Győr és környéke

2015.07.13. 12:20

Vida Ádám kaszkadőr, az életveszély vonzásában él - fotók

Tehetségekben eddig sem szűkölködött Győr, ám Vida Ádám nevét még egyelőre kevesebbet hallottuk.

Havassy Anna Katalin


Ez vélhetően csak idő kérdése, hiszen a ménfőcsanaki fiatalember keményen dolgozik nap mint nap. Táncos, színész és kaszkadőr. Félelemmel telve, de hittel és profizmussal.

– Kisfiúként kezdtem el a Győri Balett-iskolát, majd folytattam a középiskolai részét is – kezdte Vida Ádám. – Itt ismerkedtem meg a színészmesterséggel, Nagy Balázs volt a tanárom.

Sokat tanultam tőle, megszerettem a színészetet, talán még jobban is, mint a táncot. Vonzott a musicalek világa. Ezért is felvételiztem a Gór Nagy Mária Színitanodába, ahová szerencsére felvettek és megszereztem a színészi végzettségem is.

Színészként

A legendás Gór Nagy Mária Színitanodában ismerkedett meg a kaszkadőrséggel, amikor Gyöngyössy Tamás felügyelete mellett látogatta a Kontúr Fizikai Színházat. A sorsa innentől megpecsételődni látszott.

– A tanár úr különösen a színpadi verekedések koreográfiájához értett. Megtanította az alapokat, tudtuk, hogy kell ütni, esni, mindezt úgy, hogy látványos, valódi legyen, de mi, színészek mégse sérüljünk meg. Az egyik előadásunkra eljött Piroch Gábor, az egyik legismertebb magyar kaszkadőr. Három srácot kinézett magának és már vitte is a filmbe, ahol éppen szerepet kapott. Az egyik fiú én voltam…Ádám máris a mély vízben találta magát, mégpedig a sikeres Katedrális sorozat kaszkadőrei között. A forgatás nemcsak Magyarországon, hanem Bécsben is folyt, így az első munkája már külföldön is zajlott.

– Itt tapasztaltam meg igazán, hogy mennyire veszélyes szakma ez. Lényegében állandóan életveszélyben vagyunk, és a legnagyobb körültekintés ellenére is gyakoriak a sérülések. Például én az első munkám során eltörtem a farcsontomat. Egyetlenegy kő volt a lovardában, naná, hogy arra estem rá. De az orrom is többször eltört és fogamtól is szabadultam már meg. Ezek a sérülések többnyire figyelmetlenségből adódnak, akár az enyémből, akár a társaiméból.

Történnek tehát balesetek néha annak ellenére, hogy igyekeznek a lehető legjobban felkészülni egy-egy jelenetre, alaposan elpróbálják a szituációkat. Egyetlen dolgot azonban még Ádám sem vállal:

– Amit soha nem vállalok, az nagy magasságból való zuhanás. Cukorbeteg vagyok már tizenöt éve. Megtanultam vele együtt élni, sokat sportolok, ami jó hatással van erre a betegségre is, de ezt az egyet nem vállalom be. Elfogadja ezt a szakma is, nincs ebből semmi probléma. Egyetlenegyszer volt eddig halálfélelmem. Egy híd szakadt le a jelenetben és több kis pontatlanság, kapkodás miatt nem úgy állították fel a helyszínt, ahogy kellett volna, s egy ló majdnem rám zuhant. Agyonnyomott volna… Félek, persze hogy félek a jelenetek előtt, de hittel élek és minden este hálát adok Istennek, hogy ezt a napot is túléltem.


Nem csak filmekben


Egyébként nemcsak filmekben kap szerepet a győri kaszkadőr, hanem több videojátékhoz kölcsönözte már a mozgását, tudását. Ilyenkor az ő teste az alap, róla készítik el az animátorok a figurák mozgását.

– Kaszkadőrkoordinátorokkal dolgozunk, akik ismerik a magyarokat és tudják, hogy jó hírünk van világszerte. Szeretik a magyarokat mindenütt, s ez nekem is jó érzés. Ezek a koordinátorok szólnak, ha valahol szerep van, s akkor én utazom. Rendszeresen tartanak válogatásokat, ahol kiderül, megfelelsz-e az elképzelteknek. Rólunk is van egy portfólió, amelyekben szereplő fotók, leírások alapján már körülbelül tudják, kit kapnak a válogatások során.

Vida Ádám eddigi pályája során olyan nagyságokkal forgatott együtt, mint Donald Sutherland, Gérard Dépardieu és Brad Pitt. Elmondása szerint mindegyik sztár laza és iszonyatosan profi.

Közös fotók

– Sajnos nem mindig sikerült közös fotót készíteni. Brad Pittet is folyamatosan védte egy testőr. Egyébként tényleg szenzációs ember. Amikor Budapesten forgatott, olyan jelenetet bevállalt, amelyet nem sok színész mert volna. Lelőtték és hatalmasat esett. Mi, kaszkadőrök is elismertük. A felesége is aranyos volt, bár a közös fotó vele sem jött össze. Dépardieu-nak viszont épp jó napja volt, így megszületett a kép…

Nem a hírnév miatt csinálja Ádám a veszélyes mutatványokat, hiszen még mindig a színészet a legnagyobb álma, és a beszélgetés során kiderült: ha valaki, hát ez a srác nem adja fel soha. Szerencsés karakter, mert bár huszonhét éves, ám ha megszabadul a szakállától, jóképű férfiből kölyökképű szívtipróvá változik. Tud táncolni, énekelni, képzett színész. És még kutyája is van, Sam, a másfél éves gyönyörű német juhász.

– Sammel igazi társak vagyunk, elválaszthatatlanok. Biztos vagyok benne, hogy a kamera előtt is megfelelnénk. Remélem, egyszer közösen forgathatunk. Egy azonban biztos: Samet soha nem tenném ki veszélynek, többet jelent ő a sikernél. Nem mondom, hogy mindig minden úgy alakul, ahogy szeretném, sőt! Kemény időszakokat élek, de Sam mindig velem van, ahogy a családom is. A szüleim és a bátyám nagyon féltenek, de szerető gondoskodással óvnak, ami rengeteg erőt ad.

Miattuk és magam miatt is megyek tovább, mert tudom, hogy a színpadon van a helyem – zárta Vida Ádám, és máris sietett a vonatra, mert egy forgatásról nem késhet a kaszkadőr…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!