Győr és környéke

2015.08.19. 11:26

Íme, a Kisalföld legfinomabb kenyerei! - videó, fotók

Ferenczy, Pedró, Gyarmathy, avagy hagyományos pékségek érdemelték ki a kitüntető címet.

Mireider Máté


Hagyományos, kovásszal készült búzakenyérek a legjobbak 

Végére ért kampányunk, melyben a Kisalföld Kenyerét kerestük az önök segítségével. Több mint félezer ajánlás érkezett 49 pékségre.

A verseny végeredménye: a Kisalföld Kenyere címet viselheti egy évig a Gyarmathy, a Pedró és a Ferenczy Pékségek kemencéiben sült fehér búzakenyér.

Három pékséget díjaztunk a Kisalföld Kenyere oklevéllel, az egyedi logóval - amelyet egy évig használhatnak - és egy névre szóló, gravírozott péklapáttal, melyet Pallagi Ferenc, lapcsoportunk vezérigazgatója adott át.

Mindhárom pékségben a hagyományos, kovásszal készült búzakenyér lett a Kisalföld Kenyere, az ajánlásokból is egyértelmű, hogy ezt a kenyérfajtát kedvelik leginkább olvasóink.


Összesen 89 kenyérfajta közül Ferenczy Sándor Henczi kenyere, Vajda Péterné, azaz a Pedró Pékség Téti kenyere és Gyarmathy Rezső Hagyományos házikenyere diadalmaskodott.

Összesen 89 kenyérfajta közül Ferenczy Sándor Henczi kenyere, Vajda Péterné, azaz a Pedró Pékség Téti kenyere és Gyarmathy Rezső Hagyományos házikenyere diadalmaskodott.

"Fantasztikus, hogy ennyi olvasó vett részt a Kisalföld kampányában"

Három pékség viselheti a Kisalföld Kenyere címet. Szakmai és olvasói zsűrink a Pedró Pékség Téti kenyerét és az öttevényi Ferenczy Pékség Henczi házikenyerét választotta ki a címre.

A legtöbb olvasói ajánlást Gyarmathy Rezső pékmester kapta, akinek nem tudtuk a zsűri elé tenni kenyerét, mert éppen felújította üzemét. A köztiszteletben álló győri mester oklevelén az olvasók kedvenc kenyere indoklás szerepel a Kisalföld Kenyereként.

- Fantasztikus, hogy ennyi olvasó vett részt a Kisalföld kampányában, de köszönet jár a pékeknek is, akik a mindennapi kenyeret adják és készítik nekünk. Egy, az emberek életének legmélyéig hatoló dologról van szó, amiért hálásak lehetünk nekik - emelte ki Pallagi Ferenc, aki átadta a díjakat.

Szív és lélek a két adalékanyag

Olvasóink sok jelölést adtak le a Pedró Pékség Téti kenyerére, a szakmai zsűri pedig egyetértett velük, az egyik díjat ez a kenyér kapta. 

- Nyolc éve sütjük a Téti kenyeret, a technológia, az elkészítés azóta is változatlan - mondja Vajda Péterné, a tulajdonos Vajda Péter felesége. 
- Egész nap működnek a kemencéink, naponta négyszer sütjük a kétféle búzalisztből készült kenyereket, amelyeket 12 órán át kovászolunk előtte és kézzel formázunk meg. Adalékanyagokat nem adunk hozzá, talán csak kettőt: a szívünket és a lelkünket - árulja el a titkot Vajda Péterné.

- Természetesen ezek mellett a legfontosabb, hogy az egész pékség érdeme ez a díj, minden munkatársunk hozzájárulása szükséges volt ehhez, ahogy a fogyasztóké is. A vásárlóink figyelmét is többször felhívtuk arra, szavazzanak a kampány során. Nem feltétlen ránk, de szerettük volna, ha minél több ember véleményéből alakul ki a végső sorrend.

- A jó kenyér számunkra zamatos ízvilágú, napokig eltartható és könnyen szelhető is. Minden mellé fogyasztható, legyen az lekvár vagy hús. A jövőben is arra törekszünk, hogy mi legyünk Európa legjobb helyi péksége: ha külföldről ideérkezve eszik valaki a kenyerünkből, tegye fel a kérdést: nálunk miért nincs ilyen? - vázolja pékségük jövőképét Vajda Péterné, akik nemrég az "Ország Kenyere" díjat is átvehették.


Videó: Cseh Róbert

Több mint 40 év munkájának elismerése

Nem kell bemutatni a győri Gyarmathy Rezső nevét a pékszakmában és a fogyasztóknak sem, ez tükröződött az olvasói levelekből is, ugyanis rengeteg ajánlást kaptunk a Gyarmathy Pékség kenyerére.

- Fontos volt számunkra ez a verseny, hiszen a helyi, minőségi kenyerek kerültek így előtérbe - emelte ki Gyarmathy Rezső, miután átvehette a Kisalföld Kenyere díjat. 

- Falazott magyar kemencében, hagyományos kovászolású kenyeret sütünk, amit kézzel formázunk. A munkatársaink, alkalmazottaink munkája mellett ez a legfontosabb összetevője annak, hogy ezt a díjat megkaptuk - mondta a szakember, akiről azt is megtudtuk: 1971-ben kezdte a szakmát inasként, azaz idén már 44 éve áll a kemence mellett.

- A kenyér íze és zamata - amitől kenyér kenyér - a kovászolásból jön, ezért ragaszkodunk ehhez a technológiához. Egész nap sütünk, így aki csak délután tud vásárolni, az is friss kenyeret kaphat tőlünk - mondta Gyarmathy Rezső.

