolog lehet szürkébb egy börtönudvarnál, Győrben sem láthattak sétájuk során sok üde színt a fogvatartottak. A megyei intézet a sikeres pályázatnak köszönhetően kertet alakított ki az udvaron, amit a rabok gondoznak.

Laczó BalázsA füves sétaudvar siralmas látványt nyújtott – mondta el Szalay László Zoltán sajtóreferens. – A zöldterület egy részét a közelmúltban fel kellett áldoznunk, majd az ásott kút beomlása miatt a maradék fű is odalett. Az intézetnek önerőből legfeljebb a sportolástól elzárt terület újrafüvesítését sikerült volna megoldani, ezért hát idén nyáron kapva kaptunk a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által kiírt „Reintegrációs program megvalósítása a nyár jegyében" című pályázaton. A földdarab helyére egy kedves virágoskertet képzeltünk – avat be a részletekbe Szalay László.


A börtön által megbízott kertépítő cég összeállította a szükséges növények listáját, ültetési és gondozási tanácsokat adott az ebben laikus intézeti dolgozóknak, s mert a rabok kétkezi munkája fedezte a díjat, a teljes elnyert összeget a virágra és cserjére költhették.

– Bíztunk abban, hogy a megálmodott kert több szempontból is pozitív hatással lesz fogvatartottjainkra. A tervezett „gyógyító kert" kialakítása várhatóan elősegíti a feszültségek feloldását, mind a kertet passzívan szemlélő, mind az aktív használók körében. Minden korosztály számára lehet kertgondozási feladatot adni, ezáltal a felelősségérzet, az önbizalom és a gondoskodás átélése érzelmi fejlődéshez vezet.

A kertet elsősorban azok a fogvatartottak öntözgetik, akik jelentkeztek az emiatt indult kertészeti szakkörre. Három-négy fogvatartottat képeznek folyamatosan, s Szalay László úgy látja: minden itt élő őszintén örül a kertnek. Hiszen mindaz, amit egész nap látnak, – főként színeiben – jóval ingerszegényebb a kinti világnál, a sok fehér és szürke után jólesik a zöld és a nyíló rózsa látványa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!