Győr és környéke

2015.09.07. 13:03

Borkai: fűthető csarnokot keres Győr a menekülteknek

Használaton kívüli, üres csarnokot keres a győri önkormányzat, amelyben a hidegebb idők beköszöntével a menekültek ideiglenesen melegedhetnének - jelentette be Borkai Zsolt győri polgármester azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet a város migránshelyzet miatt elkészített intézkedési tervéről tartott.

Hancz Gábor


A politikus nem titkolta: arra számít, hogy a több ezer bevándorló átengedése Magyarországról Ausztriába csak átmenetileg oldotta meg a gondokat.


Az elöljáró úgy vélte, hogy a vámosszabadi tábor bezárásának követelése jelenleg nem reális, ezért a Győrben tartózkodó menekültek segítésére és arra helyezik a hangsúlyt, hogy ők minél kisebb problémát jelentsenek a helyieknek.


Ezek közé tartozik, hogy az elmúlt időszakban gyakran felborult vasúti menetrend miatt igény esetén csak diákoknak szóló, Budapest és Győr között közlekedő busz- vagy vonatjáratokat indítanának péntekenként és vasárnaponként. Nem ingyen lehetne felszállni rájuk, de a szolgáltató esetleges veszteségét a győri önkormányzat megtérítené.


[namelink name="Borkai Zsolt"] bejelentette azt is, hogy a Máltai Szeretetszolgálat és a MÁV közreműködésével központot hoznának létre napokon belül a vasúttársaság Révai utcai autóbusz-végállomás melletti raktárában. Dr. Báthy Andrásné, a szeretetszolgálat régiótitkára kifejtette: az épületben – amelynek használatba vételéről folyamatban vannak a tárgyalások – összehangolnák a menekültek segítését, mert ennek hiányában a tvégén kaotikus volt a helyzet. A központban részben vizet osztanának, részben adományokat fogadnának és szortíroznának, de egészségügyi sarkot is létrehoznának.

 

Videó: Cseh RóbertSzerinte a fertőtlenítőszereken túl többek között gyógyszerekre van nagy szükség, mert a hétvégén is sok sérült, megfáradt, beteg, lázas emberen kellett segíteni. A pályaudvar mellett tolmács is lesz, mert fontos, hogy az érkező szír, afgán és más nemzetiségű emberek megfelelő tájékoztatást kapjanak.


Radnóti Ákos alpolgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet fokozottan van és lesz jelen a közterületeken.

 

Borkai: fűthető csarnokot keres Győr a menekülteknekBorkai Zsolt hozzátette: felhívására több mint 300 győri juttatta el hozzá véleményét a menekülthelyzettel kapcsolatban, és a legtöbben a köztisztasági problémákat panaszolták. Ezeket orvoslandó több helyre mobil vécéket, szemeteseket helyeznek ki, s emellett konténeres zuhanyzási, tisztálkodási lehetőséget is biztosítani kívánnak a bevándorlóknak. Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy a közterületek – elsősorban az Eötvös és a Bisinger park – takarítására kiemelt figyelmet fordítanak. A vizes játszóteret az áldatlan állapotok miatt már a múlt héten bezárták, és alapos fertőtlenítés után téliesítik.


Borkai Zsolt a Kisalföld kérdésére leszögezte: egyelőre fogalmuk sincs, az intézkedések mennyibe fognak kerülni az önkormányzatnak, de a költségekre mindenképpen előteremtik a fedezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!