Győr és környéke

2015.09.28. 13:20

A gesztenyefa, amit körbebástyáztak a győri ifiház falaival - videó, fotók

Hihetetlenül hangzik, de az ifiház építésekor életben hagytak egy vadgesztenyefát. A napjainkban 85 éves fa az Év fája verseny döntőjébe jutott.

Szeghalmi Balázs

Három éve a Hatos-tölgy másodikként végzett


Szeptember 7. és október 18-a között választják meg idén az Év fáját. A verseny hat éves története során eddig egyetlen megyei fa, a félúton Kajárpéc és Tényő között található Hatos-tölgy jutott döntőbe 2012-ben. A közkedvelt öreg tölgy végül második helyen végzett.


A hatvan nevezett fa közül tizenötöt választott az Ökotárs szakmai zsűrije az idei döntőbe. Köztük két megyei fát - a hédervári Árpád-tölgyet és a győri vadgesztenyfát -, valamint a megyehatárhoz közeli ácsi Mesefát.


Az Ybl-díjas építész a fa köré álmodta az ifiház belső udvarát


"A körülbelül 85 éves vadgesztenyefa Győr területén ismereteink szerint az első fa, amelyet körbeépített a tervező. Lőrincz József Ybl-díjas építész úgy tervezte meg az 1970-es évek elején a győri Ifjúsági Házat, hogy az akkor 45 éves vadgesztenye fát életben hagyta és köre `álmodta´ az épület belső udvarát.


 

Emlékkép a hetvenes évek elejéről - fotó: Év fája

Emlékkép a hetvenes évek elejéről - fotó: Év fája


A helyi természeti értékek megóvása szempontjából példamutató ez az építészi hozzáállás. Csendben jegyzem meg: napjainkban sokkal több szó esik a természetvédelemről, mint évtizedekkel ezelőtt, most mégsem hallunk olyan épületekről, ahol egy-egy fát hasonló módon megóvnának a biztos pusztulástól" - mondta érdeklődésünkre Lajtmann Csaba, a Reflex programvezetője.


Érdekesség, hogy gyalogosan mind a Teleki utca, mind az Árpád utca felől szinte észre sem lehet venni, hogy a vadgesztenyefát körbebástyázzák az ifiház falai. A különleges látványt a legjobban a Szent István úti öreg bérházak erkélyéről lehet megtekinteni, több fotónk is itt készült.


  Az ifiház helyén másfél milliárd forintért parkolóház épül


"Tudomásunk szerint teljesen egészséges az Ifiház gesztenyefája, hatalmas levelei csodás színekben pompáznak majd ősszel" - tette hozzá a helyi környezetvédő.


A győri közgyűlés júniusi ülésen határozat született arról, hogy az ifiház helyén másfél milliárd forintért olyan parkolóház épül, amely más közösségi, szolgáltatási vagy kereskedelmi tevékenységnek is helyet ad majd.


Hogy ez egészen pontosan mit jelent, egyelőre nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy a 85 éves vadgesztenyefa élete hamarosan véget ér-e.


 

A gesztenyefa, amelyet körbebástyázták a győri ifiház falaival - fotók: Cseh RóbertHatodik helyen áll a győri vadgesztenyefa


A győri fa jelenleg hatodik helyen áll az Év fája szavazáson, szavazni ide kattintva tudnak! Hamarosan bemutatjuk a másik megyei döntőst, Magyarország minden bizonnyal legidősebb fáját, a hédervári Árpád-tölgyet is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!