Győr és környéke

2015.09.08. 18:22

Abdai fix traffipax - Szólnak, mielőtt lecsapnak

Augusztus elején helyezték ki Abda belterületén Győr-Moson-Sopron megye első fix traffipaxát, amely a híresztelésekkel ellentétben egyelőre élesben még nem működik. Na de mikortól fog?

Havassy Anna KatalinAbda belterületén augusztus eleje óta egy hatalmas L alakú oszlop magasodik az út fölé, rajta több, szabad szemmel is jól látható kamerával. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata korábban megerősítette, hogy rendőrségi eszközről, komplex ellenőrzési pontról van szó, amely alkalmas a sebesség mérésére csakúgy, ahogy mobil társai. Az az információ azonban téves, hogy már üzemelnek, és a felvételek nyomán büntetéseket szabnak ki.


– Még a fix telepítésű komplex ellenőrzési pontok éles üzemeltetése előtt tájékoztatjuk majd az embereket a joghatással járó mérések megkezdésének időpontjáról, illetőleg azzal egy időben tesszük közzé a police.hu internetes oldalon a fix készülékek listáját is – tájékoztatta a Kisalföldet az ORFK.

 

A kamerák nemcsak a sebességtúllépést, hanem a biztonsági öv használatát és a vezetés közbeni telefonhasználatot is érzékelik majd. Fotó: Bertleff András

A kamerák nemcsak a sebességtúllépést, hanem a biztonsági öv használatát és a vezetés közbeni telefonhasználatot is érzékelik majd. Fotó: Bertleff András


Felmerül a kérdés: ha mozgó sebességmérők több száz méterig is képesek dokumentálni az autósokat – így kiszűrni a gyorshajtókat, a biztonsági övüket be nem kötőket, a mobiltelefonálókat –, akkor a fix eszköz vajon milyen távolságokról képes mérni. Erre a kérdésünkre nem kaptunk pontos felvilágosítást. A Kisalföld úgy tudja, ezek a kamerák akár az egy kilométeres mérési távolságot is képesek kezelni.

Az autósokat továbbra is megosztja a látványos traffipax. Sokan egyetértenek vele, remélik a sebesség csökkenését a nagy forgalmat lebonyolító faluban. Kovács Attila háta mögött már sok megtett kilométer áll, így tisztában van vele, milyen veszélyes lehet, ha valaki lakott területen belül nem tartja be az óránkénti ötven kilométeres sebességet.


– Eleve itt van egy bolt, majdnem szemben egy buszmegálló – kezdte a sofőr. – Számos gyalogos kel át egyik oldalról a másikra, és már gyakran láttam, hogy hirtelen fékeznek az autók, vagy akár percekig várakoznak a gyalogosok. Remélem, a traffipax egy kicsit megfogja a gyorshajtókat. Most sajnos csak hónapok múlva járok megint erre, de kíváncsi leszek, akkor mit tapasztalok. Remélem, javulást – zárta Kovács Attila, és már hajtott is tovább, ígérve, hogy a sebességhatárokat betartja.

Hol lehetnek az ellenőrzési pontok?


Egy korábban nyilvánosságra került lista szerint Győr-Moson-Sopron megyében hat helyre terveznek fix traffipaxot. A lista felbukkanásakor az információkat a rendőrség nem erősítette meg, annyit jelzett, hogy ahogy a mobil eszközök esetén, most is időben tájékoztatnak. Íme tehát a lista. Abda: 1-es út, Bécsi út 21.; Lövő: 84-es főút, 86217-es út kereszteződése; Mosonmagyaróvár: Szent István király út 114.; Mosonmagyaróvár: Kossuth út–Jánossomorjai út kereszteződése; Sopron: 84-es főút, Sopron: határátkelő; Vitnyéd: Fő út 39.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!