- Az illatok, a kenyér íze miatt lettem pék és azért, mert így tudtam, meglesz a mindennapi kenyerünk - tette még hozzá a pékmester.


Fotók: Mészáros Mátyás

Fotók: Mészáros Mátyás

Közös érdem a mindennapi jó kenyér

Egy évig viselheti a Kisalföld Kenyere díjat az öttevényi pékség Henczi kenyere. Ferenczy Sándor tulajdonos szerint nincs különleges összetevő, a munkatársai érdeme az elismerés.

- Mióta elindítottam a pékséget, azóta állandó létszámmal és emberekkel dolgozunk. Kisebbrészt köthető hozzám ez a siker, az oroszlánrészt azok vállalták, akikkel együtt dolgozom, mindannyian szakképzett pékek, akik évek óta ezzel foglalkoznak - mondja Ferenczy Sándor.

- Nem számítottunk az eredményre, a kemence mellett beszélgetve is csak azt mondtuk: ha bekerül a termékünk az első pár helyezett mögé, az már nagyon jó eredmény lesz.

- Adalékanyagok nélküli, kézzel formázott kenyereket sütünk. Az igazi kenyér szerintem a fával tüzelt kemencében sütött termék, bár ez nagyon drágítaná a kenyeret, ennél modernebb technológiát használunk mi is - teszi hozzá a vállalkozó.

- Az első sütésünk még 2000-ben nyolcvan kiló kenyér volt, ma már tízszer ennyit sütünk csak kenyérből, ez a vásárlóink kitartásának köszönhető, akik számunkra biztosítják a holnapot a mindennapi kenyér megvásárlásával. Ugyanakkor sokat köszönhetek idősebb Laki Lászlónak is, aki a kezdeti években is kitüntetett a bizalmával - mutat rá Ferenczy Sándor.

- Számomra és a munkatársaim számára a legnagyobb elismerés a reggel bolt előtt várakozó vásárló, aki a kenyerünket veszi.
"A jó kenyérnek legyen lágysága, eltartható legyen több napig, ne morzsálódjon"

Arra kértük olvasóinkat, tegyenek javaslatok kedvenc pékségükre és kenyerükre. A szavazatokat három héten keresztül vártuk, miközben neves szakembereket kérdeztünk meg a jó kenyérről, az egészséges táplálkozásról. "A jó kenyérnek legyen lágysága, eltartható legyen több napig, ne morzsálódjon" - tudtuk meg az egyik zsűritagtól, Werli Józseftől, a Magyar Pékszövetség szakmai titkárától.

Rajta kívül Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tiszteletbeli örökös elnöke is tagja volt tízfős zsűrinknek, melybe további három szakembert: Tolvaj Csaba sommelier-gourmet és séfet, dr. Boncz Ágota diabetológus belgyógyászt és Nagy Esztert, a Konyhafőnök című műsor harmadik helyezettjét kértük fel.

Rajtuk kívül öt olyan olvasó is segítette a döntést, akik korábban nem tettek javaslatot kedvenc kenyerükre. Molnár Imréné és Németh Kálmán Győrből, Lőrinczné Németh Edina Csornáról, Violáné Schekulin Éva Sopronból, Fülöp Nándor Mosonmagyaróvárról jött, hogy bírálja a kenyereket.

Kiváló termékeket árusít

- A Győr-szigetiek Baráti Köre nevében kiemelten ajánljuk a Gyarmathy Pékséget a díjra. A Sziget és Újváros határán található pékség és szaküzlet kiváló termékeket árusít, nagy a tisztaság és barátságosak mindenkihez. Győr legfinomabb kenyerét sütik, a kiszolgálás, de a kiszállítás is hosszú évtizedeken keresztül példaértékű. Fehér kenyér mellett a barna kenyér is kiváló, minőségét legalább 4 napig megőrzi. Gyöngyösön élő rokonaink győri látogatásukkor mindig visznek magukkal Gyarmathy kenyeret otthonukba - küldte ajánlását dr. Schmidt Péter, a Győr-szigetiek Baráti Körének elnöke.

Három nap múlva is ehető

- A fenti megtisztelő címre a Pedro Pékség Téti kenyerét javaslom. Azért, mert van tartása, ha véletlenül megmarad, három nap múlva is ehető, nem esik szét. Emellett jóízű, levesek és főzelékek mellé, valamint szendvicsekhez egyaránt kiváló - írta Kovácsevics József.

A jelölés

Jellemzően hagyományos, házi fehér kenyereknek szavaztak bizalmat olvasóink, az úgynevezett reformkenyerekre - tehát a magvas, barna, teljes kiőrlésű, a sor hosszan folytatható - jóval kevesebb ajánlás érkezett.

Szakácskönyvet nyertek

A kampány részeként nyereményjátékot is meghirdettünk. A pékségekre ajánlatokat tévő olvasóink között Kisalföld-szakácskönyveket sorsoltunk ki. Szerencsés olvasóink névsora: Varga Ferenc, Pellekné Molnár Zsuzsa, Kertai Judit, Horváth Mária, Szőcs Jánosné, Kovács László, Horváth János, Szekérné Kelemen Ildikó, Szabó Elemérné, Érsekné Schőberl Magdolna. Részükre a nyereményt kipostázzuk.

Ízletes, nem morzsalékolódik

- Az öttevényi Ferenczy Pékség Henczi kenyerét javasoljuk a Kisalföld legjobb kenyerének. Ez a kenyér. Ízletes, nem morzsalékolódik és több napig is megőrzi illatát - ajánlották közös levélben Takács Sándor, Kasznár László, Perger Ferenc és Bedő Csaba olvasóink az egyik győztes kenyeret.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!